15.4 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiZece procurori vor prelua comanda la Parchetul General, DNA și DIICOT

Zece procurori vor prelua comanda la Parchetul General, DNA și DIICOT

Noul ministru al Justiției, Cătălin Predoiu, a declanșat procedura de selecție pentru desemnarea procurorilor care vor ocupa un număr de zece funcții de conducere, extrem de importante.

Potrivit unui anunț publicat de Ministerul Justiției, funcțiile pentru care se caută candidați sunt următoarele: prim adjunct al procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ), adjunct al procurorului general al Parchetului ICCJ, procuror șef secție la Secția de urmărire penală și criminalistică al Parchetului ICCJ, procuror șef secție la Secția Parchetelor Militare – Parchetul ICCJ, procuror șef secție la Secția de resurse umane și documentare a Parchetului ICCJ, adjunct al procurorului șef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), adjunct al procurorului șef al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), încă un adjunct al procurorului șef al DNA, procuror șef secție la Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție din cadrul DNA, procuror șef secție la Secția de combatere a corupției din cadrul DNA.

Anunțul referitor la desemnarea magistraților candidați la aceste zece funcții de conducere intervine la zece zile după ce Ministerul Justiției declanșase procedura de desemnare a noului procuror general al României, a noului procuror – șef al DNA și a noului procuror – șef al DIICOT.

Dacă organizarea procesului de numire a procurorului general, a șefului DNA și a șefului DIICOT a fost o decizie firească, despre declanșarea procedurii de numire a celor zece principali procurori din subordinea lor se poate specula că reprezintă o tentativă a noii puteri politice, reprezentată de “noul” președinte Iohannis și de noul premier Ludovic Orban, de a-și subordona sau de a-și fideliza puterea judecătorească. Iar omul care inițiază această procedură este noul ministru al Justiției, Cătălin Marian Predoiu (PNL).

Iar în privința atitudinii ministrului Predoiu față de șeful statului nu pot exista dubii, atâta timp cât ministrul Predoiu are postată, chiar în acest moment, drept poză principală pe contul său de Facebook, o fotografie uriașă a lui Klaus Iohannis, cu textul “Iohannis – Președintele meu pentru o Românie normală”.

Potrivit anunțului difuzat, acum două zile, de Ministerul Justiției, concursul pentru ocuparea celor zece funcții de procurori cu atribuții de conducere se desfășoară în perioada 9 decembrie 2019 – 4 februarie 2020.

“Selecţia se desfăşoară în condiţiile prevăzute de art.54 alin.(1) și alin.(1)1 din Legea nr.303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi a criteriilor de organizare şi desfăşurare a selecţiei procurorilor în vederea efectuări propunerilor de numire în funcţiile de conducere prevăzute de art.54 alin.(1) din Legea nr.303/2004, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi a criteriilor de evaluare a interviului susţinut în cadrul selecţiei procurorilor în vederea efectuării propunerilor de numire în funcţiile de conducere prevăzute de art 54 alin.(1) din Legea nr.303/2004, republicată cu modificările şi completările ulterioare”, precizează Ministerul Justiției.

Procurorii pot depune cereri de înscriere pentru cele zece funcții de conducere până la data de 30 decembrie 2019 la Direcţia resurse umane a Ministerului Justiţiei.

Cererile de participare la selecţie trebuie însoţite de mai multe documente, printre care se numără dovada îndeplinirii condiţiilor de vechime prevăzute de lege și un proiect privind exercitarea atribuţiilor specifice funcţiei de conducere pentru care participă la selecţie, care se depune atât pe suport de hârtie, cât şi în format electronic, pe suport specific.

Proiectul trebuie încadrat într-o limită de 30 pagini, iar anexele nu vor putea depăşi 10 pagini.

Procurorul candidat trebuie să mai depună un curriculum vitae, minim 10 lucrări întocmite de procuror în compartimentele în care şi-a desfăşurat activitatea, în ultimii 5 ani, precum și ultimul raport de evaluare a activităţii profesionale a procurorului participant la selecţie.

Lista procurorilor care îndeplinesc condiţiile legale de participare la selecţie şi programarea interviurilor se va afişa la sediul Ministerului Justiţiei şi se va publica pe pagina de internet a acestuia, până la data de 14 ianuarie 2020.

În perioada 20 ianuarie – 31 ianuarie 2020, procurorii participanţi la selecţie vor fi audiați în faţa Comisiei de interviu. Aici, ei vor susţine proiectul privind exercitarea atribuţiilor specifice funcţiei de conducere pentru care participă la selecţie, li se vor verifica aptitudinile manageriale şi de comunicare și se va realiza “evaluarea poziţiei candidatului în raport cu valorile profesiei şi a funcţiei pentru care candidează (integritate, responsabilitate şi răspundere)”.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Marcel Ciolacu îi ia apărarea Gabrielei Firea: “N-a avut nicio treabă cu azilele groazei”

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat sâmbătă că Gabriela Firea nu a avut nicio implicare în gestionarea azilelor groazei, iar problemele existente erau deja cunoscute,...

VIDEO. “Am început să am psihoze”. Cuplul din showbiz care s-a despărțit după patru ani de relație

Una dintre cele mai cunoscute influencerițe din România a făcut marele anunț: s-a despărțit de iubitul ei. Marilu Dobrescu și Iustin Petrescu au făcut...

SUA va prelungi un program de supraveghere electronică și telefonică în străinătate

Senatul SUA a aprobat sâmbătă prelungirea unui program de supraveghere electronică şi telefonică în străinătate, utilizat pe scară largă de serviciile de informaţii americane,...
Ultima oră
Pe aceeași temă