15 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiFOTO. Torpile și tequila pe o navă de război olandeză

FOTO. Torpile și tequila pe o navă de război olandeză

O clădire albastră, cu geamuri mari, relativ nouă. Așa arată terminalul de pasageri din portul Constanța. Astăzi, clădirea a fost plină de militari, care participă la cel mai mare exercițiu militar din Marea Neagră, Sea Shield 2019. Printre cei 2.200 de oameni de arme, se află și 206 olandezi, care au venit în portul Constanța cu una dintre navele majestății sale, regele Olandei, cu care se laudă cel mai mult: fregata Evertsen. Ne-au invitat la bord, să vedem ce poate face o astfel de navă.

Nava este construită cu tehnologie de acum 20 de ani, dar tehnologie stealth. Este invizibilă radarelor. Are capacități de luptă aeriană. Sub punte stau torpile care pot fi lansate la o apăsare de buton. Nava are și harpoane, care pot fi lansate tot din camera de comandă.

Nava este însă construită pentru apărare aeriană, control și comandă. Sjoerd Feenstra, comandantul navei, subliniază că nava poate conduce la operațiuni acum, dar este pregătită și pentru operațiunile din viitor.

Am fost conduși în comanda fregatei, dar și în centrul de comandă, unde toate ecranele, cu excepția unuia, au fost stinse.

Nava se laudă cu un sistem performant de radare. Unul dintre ele este numit „goal keeper” de către locotonentul care ne prezintă fregata. „Portarul”. El anunță orice pericol care se apropie. Alte radare au o rază de acțiune de până la 400 de kilometri.

Marinarii pe care i-am întâlnit par relaxați, n-ai spune că fac parte dintr-un echipaj militar aflat pe o navă de război. Au și o cameră specială pentru relaxare. Pe bar stau frumos aranjate câteva pahare de shut-uri de tequila. Le folosim în fiecare dimineață, glumește responsabilul de zonă. Devine repede serios: în timpul marșului, consumul de băuturi alcoolice este interzis. Permisiunea se acordă numai când nava este acostată la țărm.

La plecare, olandezii ne spun că au construit astfel de fregate pentru țări din întreaga lume. În prezent, o echipă din România este în Mexic, unde a fost livrată o astfel de navă. Ne spun și că echipamentele de pe HNLMS Evertsen se vor regăsi și pe corvetele (navă de dimensiuni mai mici decât o fregată) pe care le vor construi în România, dacă vor câștiga constractul atribuit de Ministerul Apărării Naționale. Bătălia e dură și e pe miliarde de euro. Francezii de la Naval Group sunt și ei în cursă.

 

Ce înseamnă Sea Shield 2019

La exercițiul din acest an participă 14 nave militare românești şi șase nave militare din Bulgaria, Canada, Grecia, Olanda şi Turcia, cu un total de aproximativ 2.200 de militari, care vor exersa proceduri întrunite de luptă împotriva amenințărilor subacvatice, de suprafață şi aeriene, adaptate la tipologia amenințărilor de securitate din regiunea Mării Negre.

Scenariul exercițiului este fictiv şi urmărește planificarea şi executarea unei Operații de Răspuns la Criză (CRO) sub mandatul unei Rezoluții a Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite (UNSC), în contextul unui mediu de securitate caracterizat prin amenințări simetrice şi asimetrice.

Cele mai citite

NAMI Beach Club & More – o experiență exclusivă de vară, oferită de Radisson Blu Hotel Bucharest, în inima orașului – se va deschide...

Legendara piscină de la Radisson Blu Hotel Bucharest devine NAMI Beach Club & More, o nouă destinație de vară, care urmează să își deschidă...

MApN anunță că NATO a efectuat un amplu exercițiu de dislocare a trupelor în Slovenia, Ungaria și România

Ministerul Apărării Naționale(MApN) a anunțat joi că Alianța Nord-Atlantică, prin intermediul Corpului de Dislocare Rapidă Italia (NRDC-ITA) a desfășurat, în perioada 15-24 aprilie, exercițiul...

Lukașenko acuză Occidentul și opoziția de un atac cu drone pornit din Lituania

Serviciul de securitate din Belarus a susținut joi că a dejucat un atac asupra capitalei Minsk cu ajutorul unor drone lansate din Lituania, a...
Ultima oră
Pe aceeași temă