Viktor Orban, la Tuşnad: Pentru noi, Centenarul României nu e moment de sărbătoare

Premierul Ungariei, Orban Viktor, a spus la Universitatea de Vară de la Băile Tuşnad, judeţul Harghita, că Centenarul Marii Uniri nu este pentru maghiari un moment de sărbătoare.

Marilena Dan 0 comentarii

Actualizat: 28.07.2018 - 16:13

UPDATE 16,10: Ungaria este interesată într-o Românie puternică şi stabilă, capabilă să stăvilească fenomenul migraţionist, a declarat, sâmbătă, premierul Viktor Orban, la Universitatea de Vară „Tusvanyos” de la Băile Tuşnad.

„Un lucru trebuie să spunem din capul locului - Ungaria e interesată într-o Românie puternică şi stabilă. Cât va rezista ortodoxia de aici şi în ce măsură România va fi în stare să stăvilească fenomenul migraţionist? Este o problemă de securitate, de siguranţă naţională atât pentru România, cât şi pentru Ungaria. Şi e o problemă cheie şi pentru austrieci şi pentru germani, dar Austria şi Germania încă nu şi-au dat seama de acest lucru, însă sperăm să nu întârzie prea mult această recunoaştere din partea lor”, a afirmat prim-ministrul Ungariei.

Viktor Orban a menţionat că doreşte „mult succes” românilor, recomandându-le, totodată, să prevină situaţia de avea un „dublu deficit economic”.

„E foarte important să ne bucurăm că există dezvoltare economică în România, numai că dacă această dezvoltare se bazează doar pe credite este foarte greu să se evite această situaţie în care va exista deficit dublu. Să fie şi o datorie mare de stat şi foarte multe credite contractate în acelaşi timp (...) nu este bine. Noi am căzut în această capcană şi a fost greu să depăşim acest impas şi dorim ca România să nu aibă problemele pe care le-am avut noi”, a precizat Orban.

El a susţinut că doreşte să aibă „o relaţie bună şi specială” cu fiecare partid politic din România şi şi-a exprimat regretul că politicienii români şi reprezentanţii Guvernului de la Bucureşti nu au dat curs invitaţiei de a participa la Universitatea de Vară de la Băile Tuşnad.

„Păcat că nu avem un invitat cu care am putea purta un dialog adevărat şi am putea demonstra, într-adevăr, că e un lucru absolut benefic şi valoros să avem un dialog. (...) Ar fi ideal să avem un interlocutor, un reprezentant, de ce nu, al Guvernului de la Bucureşti sau altcineva. (...) Am avut asemenea ocazii şi sperăm să avem interlocutori şi în viitor”, a mai oficialul de la Budapesta.

 

„România modernă nu ştie de 100 de ani ce să facă cu cei peste un milion de maghiari care trăiesc aici. Partea română să înţeleagă că pentru noi nu e moment de sărbătoare”, a spus Orban. ”România a intrat în urmă cu o sută de ani în epoca modernă. Înţelegem că, din punctul lor de vedere, este un moment de sărbătoare, dar îi rugăm să ne înţeleagă că din punctul nostru de vedere nu avem ce sărbători”, a afirmat premierul ungar.

Discursul lui Orban Viktor a fost oprit de aplauzele celor prezenţi.

Cea de-a 29 ediţie a Universităţii de Vară şi a Taberei Studenţeşti de la Băile Tuşnad (Bálványos) se desfăşoară între 24 şi 29 iulie, evenimentul fiind organizat de Fundaţia Pro Minoritate din Ungaria, Consiliul Tineretului Maghiar din România şi CNMT.

Comentarii