Suceava, extremă urgență. Ordonanța Militară 6 izolează un județ și închide un oraș

Ordonanța Militară 6, emisă și anunțată de ministrul Marcel Vela în noaptea de luni spre marți, pune în carantină totală orașul Suceava și transformă acest întreg județ din nordul României în zonă de protecție sanitară.

Share

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 31.03.2020 - 23:50

În noaptea de luni spre marți, începând cu ora 23, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, împreună cu secretarii de stat Despescu și Arafat, au anunțat cele mai dure măsuri luate până acum de statul român, în cadrul stării de urgență, pentru combaterea epidemiei de coronavirus. Cele mai recente Ordonanțe Militare poartă numerele 5 și 6, iar dintre acestea, Ordonanța 6 este cea care, practic, transformă întregul județ Suceava într-o enclavă de protecție sanitară. Potrivit Ordonanței Militare 6 / 2020, Municipiul Suceava, cu o populație de circa 123.000 de locuitori, intră în carantină totală, împreună cu opt comune din imediata lui vecinătate. De asemenea, toate celelalte localități din județul Suceava se transformă în „zonă de protecție”, a precizat ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela.

Toate aceste măsuri au fost impuse după ce, în seara zilei de luni, 30 martie, România a depășit 2000 de cazuri confirmate de coronavirus, intrând astfel în cel de-al patrulea scenariu, cel mai grav, al pandemiei. Marți la prânz, România avea 2245 de cazuri confirmate de coronavirus, dintre care 69 de decese. Peste o treime dintre cazurile confirmate de coronavirus în România sunt în județul Suceava – mai ales în municipiul reședință de județ. Mai mult chiar, noul mininistru al Sănătății, dr. Nelu Tătaru, care a fost personal în control la Suceava acum o săptămână, estima, luni seară, că în orașul Suceava ar mai fi circa o mie de cetățeni care au deja coronavirus dar nu sunt testați și, drept urmare, se deplasează liber pe străzi.

La această situație dramatică s-a ajuns nu doar din cauza erorilor de management de la Spitalul Județean, ci și din cauza numărului foarte mare de cetățeni care au revenit în județul Suceava din afara României, din țări care erau deja afectate de epidemia de coronavirus, ceea ce a făcut ca Suceava să aibă nu un singur “pacient zero”, ci mai mulți, a explicat ministrul Sănătății.

IMPLICAȚIE  Activitatea economică se menține

Transporturile de mărfuri, de materii prime și de bunuri destinate aprovizionării agenților economici și a populației nu sunt afectate de instituirea carantinei totale. În schimb, ieșirea persoanelor din municipiul Suceava și din cele opt comune vecine, precum și intrarea din afara județului în aceste localități, sunt restricționate.

Comentarii