21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăȘtirile zileiTaxe mărite de șapte ori în Constanța, constructorii amenință cu proteste

Taxe mărite de șapte ori în Constanța, constructorii amenință cu proteste

Cele mai puternice firme de construcții din Constanța se pregătesc de proteste, după ce Primăria Constanța a majorat unele taxe de aproape șapte ori. Este vorba despre taxa de folosire a tramei stradale, care s-a majorat de la trei până la șapte ori.

Mai exact, cu procente cuprinse între 334% și 668%. De exemplu, mașinile peste 20 sau peste 40 de tone care intrau în oraș plăteau, anul trecut, o taxă de 600 de lei pe lună. Dacă s-ar fi aplicat o majorare cu rata inflației, taxa ar fi fost de 607,80 de lei pe lună. În schimb, printr-o hotărâre de consiliu local, taxa aceasta a fost stabilită la 2.000 de lei pentru mașinile peste 20 de tone și de 4.000 de lei pentru cele de peste 40 de tone, diferențele fiind de 1.392, respectiv 4.000 de lei.

Creșteri mai puțin spectaculoase sunt și la mașinile cu tonaj mai mic. De exemplu, la cele între 2,5 și 3,5 tone majorarea este de la 60 de lei la 100, iar pentru cele cuprinse între 12 și 20 tone taxa s-a majorat de la 300 de lei la 1.000 de lei.

Constructorii amenință cu proteste

Asociația Constructorilor și Investitorilor Dobrogea (ACID), care reunește societăți cu peste 2.000 de anaga-jați și o cifră de afaceri de peste 1.000 de milioane de lei, consideră că emiterea hotărârii de consiliu s-a făcut „în condiții total nelegale“ și au sezizat Prefectura Constanța în legătură cu acest aspect.

„Dacă Prefectura Constanța nu răspunde și nu atacă această decizie în termen de 30 de zile, ACID va face o demonstrație publică în fața Primăriei Constanța, a Prefecturii și a Consiliului Județean Constanța“, a declarat Constantin Frățilă, președintele asociației.

Organizația este pregătită să scoată zeci de mașini de mare tonaj în stradă, pentru a-și face auzită vocea. Investitorii au atras atenția, prin sesizarea înaintată, că aprobarea acestui HCL s-a făcut cu încălcarea mai multor -legi și acte normative aferente. Taxele și impozitele locale pentru 2019 au fost stabilite din aprilie 2018, astfel încât firmele să poată să își bugeteze în cunoștință de cauză cheltuielile. În data de 28 decembrie 2018, într-o vineri, a fost însă publicată o hotărâre care cuprinde noile taxe, majorate de până la șapte ori.

În expunerea de motive, primarul Constanței, Decebal Făgădău, se adresează unor instituții precum Ordinul Arhitecților, Organizația Patronală Mamaia și Camera de Comerț, care nu au legătură cu trama stradală, dar nu și ACID. Acesteia nu i s-a cerut nici măcar un punct de vedere. Mai mult, o comisie de specialitate, cea pentru Administrație Publică, a dat aviz negativ, iar cea de Studii și Prognoze Economice a dat aviz pozitiv, specificând însă că „nu se poate realiza impactul financiar asupra bugetului“.

 

Elemente de neconstituționalitate

Constructorii și investitorii din Constanța spun că noua taxă este neconstituțională din mai multe motive. În primul rând, pentru că este un impozit, și nu o taxă, deoarece taxa înseamnă un serviciu prestat de cel care o încasează. În acest caz, taxa de tramă stradală este identică cu impozitul pe mijloacele de transport. În al doilea rând, taxa încalcă principiul proporționalității taxelor fiscale.

În al treilea rând, în opinia lor, încalcă și principul justei așezări a taxelor fiscale, deoarece sunt puțin în situația unei evidente suprataxări a transporturilor efectuate cu autospeciale, cuantumul stabilit fiind cu mult mai mare decât cel reglementat de art. 491 din Legea 227/2015. „Este mai mult decât evident că -această tramă stradală stabilită pentru 2019 depășește cu mult valorile actualizate cu rata inflației. De fapt, o putem încadra la categoria haiducie“, se arată în documentul ACID, intrat în posesia noastră.

 

Transporturile agabaritice nu mai sunt suprataxate

Hotărârea de care vorbim mai are o particularitate: în ea scrie negru pe alb că transporturile agabaritice nu mai sunt suprataxate. Așadar, pe de o parte pentru o categorie taxa este majorată de șapte ori, pe de altă parte, pentru unii este eliminată. Posesorii de vehicule care tractează remorci/semiremorci/platforme și autotractoare, adică TIR-urile, nu mai plătesc nimic.

Gurile rele spun că măsura este menită să ajute unele societăți comerciale care sunt conduse de apropiați ai foștilor conducători ai Primăriei Constanța. Într-un depozit de construcții, de exemplu, intră și ies zilnic chiar și 20 de TIR-uri. Acestea nu mai plătesc nicio suprataxă. Există un principiu al egalității în fața legii, care spune că în situații egale, tratamentul juridic aplicat nu poate fi diferit.

În acest caz, cei afectați spun că principiul nu se mai respectă. În urma sesizării ACID, Prefectura Constanța nu a luat, până la ora redactării acestui -articol, nicio măsură.

Serviciul Public de Impozite și Taxe al Primăriei Constanța i-a chemat, însă, pe cei afectați de această taxă, la o discuție pe această temă, în data de 25 februarie.

Cele mai citite

Mesajul premierului Marcel Ciolacu, la 20 de ani de la aderarea României la NATO

În cei 20 de ani de apartenenţă la NATO, România a devenit un pilon important şi şi-a consolidat poziţia în interiorul alianţei, respectându-şi angajamentele...

Șobolanii au invadat spațiile verzi din Târgoviște. FOTO

Primăria Municipiului Târgoviște pare că a rămas restantă cu deratizarea în acest an. Șobolanii de mari dimensiuni au fost suprinși de cetățeni ai orașului-reședință a...

Explozie la Rafinăria Petromidia! Autoritățile au activat Planul Roșu de Intervenție

O explozie s-a produs, vineri, la Rafinăria Petromidia, iar autorităţile au activat Planul Roşu de Intervenţie. Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Dobrogea”, explozia...
Ultima oră
Pe aceeași temă