Foto: https://media.defense.gov

SUA dezvoltă bazele militare din Europa. 21 de milioane de dolari pentru aerodromul Kogălniceanu

Bugetul militar al Statelor Unite pentru anul 2019, care totalizează 717 milioane de dolari, include noi investiții pentru dezvoltarea bazelor americane din estul Europei.

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 13.09.2018 - 16:27

În anul 2019, SUA vor aloca zeci de milioane de dolari pentru dezvoltarea unor baze militare din țările europene care găzduiesc trupe americane.

Printre locațiile avute în vedere în acest sens se numără cele din România și din Bulgaria, relevă un articol publicat de agenția de presă bulgară Novinite.

Potrivit acestei surse, Forțele Terestre ale SUA (US Army) vor aloca, în anul 2019, 21,6 milioane de dolari pentru dezvoltarea bazei de la Mihail Kogălniceanu, din apropierea portului Constanța. Această bază este utilizată de avioane de transport care realizează rotirea trupelor americane din Orientul Mijlociu, precum și de avioane de luptă care protejează zona Mării Negre.

Noile investiții de la Kogălniceanu le continuă pe cele decise în anul 2017, de circa 60 de milioane de dolari.

Separat, tot în anul 2019, SUA vor investi 5,2 milioane de dolari pentru lucrări de modernizare și de construcție la poligonul militar Novo Selo, aflat la 70 de kilometri de litoralul bulgăresc al Mării Negre.

 

12,9 milioane de dolari pentru sistemul antirachetă

Bugetul militar al SUA pentru anul 2019 prevede și 12,9 milioane de dolari pentru sistemul de apărare antirachetă. În cadrul acestuia, în acest moment, singurele instalații americane deja operaționale din estul Europei sunt cele de la Deveselu. Potrivit unui document publicat de Senatul SUA, se urmărește dezvoltarea sistemul antibalistic american la nivel global, fără a se face explicit referire la baza de la Deveselu. În schimb, este menționată intenția de dezvoltare a elementelor antibalistice din Alaska.

Totuși, presa americană anunța, încă din luna mai, intenția Agenției de Apărare Antirachetă a SUA de a spori capacitatea de luptă a elementelor sistemului Aegis – implicit și a celor de la Deveselu. Acestea ar urma să ofere protecție contra rachetelor balistice, a rachetelor de crozieră, a avioanelor fără pilot și a elicopterelor.

Potrivit generalului Sam Greaves, directorul Agenției de Apărare Antirachetă, două teste care să verifice performanțele sistemelor americane s-ar fi desfășurat deja la Deveselu.

Comentarii