7.7 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăȘtirile zileiTrump a cerut să aibă o convorbire telefonică cu Iohannis pe tema...

Trump a cerut să aibă o convorbire telefonică cu Iohannis pe tema epidemiei de coronavirus

La această convorbire telefonică, discuţiile s-au referit la criza epidemiologică generată de noul coronavirus şi la modalităţile de consolidare a relaţiei transatlantice şi a Parteneriatului Strategic româno-american.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale a României, Klaus Iohannis a transmis solidaritatea cu poporul american şi condoleanţe pentru pierderile de vieţi omeneşti cauzate de pandemia generată de noul coronavirus.

În același context, preşedintele Iohannis a exprimat apreciere pentru sprijinul acordat României de către SUA, referindu-se, printre altele, la facilitarea de către partea americană a utilizării avioanelor de transport sub egida Strategic Airlift Capability din cadrul NATO, avioane cu baza în Ungaria, care au adus în România, din Coreea de Sud, echipamente de protecţie esenţiale pentru personalul medical.

Iohannis a menționat şi sprijinul oferit de SUA pentru obţinerea, de către România, a unui echipament de detecţie de tipul RT-PCR, printr-un program al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), finanţat de SUA, precum şi ajutorul de 800.000 de dolari pentru România dedicat exclusiv luptei împotriva pandemiei cu noul coronavirus.

Conform sursei citate, cei doi şefi de stat au trecut în revistă măsurile adoptate în ambele state, rezultatele acestora, precum şi planurile de acţiune în perioada imediat următoare în domeniile medical şi economic.

Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat că una dintre priorităţile autorităţilor române este asigurarea tuturor echipamentelor şi medicamentelor necesare combaterii eficiente a pandemiei. În acest sens, preşedintele Donald Trump şi-a manifestat intenţia de a trimite ţării noastre ventilatoare pentru dotarea spitalelor, precizează Administraţia Prezidenţială.

Klaus Iohannis şi Donald Trump au reafirmat angajamentul comun pentru soliditatea Parteneriatului Strategic bilateral, precum şi pentru consolidarea cooperării în domeniul securităţii şi cel economic.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Rusia susține că le oferă avocați din oficiu celor patru autori ai atacului terorist

Autoritățile Rusiei susțin că le oferă avocați din oficiu, plătiți de stat, celor patru arestați care sunt acuzați că au comis atacul terorist din...

Votul din Consiliul de Securitate al ONU ce cere în premieră o „ încetare imediată a focului în Gaza” a fost salutat pe plan...

Votul de luni asupra unei rezoluţii a Consiliului de Securitate al ONU care cere pentru prima dată "încetarea imediată a focului" în Fâşia Gaza,...

Jair Bolsonaro a stat două zile în ambasada Ungariei din Brasilia după ce i-a fost confiscat pașaportul

Fostul preşedinte de extremă-dreapta al Braziliei, Jair Bolsonaro, a petrecut două nopţi la ambasada Ungariei din Brasilia luna trecută, la doar câteva zile după...
Ultima oră
Pe aceeași temă