13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăȘtirile zileiVIDEO. Sute de persoane, la un manifest după incidentele din Valea Uzului

VIDEO. Sute de persoane, la un manifest după incidentele din Valea Uzului

“Scopul acţiunii de la Cluj-Napoca este de a arăta că există şi comunităţi normale în Ardeal, în care criteriile etnice, că eşti român, maghiar sau rom, nu funcţionează. Clujul e o comunitate în care trăim împreună români şi maghiari fără probleme. Ceea ce s-a întâmplat la Valea Uzului a fost o provocare pe care o leg de rezultatul alegerilor pentru PE”, a spus iniţiatorul acţiunii, Cornel Vîlcu, citat de Agerpres.

Directorul Teatrului Naţional din Târgu Mureş, Gasparik Attila, a spus, la rândul său, că ideea de a se aduna împreună români şi maghiari este bună.

“Sunt sigur că noi suntem majoritatea în ţara asta. Unii trăiesc foarte bine din învrăjbire. E foarte bine că în fostul oraş al lui Funar se dau astfel de semnale”, a spus Gasparik.

Participanţii la manifestare, români şi maghiari, s-au adunat în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, având asupra lor afişe cu mesaje în română şi în maghiară, precum: “Harghita, Covasna, pământ omenesc”, “Solidaritate împotriva şovinismului”, “Sunt român, nu-s nimănui stăpân, stau liber printre oameni liberi”, “Fără manipulare, fără ură”.

Cimitirul eroilor de la Valea Uzului se află în centrul unei dispute între autorităţile din comuna Sânmartin judeţul Harghita şi liderii UDMR, pe de o parte, şi autorităţile din Dărmăneşti judeţul Bacău, pe de altă parte.

Acest cimitir al eroilor, cel mai mare din judeţul Harghita, adăposteşte rămăşiţele pământeşti a peste 1.300 de militari decedaţi în Primul şi al Doilea Război Mondial, din mai multe ţări.

Autorităţile locale din oraşul Dărmăneşti, judeţul Bacău, au decis să ridice în incintă mai multe cruci în memoria soldaţilor români căzuţi în Primul şi al Doilea Război Mondial şi un monument pentru eroii care şi-au dat viaţa acolo, indiferent de naţionalitate, dar autorităţile din Sânmartin şi liderii UDMR susţin că demersul este ilegal, întrucât cimitirul se află în domeniul public al comunei harghitene, iar crucile ar fi amplasate pe locul unor potenţiale morminte nedescoperite ale soldaţilor maghiari. 

Cele mai citite

Oamenii de știință din Israel au făcut o descoperire remarcabilă legată de o supernovă

În urmă cu aproximativ 20 de milioane de ani, într-o galaxie nu foarte îndepărtată, o stea de mari dimensiuni a explodat şi a trimis...

O femeie de 31 de ani a fost reținută pentru efectuarea repetată de intervenții chirurgicale estetice minim invazive

O femeie în vârstă de 31 de ani a fost reţinută pentru 24 de ore, urmând să fie prezentată magistraţilor cu propunere legală, pentru...

Liderul ATP a rămas fără antrenor. Djokovic l-a concediat pe Goran Ivanisevic

După începutul dezamăgitor de sezon, în care nu a reușit să cucerească niciun titlu, tenismenul sârb Novak Djokovic a luat o decizie radicală și...
Ultima oră
Pe aceeași temă