Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Virusul ucide democrația. România este guvernată prin ordonanțe militare

În România a intrat în vigoare ordonanța militară nr. 2, care impune măsuri dure de protecție împotriva răspândirii virusului COVID-19.

Share

Mihai Diac 0 comentarii

22.03.2020 - 22:25

Ordonanța militară 2 / 2020, intrată în vigoare începând din seara zilei de duminică, 22 martie, de la ora 22, impune în România restricții nemaiîntâlnite în ultimii 30 de ani.

Potrivit acestei ordonanței militare, pe timpul zilei, între orele 06 - 22, “se recomandă” ca persoanele să circule în afara locuinţei sau gospodăriei doar pentru o serie de motive foarte clar precizate. Acestea sunt următoarele: deplasarea în interes profesional, inclusiv deplasarea între locuinţă şi locul de desfăşurare a activităţii profesionale, atunci când activitatea profesională este esenţială şi nu poate fi amânată sau desfăşurată de la distanţă; deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesităţile de bază ale persoanelor şi animalelor de companie sau domestice, precum şi bunuri necesare desfăşurării activităţii profesionale; deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă; deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea sau însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi, sau decesul unui membru de familie; deplasări scurte, în apropierea locuinţei sau gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a oamenilor şi de nevoile animalelor de companie sau domestice.

Pe timpul nopții, mai precis între orele 22 - 06, se interzice circulația persoanelor în afara locuinței, cu excepția motivelor prezentate anterior. Pe timpul nopții, persoanele care ies în afara locuinței în scop profesional trebuie să poată demonstra că au dreptul să circule, conform ordonanței militare 2, prezentând fie legitimația de serviciu, fie o adeverință de la angajator sau o declarație pe proprie răspundere. Această declarație este necesară și dacă ieșirea pe timpul nopții se face în scop personal.

Textul ordonanței militare 2 a fost prezentat, sâmbătă seară, de ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, însoțit de secretarii de stat Despescu și Arafat. După toate aparențele, politicienii au evitat să impună cele mai dure restricții, astfel explicându-se faptul că, pe timpul zilei, măsurile sunt doar recomandate, nu obligatorii.

“Rugămintea noastră către toţi, chiar dacă, prin ordonanţa militară recomandăm unele măsuri în timpul zilei, consideraţi-le ca şi cum ar fi fost obligatorii”, a declarat, cu toate acestea, Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne.

Se mai poate cumpăra doar mâncare

Ordonanța militară 2 suspendă toate activităţile de comerț pentru produse şi servicii în centrele comerciale în care-şi desfăşoară activitatea mai mulţi operatori economici, cu excepţia vânzării produselor alimentare, veterinare sau farmaceutice şi a serviciilor de curăţătorie.

Serviciile medicale rămân deschise. Ca o excepție, se suspendă activitatea cabinetelor de medicină dentară, care mai pot efectua doar intervenții stomatologice de urgență.

Comentarii