13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăȘtirile zileiUn savant a anunţat naşterea primilor copii modificaţi genetic

Un savant a anunţat naşterea primilor copii modificaţi genetic

Acest tip de modificare a genelor este interzis în majoritatea ţărilor deoarece tehnologia este încă experimentală, iar schimbările în ADN se pot transmite în generaţiile viitoare, cu consecinţe necunoscute. Mulţi oameni de ştiinţă consideră că această practică este foarte nesigură, iar unii l-au acuzat pe cercetătorul chinez că face experimente pe oameni.

Cercetătorul, He Jiankui de la Universitatea de Ştiinţă şi Tehnologie din Shenzen, a declarat că a modificat embrionii pentru şapte cupluri, în timpul tratamentelor pentru fertilitate, până în acest moment rezultând o singură sarcină. El a declarat că scopul lui a fost să implementeze abilitatea de a rezista la posibile infecţii cu HIV în viitor. El a declarat că părinţii implicaţi au refuzat să fie identificaţi sau intervievaţi. Jiankui nu a precizat unde locuiesc ei sau unde a fost făcut experimentul.

Nu există nicio confirmare independentă a afirmaţiilor sale şi munca sa nu a fost publicată în niciun jurnal ştiinţific, unde ar putea fi confirmată de alţi experţi.

Jiankui a făcut dezvăluirea, luni, în Hong Kong, unuia dintre organizatorii unei conferinţe internaţionale de modificare a genelor, care va începe marţi. „Simt o responsabilitate pentru a nu face din asta doar o premieră, ci un exemplu. Societatea va decide ce să facă mai departe”, a declarat el.

Unii oameni de ştiinţă au fost uimiţi să audă aceste afirmaţii, pe care le-au condamnat. „Este de neconceput… să faci experimente pe oameni nu este moral şi nici etic”, a declarat Kiran Musunuru, expert în modificarea genelor la Universitatea din Pennsylvania. „Dacă este adevărat, experimentul este monstruos. Embrionii erau sănătoşi. Fără nicio boală. Modificarea genelor este în faza experimentală şi încă este asociată cu mutaţii capabile să cauzeze probleme, inclusiv dezvoltarea cancerului”, a spus şi Julian Savulescu, profesor de etică la Universitatea din Oxford.

Cele mai citite

Copilul tău și-a pierdut pofta de mâncare? Iată ce trebuie să faci!

Lipsa de apetit la copii reprezintă o problemă comună, care adesea îngrijorează părinții. Este esențială o abordare atentă și informată pentru a identifica cauzele...

Președintele argentinian, Javier Milei, l-a numit „ asasin” și „ terorist” pe omologul columbian, Gustavo Petro

Diplomații argentinieni vor fi expulzați din Columbia după o serie de insulte din partea preşedintelui argentinian, Javier Milei, care l-a numit "asasin" şi "terorist"...

Rusia cere o reuniune ONU pe tema atacului NATO asupra Iugoslaviei, de acum 25 de ani

Rusia a cerut organizarea unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU care să discute atacul NATO asupra Iugoslaviei, din anul 1999. Cererea Rusiei ar...
Ultima oră
Pe aceeași temă