14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăȘtirile zileiUSR vrea crearea unui nou parc în sectorul 3, Parcul Vitan

USR vrea crearea unui nou parc în sectorul 3, Parcul Vitan

Pe acelaşi teren, societatea Administrarea Domeniului Public Bucureşti SA, având ca acţionar majoritar Consiliul Local Sector 3, doreşte realizarea unui proiect de dezvoltare imobiliară, incluzând clădiri de birouri şi ansamblu de locuinţe (2S+P+11 etaje).

“Locuitorii sectorului 3 şi toţi bucureştenii vor parcuri, verdeaţă, arbori, locuri de joacă, oxigen. De aceea, un parc nou, de patru hectare, în sectorul 3, e exact ceea ce avem nevoie şi sperăm că acest proiect va fi pus pe ordinea de zi şi votat săptămâna viitoare în Consiliul General. Parcul propus este pe terenul din Calea Vitan 154 – 158 fiind încadrat ca spaţiu verde în Planul Urbanistic General”, a scris Ana Ciceală, pe Facebook.

Proiectul de hotărâre prevede realizarea unui parc pe terenul în suprafaţă de 41.910 mp, situat în Calea Vitan nr. 154 – 158, precum şi declararea proiectului de amenajare a parcului ca fiind de interes public local. De asemenea, iniţiatorii doresc să se revoce dreptul de administrare al Sectorului 3 şi dreptul de folosinţă al Administraţiei Domeniului Public Bucureşti SA asupra terenului şi a construcţiilor situate în Calea Vitan nr. 154 – 158, cu rectificarea corespunzătoare a Cărţii Funciare şi radierea înscrierii dreptului de locaţiune al Administraţiei Domeniului Public Bucureşti SA. Proiectul mai vizează trecerea din domeniul public al Municipiului Bucureşti în domeniul privat al acestuia a imobilelor construcţii situate în Calea Vitan nr. 154 – 158, în vederea demolării.

În expunerea de motive sunt invocate prevederile art. 71 din OUG nr. 195/2005, conform cărora “autorităţile administraţiei publice locale au obligaţia de a asigura din terenul intravilan o suprafaţă de spaţiu verde de minimum 20 mp/locuitor până la data de 31 decembrie 2010 şi de minimum 26 mp/locuitor până la data de 31 decembrie 2013”. Totodată, Planul Integrat de Calitate a Aerului (PICA), aprobat de CGMB în iunie 2018, prevede măsuri precum: conservarea, ameliorarea şi extinderea spaţiilor verzi publice, extinderea suprafeţelor de spaţii verzi prin renaturarea unor terenuri supuse eroziunii eoliene.

Iniţiatorii atrag atenţia asupra faptului că, printr-o hotărâre adoptată în 28 martie, Consiliul Local Sector 3 a cerut CGMB să aprobe trecerea din domeniul public al Municipiului Bucureşti în domeniul privat a imobilelor din Calea Vitan nr. 154 – 158 şi aprobarea unui proiect de dezvoltare imobiliară pe acest teren.

“Rezultatul acestei propuneri este profund negativ, urmând ca zona construită dens din cartierul Vitan, cu parcelare de blocuri şi fără un parc mare în această zonă, să fie supraaglomerată de blocuri turn noi, de 11 etaje. Având în vedere puţinele oportunităţi de identificare în orice cartier bucureştean a unor terenuri mari, care să aparţină de Municipalitate, deci care nu trebuie răscumpărate şi nici expropriate, terenul din Calea Vitan nr. 154 – 158 constituie o ocazie majoră pentru crearea unui spaţiu verde cu funcţiunea de parc. (…) Pentru comparaţie, privind oportunitatea majoră a acestei investiţii, Municipiul Bucureşti a agreat achiziţia a patru hectare de parc (Parcul Verdi) de la proprietari privaţi, în septembrie 2018, pentru suma de 50 de milioane de euro”, precizează reprezentanţii USR.

Potrivit hotărârii prin care Consiliul Local Sector 3 solicită trecerea din domeniul public al Municipiului Bucureşti în domeniul privat al acestuia a unor imobile în vederea demolării, pe terenul din Calea Vitan 154 – 158 există 27 de construcţii, “unele aflate într-o stare avansată de degradare”.

“Societatea Administrarea Domeniului Public Bucureşti deţine în folosinţă terenul din Calea Vitan nr. 154 – 158, sector 3, Bucureşti (…) în temeiul contractului de comodat cu numărul 1560/27.08.2002, încheiat conform HCLS 3 nr. 26/15.07.1998, între ADPB SA şi Sectorul 3 al Municipiului Bucureşti. Prin adresa societăţii ADPB SA (…) s-a identificat că imobilul din Calea Vitan nr. 154 – 158 poate reprezenta o oportunitate, atât pentru societate, cât şi pentru cetăţenii Sectorului 3, în situaţia realizării unor investiţii constând în clădiri de birouri şi ansamblu de locuinţe format din blocuri (2S+P+11E), spaţii comerciale şi parcări”, se mai arată în acelaşi document.

Cele mai citite

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă