9.6 C
București
luni, 25 martie 2024
AcasăAldine17 decembrie în istorie: Ceaușescu ordonă represiunea de la Timișoara

17 decembrie în istorie: Ceaușescu ordonă represiunea de la Timișoara

1538: Papa Paul al III-lea îl excomunică pe regele Henric al VIII-lea al Angliei.

1706. S-a născut marchiza Gabrielle Émilie Le Tonnelier de Breteuil, cunoscută sub numele de Émilie du Châtelet, matematiciană și fiziciană franceză din perioada iluminismului. Este una dintre primele femei care aveau cunoștințe profunde de matematică și fizică. A avut legături cu personalități de seamă ale epocii, precum Voltaire, Bernoulli sau Leonhard Euler. Cea mai importantă contribuție a sa este traducerea în limba franceză a lucrării lui Isaac Newton, Principia mathematica.

1778. S-a născut  Humphry Davy, inventator și chimist englez. A descoperit calciul, natriul, bariul și borul. De asemena, a folosit și a studiat electroliza, iar în 1815 a inventat o lampă pentru mineri.

1790: În timpul unor reparații la Catedrala din Mexico City se descoperă “Piatra Soarelui” inscripționată  cu calendarul aztec. Piatra are 3,58 metri în diametru, 0,9 metri grosime și o greutate de 24 de tone.

1830. S-a născut scriitorul și istoricul Jules de Goncourt, fondatorul Academiei Goncourt, care acordă în fiecare an Premiul Goncourt pentru cel mai bun roman apărut în Franţa.

 
1830. A murit Simón Bolívar, unul dintre conducătorii luptei de eliberare a popoarelor din America Latină de sub dominația spaniolă

1863. S-a născut Ion Vidu, compozitor, dirijor şi folclorist, autor de piese corale (Ana Lugojana) și muzică vocal-simfonică religioasă.

1891. A murit Ion Ionescu de la Brad, agronom, economist și statistician.

1893. S-a născut medicul Dimitrie Bagdasar, creatorul şcolii româneşti de neurochirurgie.

1903: A avut loc în Kitty Hawk, statul american Carolina de Nord, primul zbor cu un aparat mai greu decât aerul, realizat după planurile fraților Orville și Wilbur Wright. Durata zborului a fost de 12 secunde, timp în care a parcurs 37 de metri, la o înălțime de circa 10 metri.

1907. A murit Lord Kelvin, fizician britanic.

1909: Este adoptată de către Camera Deputaților “Legea privind sindicatele funcționarilor statului”, care interzicea dreptul de asociere și de grevă tuturor salariaților statului, ai județelor și comunelor.

1912. A murit Spiru Haret  (născut 1851),  matematician, sociolog, pedagog, cel ce a reorganizat pe baze moderne învăţământul românesc.

1936. S-a născut  Papa Francisc.

1964. A murit Victor Franz Hess, fizician american de origine austriacă, laureat al Premiului Nobel, împreună cu Carl David Anderson, pentru descoperirearadiațiilor cosmice.

1969. Forțele Aeriene ale SUA finalizează “Proiectul Blue Book” – un studiu oficial asupra OZN.

1971. Marea Adunare Națională adoptă „Legea cetățeniei române”, care prevedea pierderea cetățeniei române de către cei care pleacă din țară în mod clandestin sau fraudulos și de către cei care, aflându–se în străinătate, se fac vinovați de „fapte ostile”.

1987. A murit scriitoarea Marguerite Yourcenar, prima femeie membră al Academiei Franceze.

1989. În noaptea de 16 spre 17 decembrie a fost executat ordinul de evacuare din Timişoara a pastorului Tokes. Pe parcursul întregii zile au avut loc ciocniri între forţele de ordine şi manifestanţi. Militarii au fost huiduiţi şi loviţi cu pietre, protestatarii atacând sediul CJ al PCR. La Bucureşti, Ceauşescu a hotărât, în cadrul unei şedinţe a CPEx, folosirea forţei la Timişoara. Ion Coman, secretar CC al PCR, a fost numit comandant unic pentru Timişoara, membri din conducerea partidului, armatei, securităţii fiind trimişi în acest oraş. În urma unei teleconferinţe organizată de Ceauşescu cu activul de partid şi de stat din toate judeţele ţării, la Timişoara factorii de răspundere au ordonat forţelor de ordine să tragă în manifestanţi. Au început lupte de stradă soldate cu morţi şi răniţi. Timişoara a fost izolată, căile de acces în oraş fiind blocate.

1989. Dizolvarea oficială a poliției secrete est–germane (STASI).

1998. Fondul Proprietăţii de Stat şi compania franceză Renault au semnat un memorandum privind condiţiile de negociere a pachetului de 51% din acţiunile societăţii Automobile Dacia Piteşti.

2000. A fost reinaugurată „Coloana fără sfârșit” de la Târgu Jiu, aflată din 16 septembrie 1996 în lucrări de restaurare.

2007. A început demolarea fostului Stadion Național. Noul stadion, numit Arena Națională, a fost inaugurat la 6 septembrie 2011.

2011. A murit cântăreața Cesária Évora.

2011. A murit Kim Jong-Il, cel care a condus Coreea de Nord cu o mână de fier din 1994, puterea fiind preluată de fiul său cel mic, Kim Jong-un.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Simona Halep o face praf pe Wozniacki: „Ar trebui să citească decizia mai bine. Şi dacă nu o înţelege, să i se traducă”

Simona Halep a revenit în România după ce săptămâna trecută a participat la turneul WTA de la Miami, primul de după ridicarea suspendării în...

Poșta română a aprobat o creştere a fondului de salarii cu aproximativ 105 milioane lei

Consiliul de Administraţie al Companiei Naţionale „Poşta Română” a aprobat, luni, o creştere a fondului de salarii la nivelul maxim prevăzut de lege, respectiv...

Cum îți poate afecta corpul o alimentație nesănătoasă?

Alimentația este extrem de importantă pentru ca organismul nostru să funcționeze la capacități maxime. O dietă bogată în substanțe nutritive ne va ajuta să...
Ultima oră
Pe aceeași temă