14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăȘtirile zilei"Yearbook"-ul riscă să deraieze cariere în America

“Yearbook”-ul riscă să deraieze cariere în America

Cele două albume datează din anii ’80. Northam era student la Medicină, iar Kavanaugh era licean la o periferie înstărită a Washingtonului. Este vorba despre o epocă pre-Facebook, în care domneau vederi poştale şi telefoane cu disc, relatează Afp.

Aceste “yearbooks” conţin forografii cu clasa, poveşti marcate din cursului anului, excursii şcolare, ”fapte de arme” ale unor “frats” – confrerii studenţeşti – sau performanţe ale unor echipe sportive.

Adesea, elevii dispun – în aceste albume de amintiri de pe fundul unor sertare rar deschise sau din cutii lăsate la mansardă – de o pagină personală. Ei apar în cupluri, cu cei mai buni prieteni, publică poezii în ele, dedicaţii, anecdote. În unele fotografii pozează cuminte, ca pentru CV, în altele apar purtaţi de valul tinereţii.

BLUZĂ ŞI CAGUKĂ ALBĂ

“Yearbook”-ul din 1984 al Eastern Virginia Medical School, al cărei absolvent este Ralph Northam, conţine, evident, interni în halat alb, adepţi ai unor glume în camera de gardă.

Însă în el apar şi nişte tunici albe şi pălării ascuţite la vârf – o trimitere evidentă la Ku Klux Klan. Pe pagina lui Northam, într-o imagine apare o persoană îmbrăcată în această ţinută – care ilustează cele mai sumbre momente ale segregaţiei rasiale – alături de alta, deghizată într-o persoană de culoare.

După ce a recunoscut că a apărut în această fotografie, apărută dintr-un trecut îndepărtat, şi după ce a cerut scuze, guvernatorul a negat până la urmă că era el.

Tenori politici, inclusiv democraţi, îl îndeamnă să demisioneze. Zilele sale la conducerea statului Virginia par numărate.

Ales să facă parte din cea mai înaltă jurisdicţie americană, Brett Kavanaugh a fost acuzat la rândul său, în septembrie, de o agresiune sexuală a unei adolescente în vârstă de 15 ani, pe când el avea 17 ani.

Brusc, “yearbook”-ul liceului său catolic de băieţi din Bethesda, o localitate înstărită, situată în apropierea capitalei federale, a fost scrutat cu lupa.

Albumul repertoriază isprăvi ale acestor liceeni privilegiaţi, ironiile lor la adresa unor fete aşa-zis ”uşoare”. Tânărul Brett se laudă că poate să dea gata ”100 de butoaie” de bere şi glumeşte pe tema flatulenţei.

Acest album i-a alinat pe criticii judecătorului, convinşi că s-a făcut vinovat de comportament deplasat faţă de colegele sale. Însă, în urma unei bătălii feroce care a împărţit ţara, Brett Kavanaugh a intrat, până la urmă, la Curtea Supremă.

El s-a alăturat altor opt înţelepţi, între care şi Sonia Sotomayor. Magistrata a fost criticată, la rându său, în cadrul procesului confirmării sale, din cauză că a citat în yearbook-ul universităţii sale, Princeton, un politician socialist, Norman Thomas.

Însă ”dezgroparea” acestor albume îngălbenite de deceniile trecute ridică întrebări legitime – există un drept la uitare a greşelilor tinereţii? O persoană la vârsta de 18 ani este, oare aceeaşi la vârsta de 55 de ani?

RASISM ISTORIC

Un comportament stigmatizat acum ar putea să fi fost odinioară mai puţin denunţat, subliniază Philip Cohen, un profesor de sociologie la Universitatea din Maryland.

Liceeni din anii ’80 ”au părinţi născuţi în anii 1940 şi 1950, epoca segregaţiei”, declară el pentru AFP.

”În afară de universităţile negre istoric, niciun negru nu a prezidat vreo universitate mare înainte de 1995. În 1980, Camera Reprezentanţilor avea doar 4% negri şi nu exista niciun senator negru. Jumătatea adulţilor s-a opus în 1983 noii zile libere ca omagiu adus lui Martin Luther King”, spune el.

Profesorul Cohen insistă, aşadar, asupra evoluţiei ”admisibilităţii atitudinilor rasiste”.

”Dacă aceste «yearbooks» le ofereau oamenilor ocazia de a-şi afişa partea comică, nu este deloc suprinzător că toate astea au putut include acest tip de etalare rasistă, dezvăluită în prezent în mod public. Schimbarea acum faţă de ieri este că putem obliga un funcţionar politic să demisioneze din cauza rasismului. Acesta este un progres”, consideră el.

Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Grav accident auto pe DN2 – E85, în Vrancea! Opt persoane, rănite în urma coliziunii dintre un autoturism și un microbuz

Opt persoane au fost rănite, vineri, la intersecţia DJ 205 R Coteşti cu DN2 - E85, în urma coliziunii dintre un microbuz de transport...
Ultima oră
Pe aceeași temă