10.4 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiWeiss: „În România am găsit omenia. Omul occidental e redus la o...

Weiss: „În România am găsit omenia. Omul occidental e redus la o funcție de reproducere și consum“

Raoul Weiss are 43 de ani și s-a născut în Saverne, localitate din nord-estul Franței, în Alsacia. Este licențiat în filologie la Sorbona, unde a obținut și o diplomă de master în 1999. A fost asistent universitar la Carlos III University din Madrid și a predat lingvistică la Sorbona până în 2003, apoi la Eötvös Lorand University din Budapesta. Raoul Weiss este scriitor, traducător, vorbitor a şapte limbi, vorbeşte româna şi maghiara, a lăsat cariera universitară europeană şi s-a mutat la Mera, lângă Cluj.

Potrivit cluj.pro, Raoul Weiss era prezentat în presa locală, încă de la stabilirea sa în zona Clujului (inițial în satul Mera), drept un intelectual apropiat valorilor tradiționale, dar şi un contestatar al fostului primar Gheorghe Funar. Weiss a făcut parte dintr-un grup de intelectuali de stânga care se adunau în jurul filosofului și eseistului François Bréda la cafeneaua literară Insomnia din Cluj-Napoca. Weiss a avut legături puternice și cu Claude Karnoouh, unul dintre ideologii grupării de stânga din Cluj. Astfel, Weiss apărea în 2012 ca unul dintre cei trei directori ai unei mici edituri pariziene, Le Present Litteraire, alături de Claude Karnoouh și de Claudiu Gaiu.

Weiss este corespondentul pentru România al site-ului Visegrád Post, unde articolele apar în engleză și franceză. Acolo semnează cu pseudonimul Modeste Schwartz. El apare pe site-uri românești precum gandeste.org sau activenews.ro, dar scrie și pentru think-tank-ul politologului rus Aleksandr Dughin.

 

Ce spune despre protestatari

Printre altele, Modeste Schwartz a semnat pe site-ul Visegrád Post un material despre protestele din România de după emiterea ordonanței 13. El a susținut, printre altele, că numărul protestatarilor a fost exagerat, iar Germania și George Soros se află în spatele protestelor – acesta din urmă prin finanțările pe care le acordă unor ONG-uri românești.“ „O parte a protestatarilor sunt activiști ai ONG-urilor finanțate de Galaxia Soros și ai fundațiillor politice care fac treaba murdară a diplomației Germaniei în Europa de Est“, afirmă, printre altele, autorul. El consideră că Germania, prin cancelarul Angela Merkel, nu suportă faptul că noul guvern de la București vrea să scoată România din statutul de „colonie“. Ca atare, crede Schwartz, scopul protestelor ar fi acela de a-l reinstaura în fruntea Guvernului pe „fostul comisar european Dacian Cioloș, un tehnocrat care nu a fost ales niciodată de nimeni, impus fără o majoritate parlamentară de către Iohannis, ca urmare a unui alt «maidan» din București, și care a fost concediat de la guvernare în urma unui vot popular masiv ce a condamnat politicile sale anterioare“.

Într-un articol intitulat „Despre alianțele pietiste și scuipatul pe icoane“, publicat pe Etica.eu, el vorbește despre alienarea României de către Vest: „Dar imperiul care, de 25 de ani, nimicește poporul român și baza lui existențială pe plan ecologic, economic și cultural nu este cel rusesc, ci cel occidental. Prin urmare, felul de «creștinism» pietist-apolitic, ba chiar «de dreapta», auto-considerându-se compatibil cu exploatarea omului de către om, pe care unii șmecheri (printre care găsim, din păcate, și fețe bisericești, și monahi) îl propovăduiesc de o vreme în România, nu este altceva decât o flegmă în chipul dumnezeiesc al lui Hristos și în obrazul sfinților martiri.“

 

Dezumanizarea Occidentului

Într-un recent interviu, Weiss a pus mutarea sa în Transilvania în legătură directă cu „dezumanizarea societății“ în Occident. „Aici am găsit omenia. Occidentul de azi e reprezentantul unui proces de cel puțin 30-40 de ani de dezumanizare a societății, sub influența neoliberalismului. Când omul e redus la o funcție de producere și consum, rămâne din el ceea ce vedem azi în Occident: un roboțel isteț, foarte eficient în urmărirea propriului interes. Un aparat destul de bine pus la punct și absolut gol din punct de vedere spiritual. Psihologic, fără nicio legătură emotivă adevărată cu vreo comunitate familială, națională, regională sau lingvistică. O variantă a omenirii cu care eu nu mă mai identific deloc“, afirma Weiss.
Autorul este cunoscut și pentru pozițiile sale critice la adresa Uniunii Europene.

„Uniunea Europeană, ca întreg, e pe moarte, e pe cale de dispariție. Cred că pentru țările periferice și nou-aderate în spațiul european asta e o veste bună, pentru că pentru ele – România, Ungaria, Bulgaria – Uniunea Europeană nu a fost niciodată altceva decât o structură neo-colonială“, afirmă Weiss.

 

REACȚII

Editorul lui Raoul Weiss, indignat de pedepsirea delictului de opinie

Alexandria Publishing House, editorul lui Raoul Weiss în România, se declară, într-un comunicat transmis redacției, consternată și indignată „de decizia autorităților române de a interzice libera circulație timp de 5 ani pe teritoriul țării noastre a scriitorului francez Raoul Weiss, fără a i se aduce la cunoștință, în clar, motivul acestei decizii.”

„Colaborarea noastră editorială cu Raoul Weiss a început din anul 2014, (…) însă deja ne lega o prietenie născută din afinitățile sale față de modul de viață tradițional românesc. Printre prieteni, era cunoscut ca francezul îndrăgostit de România, în special de obiceiurile, cultura și tradițiile transilvănene, pe care le-a descris în multe dintre dintre scrierile sale ca fiind repere ale ultimului bastion de civilizație țărănească din Europa”, precizează editura citată.
„Până la soluționarea pe cale juridică a acestei spețe, ne disociem de speculațiile care au apărut în spațiul public și considerăm că pedepsirea delictului de opinie prin interdicția impusă unui cetățean european, reprezintă o revenire la practicile dintr-o perioadă pe care o consideram încheiată”, conchide Alexandria Publishing House.

 

Claude Karnoouh – intelectual francez de stânga stabilit în România

Era un tip inclasabil. Anarhist de tip celinian, cu un adevărat geniu literar și un talent rar întâlnit pentru limbi. Are o dimensiune de nebuneală antisistem insustenabil pentru toate felurile de conformiști universitari umblând după un ciolan. Spunând niște enormități o dată, iar altă dată de o luciditate crudă. M-am disputat de nenumărate ori cu el pe baza fascinației sale pentru Dughin, sau ideea asemănătoare cu a lui Michéa de restaurare a politicului prin tradiția arhaică și alte minuni din mioritismul român sau maghiar. Apărător neobosit al autonomiei secuimii. (…)

Cu toate acestea, interdicția de intrare pe teritoriul român de către un cetățean din UE e inadmisibilă. Asta se făcea în timp lui Ceaușescu.
Repet încă o dată ce e baza oricărui simț al libertății, adevărata toleranță este a apăra ideile cu care nu suntem de acord, chiar în totală opoziție. Pentru cei sau cele care se referă la iluminism, să recitescă Voltaire. (…)

Ambrus Béla – jurnalist conservator românde origine maghiară

Raoul Weiss, ziarist de la Visegrád Post, cu vederi conservatoare, stabilit la Cluj, a fost expulzat din România, urcat în avion și expediat la Viena, cu interdicție de a mai călca în țară în următorii 5 ani pentru că și-a exprimat opiniile în mod liber. Acuza: este o amenințare la adresa siguranței naționale.
Marea problemă cu Raoul Weiss nu este numai faptul că gândește, ci că o face și cu voce tare. Că scrie. Că scrierile lui sunt preluate în serie de publicații ce scapă controlului serviciilor. Că publică în Visegrád Post. Însuși numele de Visegrád le dă securiștilor frisoane, căci reprezintă o alternativă la mizeria actuală pe care ei se chinuie de la Emil Constantinescu încoace să o controleze și să o perpetueze. Cu dosare măsluite, judecători și procurori corupți, o așa-zisă presă transformată în cutie de rezonanță a propagandei progresiste și a serviciilor străine, făcute preș în fața corporațiilor.

 

Alexandru Petria – poet, scriitor și jurnalist român

Ceea ce i s-a întâmplat lui Raoul Weiss este o imensă mizerie, dacă nu e spion sau potențial terorist.
El este un gânditor de stânga cu tendințe conservatoare și un prozator talentat.
Născut în Alsacia, cetățean francez, a ajuns în România de mai mulți ani, a învățat româna și maghiara. Este îndrăgostit de locurile noastre. Mă consideră nașul lui literar.

Pe 24 octombrie se întorcea cu avionul la Cluj, fusese la Târgul de Carte din Frankfurt. Pe aeroport, a aflat că are interdicție de intrare în țară, pentru 5 ani, fiind considerat un „pericol pentru siguranța națională“.

Weiss este corespondentul pentru România al importantului site Visegrád Post, unde articolele apar în engleză și franceză. Acolo semnează cu pseudonimul Modeste Schwartz.

De subliniat – dacă nu este spion sau potențial terorist, a deranjat cu articolele sale din presa internațională. Cum îl cunosc, nu-l cred deloc una sau alta. E genul de intelectual incomod, nealiniat, ale cărui texte sunt ca mâna pusă din greșeală pe o urzică.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

ONG-urile nu au tratament preferențial, trebuie să raporteze ce fac cu banii ca și societățile comerciale

Organizațiile neguvernamentale (ONG) nu beneficiază de un tratament preferențial ci, dimpotrivă, trebuie să raporteze ce fac cu banii, așa cum sunt obligate și societățile...

Iohannis, primit de omologul sud-coreean

Preşedintele Klaus Iohannis a fost primit, astăzi, de omologul sud-coreean, Yoon Suk-yeol, la Palatul prezidenţial.Şeful statului român efectuează de luni până mâine o vizită...
00:01:00

China emite cea mai severă avertizare pentru ploi torențiale după inundații devastatoare

Peste 100.000 de persoane au fost evacuate în sudul Chinei din cauza ploilor abundente și a inundațiilor mortale, guvernul emițând marți cea mai înaltă...
Ultima oră
Pe aceeași temă