5.5 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăAldine28 ianuarie în istorie: Rușii descoperă Antarctica. Partidele istorice revin în politică

28 ianuarie în istorie: Rușii descoperă Antarctica. Partidele istorice revin în politică

814. A murit împăratul Carol cel Mare,  fondator al Imperiului Carolingian.

1547. Moare regele Henric al VIII-lea, întemeietorul Bisericii Anglicane după ruperea legăturilor cu Roma, cunoscut pentru că a avut șase soții. Pe tron urcă Edward al VI-lea, fiul său de doar 9 ani, care va fi primul conducător protestant al Angliei.

1608. S-a născut Giovanni Alfonso Borelli, fizician, matematician și astronom renascentist italian, întemeietor albiomecanicii.

1611. S-a născut astronomul polonez Jan Heweliusz, cunoscut ca fondator al topografiei lunare și pentru mai multe constelații introduse de el, folosite și astăzi.

1725. A murit Petru cel Mare, țar al Rusiei  (născut 1672).

 
1813. Jane Austen publică romanul „Mândrie și prejudecată”.

1820. O expediție rusă condusă de Fabian Gottlieb von Bellingshausen și de Mihail Petrovici Lazarev a descoperit continentul Antarctica.

1871. Războiul franco–prusac. Parisul capitulează în fața armatelor prusace.

1880. S-a născut pictorul Camil Ressu  (decedat 1962).

1886. S-a născut principesa şi scriitoarea Martha Bibescu.

1887. S-a născut Arthur Rubinstein, american de origine poloneză, unul dintre cei mai mari pianiști ai secolului XX  (decedat 1982).

1898. A murit Alexandru Flechtenmacher, compozitor, dirijor şi pedagog, întemeietorul şi primul director al Conservatorului din Bucureşti. A compus muzica pentru „Hora Unirei”.

1912. S-a născut pictorul american Jackson Pollock, unul dintre exponenții majori ai expresionismului abstract.

1919. Bolșevicii au împușcat patru prinți din familia imperială a Rusiei: Paul, Nicolae, George și Dmitri.

1931. A încetat din viaţă generalul francez Henri Mathias Berthelot, membru de onoare al Academiei Române.  A condus, în timpul primului Război Mondial, misiunea militară franceză în România.

1933. După o întâlnire cu președintele Paul von Hindenburg, cancelarul german Kurt von Schleicher demisionează și recomandă numirea lui Hitler în funcția de cancelar.

1936. S-a născut scriitorul albanez Ismail Kadare.

1936. S-a născut actorul american  Alan Alda  (MASH).

1941. După rebeliunea legionară din 21  – 23 ianuarie 1941, se constituie un nou guvern, prezidat de generalul Ion Antonescu, format exclusiv din militari și tehnicieni.

1943. S-a născut Florina Cercel, actriță română de teatru și film.

1951. A murit  Carl Gustaf Emil Mannerheim, mareșal și președinte al Finlandei (născut 1867).

1955. S-a născut Nicolas Sarkozy, fost președinte al Franței.

1958. Compania Lego brevetează piesele jocului care îi poartă numele,  cel mai răspândit  din lume.

1972. A murit scriitorul Dino Buzzati („Deşertul tătarilor”).

1978. S-a născut Gianluigi Buffon, unul dintre cei mai buni portari de fotbal ai lumii. În 2006 a câștigat alături de naționala Italiei Campionatul Mondial și a a primit premiul „Lev Iașin”, oferit celui mai bun portar al turneului final. Buffon a fost portarul echipei în toate cele șapte meciuri care au adus trofeul în Italia pentru a patra oară și a primit doar două goluri în acel turneu: un autogol și un gol din penalty.

1981. S-a născut Elijah Wood, actor american  (“Stăpânul Inelelor”).

1986. Catastrofa navetei spațiale Challenger, a cărei explozie, la 75 de secunde de la lansare, a provocat moartea celor șapte astronauți aflați la bord. Din cauza acestui accident, timp de doi ani și jumătate nicio navetă americană nu a mai realizat vreo misiune spațială, până la lansarea navetei Discovery, în 1988. Challenger a fost înlocuită de Endeavour, lansată pentru prima dată în 1992.

1990. În piaţa Victoriei a avut loc un miting al opoziţiei, organizat de PNŢ-CD, PNL, PSDR. În paralel s-a desfăşurat o contramanifestaţie organizată de FSN. La aceasta au participat muncitori şi mineri sosiţi din Valea Jiului. La sfîrşitul zilei au avut loc tratative între reprezentanţii partidelor istorice şi FSN.

1999. Este înfiinţată, la Bucureşti, Academia Română de Aviaţie, prin reorganizarea Centrului de Perfecţionare a Personalului din Aviaţia Civilă.

2002. A murit Astrid Lindgren, scriitoare pentru copii din Suedia, laureată a premiului „Hans Christian Andersen”   („Pippi Șosețica”, „Frățiorul și Karlsson de pe acoperiș”, „Prințul Mio și căluțul fermecat”, „Frații Inimă de leu”). Cărțile ei s-au vândut în milioane de exemplare.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...
Ultima oră
Pe aceeași temă