5.4 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiTinerii care participă la UNTOLD pot afla cum să nu devină victime...

Tinerii care participă la UNTOLD pot afla cum să nu devină victime ale traficului de persoane

Munca forțată încă există în Europa și în țările dezvoltate, dar principala formă de exploatare este cea sexuală.

România este țara care are cele mai multe victime ale traficului de persoane, multe dintre acestea fiind traficate de cunoștințe sau prieteni (48,1%), parteneri (9,9%), proxeneți (8,2%), alte rude (3,6%), vecini (3,6%) sau rude de gradul I (2,2%) (conform ANITP, 2018).

În acest context, Asociația eLiberare construiește de șapte ani o mișcare socială care se concentrează pe prevenirea traficului de persoane în România. 

Mulțumită organizatorilor și deschiderii acestora, participarea eLiberare la Festivalul UNTOLD este un bun prilej de a discuta cu mii de tineri despre ce înseamnă traficul de persoane și cum pot aceștia recunoaște și evita situațiile de vulnerabilitate. 

Voluntarii eLiberare vor fi în perioada 1 – 4 august 2019 la intrarea oficială a festivalului, din Parcul Central Cluj Napoca unde vor derula o serie de activități sub egida campaniei #InspirândLibertate. 

Tinerii pot afla de asemenea ce trebuie să știe în cazul în care s-ar putea afla într-o situație de exploatare:

– Să cunoască numărul de la misiunea diplomatică din țara de destinație înainte să plece din țară, la muncă sau în vacanță.

– Să memoreze numărul de telefon al unei persoane de încredere.

– Să aibă o parolă de siguranță. Parola de siguranță poate fi un cuvânt, o propoziție sau o frază care atunci când este rostită într-o convorbire cu o persoană apropiată, cu care s-a stabilit anterior parola, dă semnalul că are nevoie de ajutor.

– Să știe numărul de urgență în țara în care urmează să călătorească.

”În contextul în care ne aflăm, este foarte important să fim la curent cu realitățile din jurul nostru, cu opțiunile pe care le avem în caz de nevoie și cu alternativele la metodele tradiționale de intervenție care pot da greș. Cu un număr semnificativ de cazuri de trafic de persoane, în țara noastră trebuie să existe o atitudine proactivă în prevenirea situațiilor de exploatare, precum și identificarea și combaterea acestora. De aceea, venim în întâmpinarea tinerilor la Untold pentru că ei nu sunt numai vulnerabili, dar sunt și parte a soluției”, declară Ioana Bauer, președintele asociației.

Dacă vii la UNTOLD, nu uita să treci pe la standul eLiberare! #inspirândLibertate.

Cele mai citite

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...
Ultima oră
Pe aceeași temă