14.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiToader despre concursul DNA, Kovesi și evaluarea lui Lazăr

Toader despre concursul DNA, Kovesi și evaluarea lui Lazăr

La Ministerul Justiției se va desfășura activitatea în mod normal. Sigur, săptămâna trecută, am stabilit o întâlnire cu dna procuror șef interimar. Astăzi, la ora 10 vom avea o întrevedere. (…) Știți că ieri nu am fost la minister. Știți că ieri am primit răspunsul oficial de la DNA. Am citit și eu comunicatul. Evident, îl voi relua acum. Sigur, vom vedea dacă nu cumva sunt și alte elemente pe care le putem lua în considerare. Cel mai corect cred că este faptul ca dvs să-i întrebați pe dânșii, nu pe mine. (…) CSM este garantul independenței justiției. Mergeți la CSM și întrebați dacă în calitate de garant este sau nu este corect ca un procuror care nu îndeplinește cerințele unui post să fie delegat (…) Comunicatul este pe pagina DNA, îl puteți vedea, dar în adresa oficială pe care ministerul a trimis-o ieri, la orele 14.00, s-a făcut precizarea că vrem informații complete, nu numai de la structura centrală, ci și de la serviciile teritoriale.”, a spus Toader, la sediul MJ.

Tudorel Toader a comentat acid marți, la sediul Ministerului Justiției, apelul lui Augustin Lazăr către procurori de a se înscrie la concursul pentru șefia DNA.

„Tocmai spuneam că ieri nu am fost. Voi urca în minister și voi afla. Cine v-a spus că procurorul general îi roagă? Și eu, când am declanșat procedura, am făcut apel ca procurorii care îndeplinesc condițiile legale, care au experiențele manageriale, care își doresc această demnitate să se înscrie în competiție. Asta nu înseamnă că i-am rugat”, a spus Toader. Întrebat când va începe evaluarea lui Augustin Lazăr, Toader a replica: „Când va veni vremea.”

Ministerul Justiției nu o poate sancționa pe fosta șefă a DNA, Laura Codruța Kovesi, în scandalul DNA Ploiești. Este clarificarea făcută, în această dimineață, de ministrul Justiției, Tudorel Toader.

“Dumneavoastră puneți o întrebare la care știu că știți răspunsul. Chesiunile de sancționare disciplinară a unui magistrat în general intră în competența verificării faptelor de către Inspecția Judiciară. Dacă este necesară aplicarea sancțiunilor, se face de către CSM, nu de Ministerul Justiției”, a declarat Tudorel Toader.

Ministrul Justiției refuză să comenteze posibilitatea ca președintele României, Klaus Iohannis, să fie vinovat de trădare națională.

Întrebat dacă există momentan o acuzație oficială în acest sens, făcută de PSD sau de un alt partid, Toader a comentat că  “Am citit și eu în presă, am văzut această dezbatere, dar la minister nu era așa ceva.

Când am plecat eu, vineri, nu exista așa ceva. Iar eu nu pot să mă pronunț pe o faptă penală când nu există o sesizare în acest sens”.

Citește și: Tudorel Toader se spală pe mâini de sancționarea lui Kovesi: ‘Dacă este necesară aplicarea sancțiunilor, se face de către CSM, nu de Ministerul Justiției’ .

Deși este oficial în concediu, ministrul Justiției, Tudorel Toader, își petrece zilele libere la muncă. Întrebat de presă dacă este normal ca și în concediu să fie prezent la locul de muncă, Toader a explicat că totul i se trage de acum 25 de ani, de când a primit prima funcție de conducere în cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași

“La minister sunt mai multe activități decât cele pe care le-am delegat unui secretar de stat. De ce vin la minister în perioada asta? Eu sunt la Universitatea Alexandru Ioan Cuza de 28 de ani. În 25 de ani am avut funcții de conducere, astfel că a devenit o cerință a lucra tot timpul”, a declarat Tudorel Toader.

Cele mai citite

Klaus Iohannis a semnat mai multe decrete. Un procuror a fost eliberat din funcție

Klaus Iohannis, președintele României, a semnat mai multe decrete. Iohannis a eliberat din funcție și un procuror. Decret privind promulgarea Legii pentru modificarea și completarea...

PAOK-ul lui Răzvan Lucescu, eliminată din Conference League! Echipele calificate în semifinalele competiției

PAOK Salonic, echipă antrenată de românul Răzvan Lucescu, a ratat calificarea în semifinalele Conference League, după ce a fost învinsă de pe teren propriu...

Nicu Ștefănuță a depus plângere la CNCD împotriva preotului Nicolae Tănase, din cauza declarației revoltătoare la adresa femeilor abuzate sexual

Europarlamentarul independent Nicu Ștefănuță, vicepreședinte al Grupului Verzilor din Parlamentul European, a depus o plângere la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) împotriva preotului...
Ultima oră
Pe aceeași temă