13.3 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăAldine20 decembrie în istorie: Comuniștii preiau controlul asupra BNR. Băsescu devine șef...

20 decembrie în istorie: Comuniștii preiau controlul asupra BNR. Băsescu devine șef de stat

1191. Prima atestare documentară a cetății Sibiului, într-un document emis de papa Celestin al III-lea.

1803. Statele Unite au cumpărat provincia Louisiana de la Franța, cu 15 milioane de dolari.

1808. S-a născut mitropolitul  Andrei Șaguna, cel care prin întreaga sa activitate a întărit spiritualitatea ortodoxă a românilor din Ardeal (decedat 1873).

1852. S-a născut Ion Mincu, arhitect, întemeietorul şcolii naţionale româneşti de arhitectură (decedat 1912).

1861. S-a născut Constantin Mille, gazetar și scriitor român (decedat  1927).

 
1917. Consiliul Comisarilor Poporului decretează înfiinţarea Comisiei Extraordinare de Combatere a Contrarevoluţiei (CEKA), prima organizaţie de poliţie secretă din epoca modernă; mai târziu, aceasta va purta o serie de denumiri, ultima fiind KGB.

1924. Adolf  Hitler  este eliberat din închisoarea Landsberg  (Bavaria).

1934. S-a născut sculptorul George Apostu.

1937. Alegeri pentru Parlament. Partidul Totul pentru Ţară câstigă poziţia a treia, cu 66 de locuri în legislativ. Alarmat, regele Carol al II-lea demite guvernul liberal şi numeşte premier pe Octavian Goga. Va fi ultimul guvern dinainte de dictatura regală.

1946. A fost etatizată Banca Națională a României, primul pas în preluarea controlului comunist asupra pârghiilor economice.

1946. S-a născut poetul sibian Andrei Codrescu.

1968. A murit scriitorul american John Steinbeck, laureat al Premiului Nobel.

1973. A fost inaugurată noua clădire a Teatrului Național “I.L.Caragiale” din București.

1982. A murit compozitorul și pianistul Arthur Rubinstein.

1987. Feribotul de pasageri MV Doña Paz, care se îndrepta către capitala statului Filipine, s-a ciocnit cu petrolierul Vector în strâmtoarea Tablas, în apropiere de Marinduque. Scufundarea navei a dus la pierderea a 4.341 de vieți omenești; doar 24 de persoane au supraviețuit. Este considerat cel mai mare dezastru maritim pe timp de pace.

1989. La Timişoara, centrul oraşului este ocupat de coloane impresionante de muncitori. În Piaţa Operei o sută de mii de manifestanţi strigă împotriva regimului. În balconul Operei urcă şi primarul căruia i se înmânează lista cu revendicările mulţimii: eliberarea arestaţilor, redarea cadavrelor familiilor care le revendică, demisia lui Ceauşescu, circulaţia liberă a ideilor. Primul ministru, Constantin Dăscălescu, a făcut câteva promisiuni vagi în unele chestiuni minore, dar a declarat că revendicările majore, ca demisia lui Ceauşescu şi a guvernului, vor trebui să aştepte întoarcerea din Iran a preşedintelui. Nicolae Ceaușescu a calificat într–o intervenție televizată evenimentele de la Timișoara drept opera unor „huligani” și a unor „grupuri fasciste și antinaționale”.

1989. SUA trimit trupe în Panama, pentru a răsturna guvernul condus de Manuel Noriega. Prima utilizare în luptă a unor avioane invizibile  radar.

1996. A murit Carl Sagan, astronom și scriitor american (născut  1934).

1997. A avut loc premiera filmului La vita é bella, în regia lui Roberto Benigni, distins, la Cannes, cu Marele Premiu al Juriului și cu trei Premii Oscar.

1999. Începând cu această dată, Macao, care a fost timp de 442 de ani colonie portugheză, revine sub suveranitatea R.P.Chineze, având statutul de Regiune Administrativă Specială.

2000. Ion Iliescu a depus jurământul pentru un nou mandat de președinte al României.

2004. Traian Băsescu a depus primul jurământ de președinte al României.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Europa Conference League în faza semifinalelor: Care sunt favoritele

Aston Villa, Fiorentina, Olympiacos și Brugges sunt echipele rămase în cursa pentru cucerirea trofeului UEFA Europa Conference League în acest sezon. Prima manșă a semifinalelor va avea...

Sepsi-FCSB 2-2 și titlul se amână în SuperLiga I

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a terminat la egalitate cu FCSB, 2-2 (1-2), miercuri seara, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a şasea a...

Cât timp ar trebui să dureze plimbarea câinelui?

Plimbarea zilnică a câinelui oferă numeroase beneficii pentru sănătatea mentală, emoțională și fizică pentru aproape toți câinii. Plimbările oferă exerciții fizice, care sunt bune...
Ultima oră
Pe aceeași temă