Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Timiş: Primele două foste cinematografe au intrat oficial în reabilitare

Primăria Municipiului Timişoara anunţă startul oficial al programului de reabilitare a primelor două cinematografe din reţeaua celor câştigate în instanţă de la RADEF, la sfârşitul anului trecut, care vor fi reamenajate şi îşi vor găsi funcţionalitatea până la finalul anului.

Share

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 06.11.2018 - 11:14

"Primele doua foste cinematografe, 'Victoria' şi 'Dacia', au intrat oficial în procesul de reabilitare şi refuncţionalizare, prin publicarea în sistemul electronic de achiziţii a anunţului de participare la licitaţia de proiectare. Parte a programului investiţional în domeniul cultural şi parte a candidaturii Timişoarei la titlul de Capitală Culturală Europeană, fostele cinematografe vor deveni spaţii multifuncţionale culturale, dotate cu aparatură de proiecţie, dar potrivite şi pentru alte arte ale spectacolului - teatru, concert", a declarat marţi viceprimarul Dan Diaconu.

Potrivit acestuia, excepţie face cinematograful "Studio", care va deveni exclusiv cinematograf de artă, prin colaborarea cu Institutul Francez şi cu organizaţiile din domeniul promovării filmului din Timişoara.

Destinaţia celor şapte săli de cinema, ''Timiş'', ''Victoria'', ''Arta" - cu grădina de vară, ''Dacia'', ''Unirea'', ''Fratelia'', ''Freidorf'' a trecut printr-o dezbatere publică, decizia fiind că aceasta va fi exclusiv culturală. Unul dintre acestea va fi atribuit ca sediu pentru Casa de Cultură a Studenţilor.

Aceste cinematografe au fost construite înainte de anul 1990, iar Primăria a purtat ani de zile procese cu RADEF pentru a le prelua. RADEF a mai fost nevoită să cedeze anii trecuţi cinematograful "Capitol" şi Grădina de Vară a acestuia Filarmonicii Banatul, sala fiind construită de primărie în 1929, iar în 1956 a fost naţionalizată de regimul comunist, pentru ca în 2007 să fie preluată de municipalitate, printr-o lege specială.

În perioada interbelică, în Timişoara existau aproape 30 de cinematografe de stat şi private.

Comentarii

loading...