Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Toader, comisarul european pe justiție și modificările legislative

Ministrul Justiţiei s-a întâlnit cu ministrul european al Justiției, tema principală a discuțiri fiind actualele modifciări legislative. Toader i-a arătat omologului european că legile justiţiei au fost supuse de mai multe ori controlului de constituţionalitate

Share

Iulian Budușan 0 comentarii

Actualizat: 13.07.2018 - 16:23

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, care a participat la reuniunea informală a Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI), la Innsbruck, în Austria, a discutat cu comisarul european pentru justiţie Vĕra Jourova despre modificările legilor justiţiei şi codurilor penale, Toader arătând că legile justiţiei au fost supuse de mai multe ori controlului de constituţionalitate, au fost puse în acord de către Parlament cu deciziile Curţii Constituţionale şi de asemenea, au fost soluţionate cererile de reexaminare formulate de preşedintele Klaus Iohannis, în timp ce în cazul Codurilor penale sunt aşteptate deciziile CCR, fiind sesizată şi Comisia de la Veneţia, a transmis Ministerul Justiţiei. 

Conform Ministerului Justiţiei, Tudorel Toader s-a întâlnit vineri cu comisarul european pentru justiţie, protecţia consumatorului şi egalitate de gen Vĕra Jourova, iar discuţiile au vizat "evoluţiile în domeniul justiţiei din România, cu referire la ultima misiune de evaluare în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV), care a avut loc în perioada 25-27 iunie", Tudorel Toader reiterând "aspiraţiile României legate de finalizarea MCV prin îndeplinirea recomandărilor din raportul Comisiei Europene din ianuarie 2017".

Tudorel Toader şi comisarul european pentru Justiţie au discutat şi despre modificările legilor justiţiei, Codului penal şi Codului de procedură penală.

"Ministrul Justiţiei a arătat faptul că legile justiţiei au fost supuse de mai multe ori controlului de constituţionalitate, au fost puse în acord de către Parlament, cu deciziile Curţii Constituţionale şi de asemenea, au fost soluţionate cererile de reexaminare formulate de Preşedintele României. În ceea ce priveşte Codul penal şi Codul de procedură penală, acestea fac, în acest moment, obiectul controlului de constituţionalitate, aşteptându-se deciziile Curţii Constituţionale. În acelaşi timp, ministrul justiţiei a arătat că a fost sesizată Comisia de la Veneţia, care urmează a emite opinii faţă de proiectele de lege discutate", transmite Ministerul Justiţiei.

Ministerul mai susţine că întrevederea "a constituit o oportunitate deosebită de consolidare a dialogului cu oficialii din cadrul Comisiei Europene şi de exprimare a nevoii de continuare a acestui dialog de către ambele părţi".

Toate cele trei legi ale Justiţiei - Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, Legea 304/2004 privind organizarea judiciară şi Legea 317/2004 privind organizarea şi funcţionarea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) - au fost atacate la Curtea Constituţională de către preşedintele Klaus Iohannis care, de asemenea, le-a trimis la reexaminare, dar Parlamentul i-a respins toate solicitările, adoptând legile în forma iniţială.

Comentarii

loading...