Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Traian Băsescu

12 decembrie în istorie: Traian Băsescu câștigă alegerile. România declară război Statelor Unite

La 12 decembrie 1913, pictura Mona Lisa a fost recuperată, la doi ani după ce fusese furată de la Luvru. În 1941, România a declarat război Statelor Unite. Iar în 1991, Curtea Supremă i-a declarat nevinovați pe foștii membri ai Comitetului Politic Executiv.

Share

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 12.12.2017 - 08:30

1787: Pennsylvania a devenit cel de-al doilea stat american care a ratificat Constituția SUA.

1821: S-a născut Gustave Flaubert, scriitor francez (decedat 1880)

1864: Episcopia ortodoxă de la Sibiu a fost ridicată la rangul de mitropolie, având în subordine episcopiile de Arad și de Caransebeș; Andrei Șaguna a fost numit mitropolit.

1868: Înființarea agenției diplomatice române la Viena.

1896: Guglielmo Marconi a făcut, la Londra, prima demonstrație publică a radioului.

 
1911: Regele George al V-lea și regina Mary de Teck sunt încoronați împărat și împărăteasă a Indiei.

1911. Delhi devine capitală a Indiei, în locul orașului Calcutta.

1913: Pictura "Mona Lisa" a lui Leonardo Da Vinci a fost recuperata, la Florența, dupa doi ani de la furtul ei din Muzeul Luvru din Paris.

1915: S-a născut Frank Sinatra (Francis Albert), actor și cântăreț american (decedat 1998)

1924: În Austria intră în folosință șilingul drept nouă monedă națională, înlocuind astfel vechea coroană.

1925.  Reza Khan devine șah al Iranului, inaugurând dinastia Pahlavi.

1927: S-a înființat Asociația Presei Sportive din România.

1941: Al doilea război mondial: La insistențele guvernelor Germaniei și Italiei, România declară război Statelor Unite. Între cele două țări nu încep operații militare directe, dar această zi a marcat ruperea relațiilor diplomatice.

1944: Bunurile Teatrului Național din București au fost cedate Uniunii Sovietice, în contul despăgubirilor de război reglementate de Convenția de Armistițiu semnată la Moscova, la 12 septembrie 1944.

1963: Kenya își proclamă independența față de Marea Britanie.

1978: S-a născut Monica Bîrlădeanu, actriță româncă.

1983: A murit Amza Pellea, actor român de teatru și film (născut 1931)

1991: Curtea Supremă de Justiție, Secția militară, i–a declarat nevinovați pe foștii membri ai Comitetului Politic Executiv al PCR.

1992: A luat ființă formația de muzică folk–pop "Pasărea Colibri" avându–i ca membri pe: Mircea Baniciu, Mircea Vintilă, Florian Pittiș, Vladi Cnejevici.

1999: În urma unor puternice furtuni ce au avut loc în Europa de Vest, totalul pagubelor fiind evaluat la peste 5 miliarde euro, petrolierul Erika a naufragiat în largul coastelor Bretania; mai multe sute de kilometri de plajă de pe coasta Atlanticului au fost invadate de "mareea neagră" provenită de pe petrolier.

2002: Uniunea Europeană a invitat zece țări candidate la aderare -Polonia, Cehia, Ungaria, Slovenia, Slovacia, Estonia, Letonia, Lituania, Cipru și Malta – să i se alăture începând cu data de 1 mai 2004. Numărul membrilor UE crește astfel de la 15 la 25. Pentru România și Bulgaria a fost fixat ca termen al aderării anul 2007.

2004: Alegeri prezidențiale tur II: primarul Bucureștiului, Traian Băsescu, câștigă alegerile, învingându-l pe primul ministru Adrian Năstase.

2012: Coreea de Nord lansează cu succes primul ei satelit, Kwangmyŏngsŏng-3-2.

2015: La Paris s-a semnat un tratat în temeiul Convenției-cadru a Organizației Națiunilor Unite privind schimbările climatice⁠(d) (UNFCCC - acronim în limba engleză ), care reglementează măsurile de reducere a emisiilor de dioxid de carbon începând cu anul 2020.

Comentarii

loading...