Foto: Mihai Diac

Tensiuni transatlantice. România devine mediator între Europa și Statele Unite

Șeful diplomației române, Bogdan Aurescu, a participat, luni, la reuniunea dintre miniștrii de Externe ai UE și secretarul de stat al SUA.

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 16.06.2020 - 12:50

Reuniunea informală a miniștrilor Afacerilor Externe din statele membre ale Uniunii Europene s-a desfășurat luni, prin sistem video-conferință, avându-l drept invitat special pe secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo.

Potrivit unui comunicat al Ministerului român de Externe, discuțiile s-au purtat “cu accent pe importanța parteneriatului UE-SUA”. Totuși, reuniunea s-a organizat într-un moment sensibil, în care tensiunile dintre Administrația Trump și o serie de țări europene, în frunte cu Germania – principala putere economică a UE, sunt în creștere.

România are, prin tradiție, o relație foarte bună atât cu SUA (fiind principalul partener al Americii la Marea Neagră) cât și cu o serie de țări membre UE, ceea ce îi permite țării noastre să obțină, chiar și neoficial, un rol de mediator în această dispută.

Așa se face că, la reuniunea de luni, ministrul Bogdan Aurescu a transmis “un mesaj de unitate și pragmatism”, în care a insistat pe necesitatea consolidării legăturii transatlantice. Punctul de vedere al diplomației române este că  actualul context marcat de efectele pandemiei COVID-19 evidențiază și mai mult importanța acestei relații.

De altfel, România și-a preluat deja această misiune, în momentul în care a cooperat pentru repatrierea cetățenilor europeni de pe nava Grand Princess.

Ministrul Bogdan Aurescu s-a mai referit, luni, la tema securității energetice și a conectivității, “un exemplu relevant al cooperării transatlantice fiind reprezentat de potențialul Inițiativei celor Trei Mări (I3M), care trebuie aprofundat”.

Ministrul român de Externe a subliniat și necesitatea menținerii unei prezențe americane “solide: în zonele afectate de conflicte prelungite, “în special din Vecinătatea Estică”. Această titulatură denumește o serie de țări care urmăresc să se apropie de UE: Armenia, Azerbaijan, Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina. Pentru România, prezența americană în aceste țări este foarte importantă, în condițiile în care două dintre țările menționate – Ucraina și Republica Moldova – au chiar frontieră terestră cu România.

 

“Secretarul de stat Pompeo îi mulțumește personal șefului diplomației române pentru buna colaborare avută pe canale diplomatice cu România, inclusiv prin intermediul Ambasadei României la Washington și a Consulatului General din Los Angeles, pentru repatrierea în siguranță a cetățenilor europeni, inclusiv români, care se aflau pe nava Grand Princess”

Ministerul Afacerilor Externe al României

 

IMPLICAȚIE

România obține mai multă protecție

Țara noastră a cerut deja o prezență militară permanentă a SUA pe teritoriul ei, dar și creșterea prezenței americane în statele din Parteneriatul Estic, printre care se numără Ucraina și Republica Moldova. Întărirea protecției acestor două state echivalează și cu o protecție suplimentară oferită României în fața Rusiei.

Comentarii