Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Vicepreşedintele ELPA: Ne îngrijorează numărul mare de persoane neasigurate

România a progresat în ultimii doi ani în ceea ce priveşte diagnosticarea şi accesul la tratament, a transmis vicepreşedintele European Liver Patients' Association (ELPA), Julio Burman, care s-a arătat îngrijorat însă de numărul "mare" de persoane neasigurate.

Share

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 04.04.2019 - 13:35

La invitaţia Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice (APAH-RO) o delegaţie a ELPA a fost prezentă în România, la sfârşitul lunii martie, pentru o sesiune de lucru privind problematica hepatitelor virale. Delegaţia ELPA a avut întâlniri cu reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei, Inspectoratului Şcolar Bucureşti, Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, OMS România, Departamentului de Sănătate Publică din cadrul Administraţiei Prezidenţiale, cu ONG-uri, medici şi pacienţi.

"Ne bucură progresul înregistrat de România în ultimii doi ani în ceea ce priveşte diagnosticarea şi accesul la tratament. Ne îngrijorează însă numărul mare de persoane neasigurate şi sperăm că responsabilii de domeniul sanitar vor coopera pentru a rezolva această problemă. Întâlnirile au fost pozitive şi avem încredere că vom implementa cu succes iniţiativa [email protected] în România, un prim pas fiind o campanie de informare şi conştientizare la nivelul liceelor. În acest scop, un rol central îl va juca APAH-RO, un ONG de referinţă în promovarea drepturilor pacienţilor cu afecţiuni hepatice", a declarat Burman, potrivit unui comunicat de presă al APAH-RO.

Reprezentanţii ELPA consideră că este necesară implementarea unui program de conştientizare pentru vaccinare, program care să evidenţieze rolul vaccinării în cadrul acţiunilor de prevenţie, se arată în comunicat.

În acelaşi timp, acţiunile de testare sunt "esenţiale" în gestionarea problematicii hepatitelor virale. Actualele măsuri luate de autorităţile din România pot fi "îmbunătăţite" prin introducerea verificărilor la nivelul testelor de rutină efectuate în sistemul de medicină de urgenţă, indică sursa citată.

Potrivit ELPA, o atenţie deosebită trebuie acordată şi segmentului de populaţie reprezentat de consumatorii de droguri injectabile.

La rândul său, Ivana Dragojevic, vicepreşedinte ELPA şi preşedinte al unei asociaţii a pacienţilor din Serbia - HRONOS, a precizat că în ţara au fost dezvoltate o serie de proiecte menite să crească gradul de conştientizare privind hepatitele virale în rândul populaţiei. "Am luat în considerare aspecte cheie precum implicarea pacienţilor şi a familiilor acestora, informarea elevilor şi a celor care lucrează în industria de frumuseţe. Am încredere că, împreună cu APAH-RO, putem localiza programul în România, astfel încât o categorie largă din populaţie să primească informaţii valide despre prevenţie, testare şi tratament pentru hepatitele virale", a declarat ea, conform comunicatului citat.

APAH-RO susţine că, potrivit statisticilor, România ocupă primul loc în UE în ceea ce priveşte prevalenţa HVB cu 4,4% şi locul al doilea la infecţia HVC cu 3,3%.

Comentarii

loading...