31 C
București
miercuri, 17 iulie 2024
AcasăAldine19 decembrie în istorie: Timișoara în grevă generală. Marea Britanie renunță la...

19 decembrie în istorie: Timișoara în grevă generală. Marea Britanie renunță la Hong Kong

1241. Termenul „Parlament” a fost utilizat pentru prima dată într-un document regal oficial prin care în Anglia se convoaca consiliul regelui (Henric al III-lea).

1741. A murit Vitus Bering, navigator şi explorator danez aflat în serviciul Rusiei. A traversat marea şi strâmtoarea care îi poartă numele (Bering), ajungând până la ţărmurile de nord-vest ale peninsulei Alaska, fiind considerat descoperitorul acesteia.

1848. A murit scriitoarea  Emily Brontë, autoarea celebrului roman La răscruce de vânturi.

1852. S-a născut fizicianul Albert Michelson, laureat al Premiului Nobel, cunoscut pentru lucrările sale în domeniul măsurării vitezei luminii și în primul rând pentru experimentul Michelson-Morley.

1872. A fost dată publicității „Legea pentru alegerea mitropoliților și episcopilor eparhioți și constituirea Sfântului Sinod al Bisericii autocefale Ortodoxe Române”.

 
1901. S-a născut Rudolf Hell, considerat inventatorul faxului. În 1929 a conceput un dispozitiv denumit „Hellschreiberg”, care transmitea textele pe cale electronică, permiţând expedieri rapide în toată lumea.

1906. S-a născut Leonid Ilici Brejnev  (decedat 1982), preşedinte al URSS în anii 1960-1964 și 1977–1982.

1915. A murit medicul german Alois Alzheimer (născut 1864). A descris pentru prima dată o formă de demență degenerativă, cunoscută azi după numele său ca Boala Alzheimer.

1915. S-a născut celebra interpretă de şansonete Edith Piaf (pseudonim pentru Edith Gassion)  (decedată 1963).

1916. Primul război mondial.  Se sfârșește bătălia de la Verdun, dintre trupele germane și cele franceze.

1984. Deng Xiaoping și Margaret Thatcher  semnează acordul dintre China și Marea Britanie, conform căruia Hong Kong trece, începând cu 1 iulie 1997, sub suveranitate chineză, punându–se capăt, după 155 de ani, dominației britanice.

1986. Mihail Gorbaciov, lider al Uniunii Sovietice, îi eliberează pe Andrei Saharov și pe soția acestuia din exilul în Gorky.

1989. La Timişoara a sosit o delegaţie la nivel înalt condusă de primul ministru Constantin Dăscălescu şi de Emil Bobu. Muncitorii au făcut grevă generală, reprezentanţii Puterii (Radu Bălan, Ştefan Guşă)  nereuşind să-i facă să renunţe la protest.  Pe parcursul zilei au avut loc câteva ciocniri între muncitori şi forţele militare în diferite părţi ale oraşului.

1989. A murit Alexandru Mitru, prozator român (născut 1914).

1996. A încetat din viaţă, la Paris, Marcello Mastroianni. A fost unul dintre cei mai importanţi actori ai cinematografului italian ( „La dolce vita”, „Căsătorie în stil italian”, „Floarea soarelui”).

1997. A avut loc premiera filmului „Titanic” (regia James Cameron), considerat unul dintre cele mai scumpe filme și situat pe primul loc în lista filmelor cu cele mai mari încasări din toate timpurile (11 premii Oscar).

2004. A murit fotbalistul Gheorghe Tătaru.

2013. A murit actorul Nae Lăzărescu  (născut 1941).

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Suspecții crimei de la Vaslui au fost prinși

Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Vaslui a anunțat că au fost găsiți suspecții din cazul cadavrului găsit într-un geamantan în localitatea vasluiană Pungeşti. Polițiștii din...
Ultima oră
Pe aceeași temă