Un fost procuror constănţean a fost condamnat la trei de ani de închisoare

Un fost procuror al Parchetului Tribunalului Constanţa a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la trei ani de închisoare cu suspendare pentru trafic de influenţă.

Share

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 21.06.2019 - 20:37

El a fost judecat pentru că a cerut 500 de euro pentru a interveni într-un dosar legat de infracţiuni la regimul circulaţiei, în care era cercetat celălalt inculpat din acest dosar. Fostul procuror fusese condamnat de prima instanţă, Curtea de Apel Constanţa, la doi ani de închisoare cu suspendare.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis condamnarea lui Vasile Balaican, fost procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, la trei ani de închisoare, instanţa dispunând suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei pe un termen de patru ani.

Fostul procuror va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii, pe o perioadă de 90 de zile lucrătoare, în cadrul Primăriei comunei Lumina sau la Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii Constanţa. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a păstrat restul dispoziţiilor din cadrul sentinţei date de Curtea de Apel Constanţa astfel că celălalt inculpat din dosar, Răzvan Dimoftache, rămâne cu condamnarea de şase ani şi jumătate de închisoare.

Cei doi bărbaţi au fost trimişi în judecată în mai 2016 de către DNA Constanţa. Procurorii anticorupţie stabiliseră că, în 10 februarie 2012 şi 5 martie 2012, Vasile Balaican, la vremea respectivă procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, a primit 500 de euro, în două tranşe, de la Răzvan Dimoftache, spunându-i acestuia că poate interveni pe lângă un procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Tulcea pentru a obţine o soluţie favorabilă într-un dosar privind infracţiuni la regimul circulaţiei, în care era cercetat bărbatul respectiv. 

La scurt timp după ce au apărut acuzaţiile din acest dosar, Vasile Balaican a ieşit la pensie.

Comentarii