7.6 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăȘtirile zileiTăriceanu: Ziua Armatei trebuie să ne amintească de lipsa dotărilor

Tăriceanu: Ziua Armatei trebuie să ne amintească de lipsa dotărilor

“Ziua Armatei trebuie să ne amintească nu doar de jertfa eroilor de la Carei, ci şi de lipsa dotărilor (MIG-uri care nu zburau, fregate fără armament, submarin decorativ, TAB-urile vechi). Mai ales, de procentele infime din PIB alocate”, spune el.

“Astăzi, 25 Octombrie, e Ziua Armatei Române. Ziua eliberării ultimei brazde, în 1944, de sub jugul fascist. Este o zi a bucuriei, dar, în egală măsură, şi a întristării. De ce a întristării? Pentru că pe 25 octombrie 1944 s-a demarat operaţiunea sovietică de transformare – a se citi mutilare – a Armatei Române pentru că noii ”prieteni” de la Răsărit ştiau că Armata e coloana vertebrală a unei naţii şi România trebuia cu orice preţ încovoiată. Istoria a consemnat că, astfel, militarii români, de la generali la subofiţeri, au plătit întâi preţul sângelui, apoi pe cel al libertăţii”, afirmă Călin Popescu Tăriceanu, vineri, într-o postare pe Facebook.

El susţine că nici imediat după căderea comunismului lucrurile nu s-au aşezat deplin pe făgaşul firesc şi, din păcate, nici acum lucrurile nu sunt aşa cum ar trebui să fie.

Tăriceanu adaugă că Armata a deschis drumul care a dus la integrarea României în Alianţa Nord-Atlantică, s-a implicat în misiuni împotriva terorismului de orice fel şi în diverse părţi ale lumii şi a avut oameni în trupele ONU de menţinere a păcii din Kosovo. Armata României a parcurs un amplu proces de restructurare, transformare şi modernizare, devenind pe zi ce trece un corp puternic profesionalizat, o forţă apreciată în cadrul NATO.

“Ziua Armatei trebuie să ne amintească nu doar de jertfa eroilor de la Carei, ci şi de lipsa dotărilor (MIG-uri care nu zburau, fregate fără armament, submarin decorativ, TAB-urile vechi). Mai ales, de procentele infime din PIB alocate. Şi să nu uităm de epurarea permanentă a militarilor incomozi, nu foarte diferită de practicile anilor 50. Să recunoaştem o realitate amăruie: soldaţii români merg şi luptă în teatrele străine de operaţiuni din patriotism, din onoare, pentru că înţeleg să-şi facă datoria faţă de ţară, dar şi pentru că în felul acesta câştigă un bănuţ în plus, adesea stropit cu sânge”, susţine Tăriceanu.

El îşi exprimă omagiile şi aprecierea pentru eroismul de care au dat dovadă mereu militarii noştri, pentru profesionalismul lor, puterea de sacrificiu, devotamentul şi capacitatea de adaptare adesea nu graţie, ci în pofida condiţiilor care le-au fost asigurate.

“La mulţi ani, dragi soldaţi ai ţării mele!”, mai spune Tăriceanu.

Cele mai citite

FOTO. Schimbări de design și butoane noi. Cum ar putea arăta iPhone 16

Nici bine nu a trecut febra iPhone 15, căci Apple deja pregătește următorul model, iPhone 16. Potrivit informațiilor apărute în spațiul online, se pare...

Securizează fiecare încăpere cu priza cu întrerupător aplicată, de la sercomelectric.ro

Nu doar sistemele de securitate sporesc siguranța unei clădiri, ci și sistemul electric este cel care face diferența. Este bine ca acesta să fie...

Rusia susține că le oferă avocați din oficiu celor patru autori ai atacului terorist

Autoritățile Rusiei susțin că le oferă avocați din oficiu, plătiți de stat, celor patru arestați care sunt acuzați că au comis atacul terorist din...
Ultima oră
Pe aceeași temă