Valeriu Gheorghiță: Platforma de vaccinare pentru a doua etapă, operațională din 15 ianuarie

Preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor de vaccinare, dr. Valeriu Gheorghiţă, a anunţat marţi că platforma de programare pentru etapa a doua de vaccinare va fi operaţională începând din data de 15 ianuarie.

Share

Ioana Oancea 0 comentarii

12.01.2021 - 19:59

Începând cu ora 15,00 se va putea începe programarea persoanelor pentru etapa a doua în centrele de vaccinare care vor fi pregătite.

Modalitatea de programare va fi pentru persoanele cu vârstă peste 65 de ani - programarea se poate face individual, se poate face prin medicul de familie, se poate face prin serviciile de call center. Ca noutate, va exista un număr unic, la nivel naţional - 021.414.44.25. Practic, sunând la acest număr, apelurile vor fi preluate în cele de 42 de call center-uri distribuite la nivelul fiecărui judeţ. O altă modalitate ar fi aceea în care programarea s-ar face prin direcţia de asistenţă socială din primării sau prin intermediul aparţinătorilor, care pot să-şi facă cont şi să înscrie până la maximum 10 persoane din aceeaşi familie.

Potrivit acestuia, în etapa a doua vor intra în acelaşi timp atât persoanele care sunt la grupa de risc pentru forme severe, persoanele cu vârsta peste 65 de ani cu boli cronice, precum şi persoanele care deservesc activităţi esenţiale.

Pentru persoanele care sunt în evidenţă cu boli cronice sub vârsta de 65 de ani, a mai precizat el, programarea se face "prin medicul de familie".

"Dacă persoana respectivă nu are acces la un medic de familie sau nu are medic de familie, se poate face programare prin serviciul de call center, individual, pe pagina web, prin direcţia de asistenţă socială sau prin intermediul aparţinătorilor", a adăugat Gheorghiţă.

Pentru persoanele care deservesc activităţi esenţiale, programarea se poate face prin angajator şi, de asemenea, atunci când angajatorul înscrie persoanele pe care le are angajate sau în contract de prestări pentru acele activităţi esenţiale, beneficiarul poate să-şi stabilească, după ce este validat de angajator, ziua şi centrul unde vrea să meargă să se vaccineze, a mai spus dr. Valeriu Gheorghiţă.

El a precizat că pentru a doua etapă vor fi operaţionalizate 750 de centre, cu peste 1.700 de puncte de vaccinare.

Pe de altă parte, Valeriu Gheorghiţă a declarat că şi persoanele care nu au acte de identitate se pot vaccina.

„Persoanele care nu au acte nu se pot înscrie în platformă. Ele pot să se prezinte la direcţia de asistenţă socială a primăriilor, de asemenea se pot înscrie prin call center şi vor fi vaccinate. Se vor prezenta direct la centrul de vaccinare", a spus Gheorghiţă într-o conferinţă de presă organizată la Palatul Victoria. El a adăugat că şi persoanele din afara României se pot vaccina.

"Chiar dacă nu au un CNP, se pot vaccina. Este cazul persoanelor care sunt din afara României şi care nu au un CNP, ele se pot vaccina şi se înregistrează în Registrul Electronic Naţional al Vaccinurilor", a menţionat acesta.

Comentarii