10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiUPDATE VIDEO Inundații în toată țara după furtunile puternice de noaptea trecută....

UPDATE VIDEO Inundații în toată țara după furtunile puternice de noaptea trecută. Armata, chemată în sprijin

Pompierii din judeţul Vrancea au intervenit pe tot parcursul nopţii de vineri spre sâmbătă pentru scoaterea apei din gospodăriile oamenilor, după ce în urma unei ploi torenţiale s-au produs viituri rapide. De asemenea, în ultimele ore s-au produs inundaţii în municipiul Brăila, unde străzile au fost acoperite de ape în urma unei ploi torenţiale. La MAI a fost organizat un comandament pentru inundații. 

 

UPDATE Bacău: Peste 160 de persoane evacuate din calea apelor; Armata, chemată în sprijin

Peste 160 de persoane au fost evacuate, în comuna Poduri, din judeţul Bacău, în ultimele 24 de ore, după ce sute de locuinţe au fost inundate. Printre cei salvaţi din calea apelor sunt şi opt copii. Au fost chemaţi în sprijin pompierii din alte judeţe, dar şi Armata, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Prefecturii Bacău, Carmen Cioltan, 488 de gospodării din judeţul Bacău au fost afectate de inundaţii, 160 de persoane fiind evacuate doar din localitatea Poduri.

UPDATE: O femeie din Botoşani a murit după ce tavanul casei s-a prăbuşit din cauza infiltraţiilor

O femeie de 81 de ani, din satul Zlătunoaia, comuna Lunca, din Botoşani, a murit, sâmbătă, după ce tavanul casei în care locuia s-a prăbuşit peste ea, din cauza infiltraţiilor generate de ploi, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Reprezentanţii ISU Botoşani au transmis că rudele femeii au sunat la 112, însă pompierii nu au mai putut face nimic pentru salvarea femeii,

 

UPDATE 200 de case inundate în Teleorman

Peste 200 de case sunt inundate în judeţul Teleorman, un drum judeţean rămâne închis din cauza erodării unei subtraversări, iar apele au intrat în aproape 1.000 de curţi şi anexe gospodăreşti, informează, sâmbătă, ISU Teleorman.  ”Total situaţie la nivelul judeţului Teleorman: 225 case; 248 anexe gospodăreşti; 724 curţi; 17,5 km DC; 10 km străzi; 227 ha teren arabil; 71 ha păşune; 2 poduri; 2 podeţe; 0,01 km DJ; 275 fântâni; 8,31 ha pepinieră silvică; 1 obiectiv socio-economic; 1 drum închis”, se arată în situaţia privind inundaţiile din judeţ, remisă de ISU Teleorman.

 

UPDATE Comandament de inundații la MAI

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, le-a solicitat prefecţilor, sâmbătă, în cadrul comandamentului de inundaţii de la MAI, să spună unde e nevoie cu exactitate de mai mulţi oameni şi utilaje şi dacă se impune trimiterea de ajutoare de primă necesitate către populaţia din zonele afectate. 

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a anunţat, sâmbătă, că s-a decis evacuarea a 132 de persoane din comuna Farcaşa din judeţul Neamţ, în condiţiile în care accesul în localitate este restricţionat încă de noaptea trecută.

 

UPDATE În Harghita, apa pe carosabil măsoară 50 de centimetri

Circulaţia rutieră este întreruptă sâmbătă dimineaţă, pe DN 11B Cozmeni-Târgu Secuiesc, în zona localităţii Casinu Nou, drumul fiind blocat din cauza apei care a inundat carosabilul, informează reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Harghita.

Potrivit purtătorului de cuvânt al instituţiei, Alina Ciobotariu, apa de pe carosabil măsoară aproximativ 50 de centimetri şi acoperă o suprafaţă în lungime de circa 100 de metri între kilometrii 22 şi 24.

Echipajele ISU intervin pentru degajarea drumulu

 

UPDATE Cod portocaliu în nouă județe

Administraţia Naţională de Meteorologie a actualizat avertizarea meteo emisă vineri şi a emis noi avertizări Cod portocaliu de ploi abundente şi instabilitate atmosferică, pentru 9 judeţe, şi Cod galben pentru 19 judeţe.

Potrivit meteorologilor, sâmbătă, între orele 10:00 şi 23:00, local în Moldova, precum şi în zona Carpaţilor Orientali şi Meridionali temporar va ploua abundent şi se vor acumula cantităţi de apă de 50 l/mp şi izolat 60-70 l/mp, fiind emis Cod portocaliu pentru judeţele Suceava, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Bacău, Covasna, Harghita, Braşov şi Sibiu.

ANM precizează că manifestări ale instabilităţii atmosferice vor fi şi în celelalte regiuni, dar pe arii mai restrânse şi pentru intervale mai scurte de timp.

Totodată, de sâmbătă, ora 10:00, până duminică, ora 6:00, va fi în vigoare o avertizare Cod galben pentru 19 judeţe (Vaslui, Galaţi, Brăila, Vrancea, Buzău, Prahova, Dâmboviţa, Argeş, Vâlcea, Gorj, Caraş-Severin, Hunedoara, Alba, Sibiu, Braşov, Harghita, Mureş, Bistriţa Năsăud şi Maramureş).

UPDATE Cinci drumuri naționale, închise din cauza inundațiilor

În judeţul Bacău, circulaţia pe DN11 Bacău – Oneşti, în zona localităţii Sănduleni (km 153+200 de metri), este oprită, la fel în judeţul Neamţ, pe DN15 Borsec – Poiana Largului, pe raza comunei Poiana Teiului (între kilometrii 237+800 de metri şi 238+100 de metri), traficul este întrerupt, iar în judeţul Vrancea, pe DN2N, la Jitia, traficul este oprit între kilometrii 53+300 şi 53+400 de metri. Totodată, în judeţul Harghita, pe DN11B Cozmeni – Târgu Secuiesc, circulaţia este întreruptă la km 23, în zona localităţii Casinu Nou, iar în judeţul Braşov, de asemenea, pe DN73A, traficul este oprit între localităţile Şinca şi Poiana Mărului, pe tronsonul kilometric 40 -42. Sunt şi două tronsoane de drum naţional care au circulaţia îngreunată. Drumul Naţional 11B, între localităţile harghitene Cozmeni şi Târgu Secuiesc, a fost închis circulaţiei, sâmbătă dimineaţa, din cauza apei de pe carosabil, care are circa 50 de cm. În alte zone ale judeţului Harghita, mai multe gospodării au fost inundate. Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Harghita, DN 11 B, între localităţile Cozmeni şi Târgu Secuiesc, este închis circulaţiei din cauza că apa de pe carosabil măsoară circa 50 de centimetri, pe o suprafaţă de peste 100 de metri liniari. Astfel, s-a luat decizia închiderii drumului între km 22 şi 24.

Astfel, în judeţul Vrancea, în noaptea de vineri spre sâmbătă, în urma creşterii debitului pârâului Bălanu, au fost inundate şapte gospodării în localitatea Bordeasca Veche. Pompierii militari intervin şi la această oră pentru evacuarea apei.

Totodată, pe parcursul nopţii s-a acţionat pentru întărirea cu saci de nisip a digului de pământ existent în zona respectivă, la intervenţie participând şi jandarmi. Pe parcursul serii şi noptii trecute s-au înregistrat peste zece solicitări de evacuare a apei acumulate în gospodăriilor localnicilor din Nistoresti, Gura Caliţei, Tulnici, Coteşti, Mărăşeşti şi Urechesti. [

Potrivit Serviciului de Gospodărire a Apelor Vrancea, vineri seară, în intervalul 18,00-21,00, s-a inregistrat un record de precipitaţii, maxima înregistrată la staţia hidrometrică Tulnici fiind de 71,5 l/mp.

Potrivit reprezentanţilor Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă Tulnici, un pod care asigură legătura pe un drum comunal către aproximativ douăzeci de case din satul Coza, comuna Tulnici, a fost avariat.

Inundații pe străzile din Brăila

De asemenea, în ultimele ore s-au produs inundaţii în municipiul Brăila, unde străzile au fost acoperite de ape în urma unei ploi torenţiale, canalizarea nemaifăcând faţă.

Pe parcursul nopţii de vineri spre sâmbătă, pompierii au intervenit pentru evacuarea apei din 13 curţi şi cinci case din cartierele Lacul Dulce, Catanga şi Chercea.

Circulație oprită pe trei drumuri naționale

Circulaţia rutieră este oprită sâmbătă dimineaţă, pe trei drumuri naţionale, pe tronsoane din judeţele Bacău, Neamţ şi Vrancea, în urma ploilor torenţiale care au dus la inundarea şoselelor. De asemenea, în judeţul Botoşani, din cauza aluviunilor care au spălat terasamentul, circulaţia feroviară este întreruptă între staţiile CF Truşeşti şi Dângeni, anunţă Centrul Infotrafic al Poliţiei Române.

În urma precipitaţiilor abundente din ultima perioadă care au dus la scurgerea  aluviunilor şi la acumulări de apă pe carosabil, circulaţia este oprită sâmbătă în judeţul Bacău, pe DN11 Bacău – Oneşti, în zona localităţii Sănduleni (km 153+200 de metri), în judeţul Neamţ, pe DN15 Borsec – Poiana Largului, în comuna Poiana Teiului (între kilometrii 237+800 de metri şi 238+100 de metri) şi în judeţul Vrancea, pe DN2N, la Jitia (între kilometrii 53+300 şi 53+400 de metri).

De asemenea, se circulă îngreunat în judeţul Caraş-Severin, pe DN57 Moldova Nouă – Oraviţa, în zona localităţii Radimna (între kilometrii 114 şi 117), iar pe trei drumuri judeţene din Teleorman, Suceava şi Bacău traficul este blocat din cauza inundaţiilor.

Centrul Infotrafic mai anunţă că în judeţul Botoşani, din cauza aluviunilor care au spălat terasamentul, circulaţia feroviară pe secţia de cale ferată 608 Iaşi – Dorohoi este întreruptă la km feroviar 85+500 de metri, între staţiile CF Truşeşti şi Dângeni. Se lucrează la repararea acestuia.

Cele mai citite

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă