6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiUn dar prea ieftin pentru Republica Moldova. România ar fi trimis ajutoare...

Un dar prea ieftin pentru Republica Moldova. România ar fi trimis ajutoare de proastă calitate

Ambasada României la Chișinău a transmis un comunicat ferm, în care precizează că produsele sanitare donate Republicii Moldova în contextul crizei coronavirusului au respectat strict normele Uniunii Europene – din care Republica Moldova nici măcar nu face parte.

Comunicatul Ambasadei este intitulat “Precizări referitoare la calitatea materialelor și echipamentelor medicale donate de România Republicii Moldova pentru combaterea pandemiei de COVID-19”.

“Ca urmare a unor articole și postări denigratoare, apărute în mass media și pe rețelele de socializare din Republica Moldova, privind pretinsa calitate necorespunzătoare a echipamentelor medicale în sumă de circa 3,5 mil. Euro donate la 7 mai 2020 de România Republicii Moldova, Ambasada României la Chișinău informează că Ministerul Sănătății al României a precizat:

·         Echipamentele donate Republicii Moldova respectă toate cerințele de performanță conform standardelor în vigoare;

·         Toate echipamentele donate respectă cerințele de etichetare și marcare a ambalajului – respectă prevederile punctului 13 din Anexa 1 la directiva 93/42/EEC sau Anexa 1, pct. 23 din Regulamentul Parlamentului European și al Consiliului;

·         Măștile donate respectă numărul standardului european;

·         Toate echipamentele donate au marcaj CE plus raport testare, declarația de conformitate CE a producătorului, Certificatul de la producător, avizul de funcționare plus anexe emise de ANMDMR pentru distribuitor.

·         În urma realizării recepției echipamentelor înainte de a fi donate, nu au fost constatate deficiențe”, precizează comunicatul transmis de Ambasada României la data de 8 iulie 2020. 

Dincolo de aceste precizări tehnice, “Ambasada României în Republica Moldova regretă că ajutorul umanitar oferit la momentul oportun, cu generozitate, dezinteresat și necondiționat de poporul român cetățenilor Republicii Moldova pentru combaterea pandemiei de COVID-19 a ajuns subiect de dispute politice”, indică aceeași sursă.

 

“Noi am donat Republicii Moldova măştile de proastă calitate şi echipamentele de proastă calitate pe care le-au refuzat spitalele din România, care s-au trezit la un moment dat cu cutii de la Unifarm în faţă, fiind obligaţi şi şantajaţi de Minister să le cumpere, deşi erau de proastă calitate şi la suprapreţ”

Emanuel Ungureanu,

Deputat USR

 

“Ambasada României în Republica Moldova regretă că ajutorul umanitar oferit la momentul oportun, cu generozitate, dezinteresat și necondiționat de poporul român cetățenilor Republicii Moldova pentru combaterea pandemiei de COVID-19 a ajuns subiect de dispute politice”

Daniel Ioniță,

Ambasadorul României în Republica Moldova

 

INTREBARI ESENTIALE

Au fost sau nu corespunzătoare materialele donate Republicii Moldova?

Ambasada României a precizat că toate materialele au respectat normele și directivele Comisiei Europene și ale Parlamentului European și că au fost recepționate fără probleme înainte de a fi livrate.

 

Ce se ascunde în spatele acestui scandal?

Atât la București cât și la Chișinău se desfășoară lupte politice, iar pe de altă parte, în mediul est-european există forțe și interese care se opun strângerii relațiilor dintre România și Republica Moldova.

 

Disputele politice la care face aluzie Ambasada României la Chișinău sunt, probabil, cele din Basarabia, dar asemenea dispute se derulează, simultan, și în România.

Chestiunea ajutorului sanitar pentru românii de peste Prut a început la data de 30 aprilie 2020, când Guvernul României a aprobat acordarea unui ajutor umanitar pentru Republica Moldova în valoare de 16,5 milioane de lei (echivalentul 3,5 milioane de euro) – deși România avea ea însăși nevoie de asemenea materiale sanitare. De la bun început, politicieni din Republica Moldova, în frunte cu președintele Dodon, au căutat să minimalizeze semnificația acestui ajutor frățesc venit de la București.

Convoiul de ajutoare pornit de la București la data de 6 mai, în prezența premierului Orban, a fost recepționat la Chișinău, într-un cadru extrem de modest, la data de 7 mai.

Ulterior, la 3 iunie 2020, parlamentarul USR Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, a declarat în fața procurorilor DNA că echipamente de proastă calitate, inclusiv măști, ar fi fost achiziţionate de compania de stat Unifarm şi că, întrucât au fost refuzate de spitalele din România, au ajuns să fie donate Republicii Moldova.

“Unifarm a fost împrumutată de Trezorerie cu o sumă de bani, adică de statul român, să achiziţioneze echipamente de protecţie şi măşti şi alte echipamente, în context Covid. După aceea, acelaşi stat român, prin Ministerul Sănătăţii, a cumpărat aceeaşi marfă, a doua oară şi livrat-o către Republica Moldova. Adică spălarea banilor murdari daţi pe măşti de proastă calitate, la suprapreţ, a fost făcută de o structură a statului român, numită Unifarm SA. Şi tot statul român, prin Ministerul Sănătăţii, a făcut această spălare, provocând din punctul meu de vedere şi o problemă diplomatică. Adică noi am donat Republicii Moldova măştile de proastă calitate şi echipamentele de proastă calitate pe care le-au refuzat spitalele din România, care s-au trezit la un moment dat cu cutii de la Unifarm în faţă, fiind obligaţi şi şantajaţi de Minister să le cumpere, deşi erau de proastă calitate şi la suprapreţ”, a susținut deputatul Ungureanu.

Iar în prezent, la București, DNA îl anchetează pe fostul director general al Unifarm, Adrian Ionel, care este acuzat exact de achizițiile pe care le-a făcut în perioada pandemiei.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă