18.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiTrei cazuri de gripă confirmate în judeţul Harghita

Trei cazuri de gripă confirmate în judeţul Harghita

Şefa Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Harghita, dr. Tar Gyongyi, a declarat miercuri că s-au confirmat două cazuri de gripă de tip B şi un caz de gripă de tip A, pacienţii fiind doi bărbaţi şi o femeie, cu vârsta de peste 55 de ani.

Cei trei sunt din zona Ciuc, se află internaţi la secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean din Miercurea Ciuc, iar evoluţia stării de sănătate este pozitivă, a precizat managerul unităţii sanitare, dr. Konrad Judit.

“Acum avem trei cazuri confirmate de gripă, starea lor evoluează pozitiv, acum nu mai prezintă pericol. Mai avem doi pacienţi cu suspiciune de gripă, în cazul lor aşteptăm confirmarea sau infirmarea diagnosticului în cursul zilei de mâine (nr-joi, 17 ianuarie). Niciunul dintre aceştia nu a fost vaccinat antigripal”, a explicat dr. Konrad Judit.

Datele statistice arată că, săptămâna trecută, respectiv 7-13 ianuarie, s-au înregistrat în Harghita 724 de cazuri de infecţii acute ale căilor respiratorii superioare şi 58 de pneumonii, 19 persoane fiind spitalizate. Numărul este aproape dublu faţă de perioada 1-6 ianuarie, când au fost raportate 389 de cazuri de viroze respiratorii şi 29 de pneumonii, dar această cifră nu este una reală, întrucât au fost zile în care medicii de familie nu au lucrat.

Din cauza creşterii internărilor cu viroze şi gripă, de joi se vor suspenda vizitele aparţinătorilor la Spitalul Judeţean de Urgenţă, până când se va reduce numărul de îmbolnăviri.

“Nu avem cum să limităm altfel pătrunderea virusurilor în spital”, a precizat dr. Konrad Judit.

La rândul său, şefa DSP Harghita, dr. Tar Gyongyi, a făcut un apel către cetăţeni să se vaccineze în număr cât mai mare, pentru a preveni o eventuală epidemie.

“Deci, semnalul este că a apărut în zona noastră gripa şi cu atât mai mult e important să atragem atenţia asupra importanţei vaccinării şi să mai repetăm că cei care sunt la risc şi nu s-au vaccinat, de urgenţă să se vaccineze, iar cine lucrează, chiar dacă nu intră în categoria celor care beneficiază de gratuitate la vaccin, să-şi procure vaccin şi să se vaccineze. Recomandarea noastră este să se vaccineze cât mai mulţi pentru că succesul prevenirii formării unei epidemii de gripă constă în cifra de acoperire vaccinală. Deci, cu cât mai mulţi sunt vaccinaţi, cu atât mai mult se va bloca formarea unei eventuale epidemii de gripă”, a declarat dr. Tar Gyongi.

Potrivit sursei citate, toate cele 6600 de doze de vaccin antigripal repartizate judeţului Harghita au fost distribuite medicilor de familie şi majoritatea au fost administrate.

Cele mai citite

Enigma doctorului Socrates

Un tânăr înalt, brunet și timid stă deoparte și examinează viața din jurul lui pentru a-i da un sens, așa cum îi îndruma Socrate...

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă