17.3 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiUVT participă la proiectul de înfiinţare a Universităţii Europene UNITA

UVT participă la proiectul de înfiinţare a Universităţii Europene UNITA

Potrivit unui comunicat, obiectivul principal al unei universităţi europene vizează dezvoltarea cooperării transfrontaliere, prin crearea unei viziuni comune şi a unei strategii instituţionale pe termen lung, pentru creşterea competitivităţii şi atractivităţii universităţilor din Europa.

“Universitatea Europeană UNITA va reuni potenţialul uman, al laboratoarelor şi al centrelor de cercetare de care dispun universităţile fondatoare, urmărind cu precădere să dezvolte programe academice ce vor oferi studenţilor săi acele cunoştinţe, competenţe şi atitudini care pot să devină avantaje strategice ale viitorilor absolvenţi în piaţa comună europeană, ajutându-i în asumarea rolurilor de actori activi în rezolvarea unor probleme globale”, arată comunicatul UVT.

Potrivit sursei citate, atingerea obiectivului generic al viitoarei Universităţi Europene UNITA va fi urmărită prin dezvoltarea unor pedagogii inovative, pentru o educaţie centrată pe student, prin învăţare condusă de rezultatele cercetării, prin experienţe de învăţare internaţionale în campusul UNITA şi, nu în ultimul rând, printr-o legătură strânsă cu comunitatea locală şi cu mediul de afaceri.

În data de 27 februarie 2019, proiectul de formare a Universităţii Europene UNITA a fost transmis către Comisia Europeană, în vederea evaluării, participând astfel la prima rundă de aplicaţii din cadrul competiţiei organizate pentru realizarea Universităţilor Europene.

“Participarea UVT la această primă rundă de aplicaţii este strategică, deoarece permite extinderea şi aprofundarea cooperării deja existente cu universităţile partenere, oferind suplimentar beneficiul unei logisticii deja create, utile pentru concretizarea viziunii şi aplicarea strategiei, acum sau în cadrul apelurilor de proiecte viitoare”, se mai arată în comunicat.

În anul 2018, Uniunea Europeană a anunţat lansarea competiţiei de proiecte-pilot denumită Universităţi Europene, desfăşurate sub egida programului ERASMUS+, prin care se vor finanţa, până în anul 2024, un număr de 20 de reţele de instituţii de învăţământ superior, din spaţiul întregii Uniuni Europene.

Universitatea de Vest din Timişoara va face parte din viitoarea Universitate Europeană UNITA, alături de alte patru universităţi şi de un institut de cercetare, respectiv, Universitatea din Pau (Franţa), în calitate de coordonator de proiect; Universitatea Savoie Mont Blanc din Chambery (Franţa); Universitatea din Zaragoza (Spania); Universitatea din Torino (Italia) şi Institutul de Cercetări Gran Sasso (Italia).

Cele mai citite

BEC a respins candidaturile Partidului Diaspora Unită și a independentului Paul Octavian Jurma

Biroul Electoral Central(BEC) a respins, marţi, lista candidaturilor propuse de Partidul Diaspora Unită la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din anul...

Curtea Constituțională a Republicii Moldova a aprobat referendumul pentru integrarea în UE. Referendumul va permite modificarea Constituției

Curtea Constituțională de la Chișinău a dat aviz pozitiv pentru organizarea referendumului în care cetățenii Republicii Moldova urmează să-și exprime opțiunea cu privire la...

România, a doua cea mai mare creștere a intenției de vot la europarlamentare

România a înregistrat a doua cea mai mare creştere a intenţiei de vot la alegerile europene din acest an faţă de 2019, după Cehia,...
Ultima oră
Pe aceeași temă