7.2 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăȘtirile zileiUn program militar foarte discret. Cel mai nou radar al României va...

Un program militar foarte discret. Cel mai nou radar al României va fi plasat lângă Ucraina

Ministerul Apărării Naționale al României se pregătește să instaleze un nou radar într-o cazarmă din județul Brăila. Cazarma se află în localitatea Ianca, la circa 70 de kilometri de Galați și la circa 100 de kilometri de frontiera României cu Republica Moldova și cu Ucraina.

Cei mai în vârstă își amintesc despre aerodromul Ianca drept bază a primelor avioane cu reacție ale României, în anii când România făcea parte din blocul sovietic. Atunci, locația de la Ianca era absolut sigură, fiind departe de orice inamic occidental. Acum, Ianca e din nou o locație interesantă din punct de vedere strategic, fiind relativ aproape de două țări care nu sunt membre nici în NATO, nici în UE, iar una dintre ele este, practic, în război cu Rusia.

MApN nu a făcut un anunț oficial despre achiziția unui radar nou. Totuși, această informație reiese dintr-un anunț de licitație postat pe site-ul de achiziții publice al României. Potrivit acestui anunț, MApN vrea să cumpere lucrări de proiectare și de construcție pentru Cazarma 3508 de la Ianca. Aici se vor construi o hală pentru “adăpostirea” unui radar, un corp de pază și o împrejmuire.

Potrivit caietului de sarcini al licitației, durata totală impusă pentru proiectare și pentru construire este de zece luni, ceea ce înseamnă că MApN dorește ca amplasamentul să fie gata cel târziu în luna august 2021.

Valoarea estimată a lucrărilor care vor fi contractate prin această licitație depășeste trei milioane de lei fără TVA (mai precis: 3.390.570 de lei fără TVA).

Trebuie precizat că acesta este doar prețul de amenajare a cazărmii, pentru că radarul propriu-zis se cumpără separat. Licitația publicată pe internet nu spune nimic despre prețul radarului ci indică doar modelul acestuia: TPS77. MApN a mai cumpărat asemenea radare, însă nu prin licitație, ci direct din Statele Unite, întrucât modelul TPS77 este produs de o foarte importantă firmă americană, Lockheed Martin – cea care produce, printre altele, și avioanele de luptă F-16, aflate deja în dotarea Forțelor Aeriene ale României.

 

”Armata Română nu a plecat la cumpărături. Nu intenţionăm să facem shopping cu banii de la buget. Încercăm să ducem în industria de apărare sume cât mai mari. Încercăm să relansăm industria de apărare românească. Cu aceşti bani, vrem să facem un transfer de tehnologie printr-o cooperare industriale cu firmele mari, recunoscute, din domeniul apărării”

Mihai Fifor,

Fost ministru al Apărării

“Sunt cele mai bune şi asigură interoperabilitatea şi conectarea la sistemul integrat de apărare antiaeriană. Nu putem cumpăra de oriunde şi orice, pentru că trebuie integrate şi integrarea nu se  poate face decât pe linii de compatibilitate, de siguranţă şi securitate internă la nivel aliat. Nu am luat deloc tehnică veche”

 

Nicolae Ciucă,

Ministrul Apărării Naționale

 

 

Cât costă noul program de înzestrare al Armatei?

Se știe cu certitudine că amenajarea bazei de la Ianca va depăși 3

milioane de lei, fără ca această sumă să includă și prețul radarului, care este mult mai mare.

Ce rol va avea radarul TPS-77 de la Ianca?

Modelul TPS-77 reprezintă varianta mobilă a radarelor FPS-117, aflate deja în dotarea Armatei României de peste 20 de ani, urmând a fi folosit împreună cu acestea.

 

 

Nu se știe deocamdată decât prețul amenajării cazărmii de la Ianca, nu și prețul radarului care va fi adus aici. Un indiciu privind prețul poate fi dedus dintr-un contract mai vechi, de acum patru ani, al MApN. La acel moment, Departamentul pentru Armamente anunța o achiziție în valoare de 32,7 milioane de dolari, pentru două sisteme radar TPS 77. Achiziția fusese decisă în anul 2015, fără licitație, prin negociere cu o singură firmă: Lockheed Martin Overseas Corporation – LMOC din SUA. Cele două radare urmau a fi livrate Forțelor Aeriene Române în anul  2017.

Viitorul radar de la Ianca va fi destinat tot Statului Major al Forțelor Aeriene, care are în coordonare și apărarea antiaeriană a teritoriului național al României.
Dacă se ia drept referință prețul de la achiziția din anul 2016, se poate estima că radarul de la Ianca ar costa circa 16 milioane de dolari.

În anul 2016, Departamentul pentru Armamente din MApN (în prezent – Direcția Generală pentru Armamente) justifica achiziția acestui tip de radar, fără licitație, prin faptul că “radarul tridimensional cu distanţă mare de descoperire, mobil TPS-77 reprezintă varianta mobilă a radarului FPS-117 aflat deja în dotarea Armatei României, de peste 18 ani, şi care şi-a demonstrat fiabilitatea şi compatibilitatea cu nevoile specifice Forţelor Aeriene Române”.

Un alt avantaj era, potrivit responsabililor militari români,  faptul că  TPS-77 și FPS-117  “au configuraţii hardware şi software similare, care permit integrarea fără eforturi a variantei nou-achiziţionate, folosirea în comun a loturilor de piese şi utilizarea echipamentelor de testare sau asistenţă tehnică dezvoltate pentru FPS -117”.
Pe site-ul Direcției Generale de Armamente, programul TPS-77 este trecut, în acest moment, în categoria “Programe cu contracte de achiziții în derulare”. Informațiile publice oferite aici sunt foarte sumare: “Obiective principale – înzestrarea Forțelor Aeriene cu radare cu distanță mare de descoperire; asigurarea capabilităților de detectare, identificare și determinare a caracteristicilor țintelor aeriene, urmărire și control al zborurilor, furnizor LOCKHEED MARTIN – SUA”.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

În atacurile asupra infrastructurii energetice ucrainene rușii au cheltuit sute de milioane de dolari

În atacurile asupra infrastructurii energetice din Ucraina ruşii au schimbat tactica, explică analiştii militari, potrivit tvrinfo.ro. Trimit asupra unei ţinte sute de rachete şi drone...

Premiul GDS a fost acordat Comunității Declic

Premiul Grupului pentru Dialog Social(GDS) pe anul 2023 a fost decernat marţi Comunităţii Declic, în cadrul unei ceremonii care s-a desfăşurat la sediul GDS,...

PNL l-a demis pe șeful filialei Timiș, Alin Nica, pe motiv că se opune alianței cu PSD

Alin Nica a fost demis din funcția de președinte al filialei PNL Timiș, în urma unei ședințe care s-a desfășurat în ziua de 26...
Ultima oră
Pe aceeași temă