11.5 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăȘtirile zileiStratul de gheaţă al Groenlandei se topeşte la niveluri fără precedent

Stratul de gheaţă al Groenlandei se topeşte la niveluri fără precedent

Topirea are loc în prezent la un volum cu 50% mai mare decât în timpul perioadei preindustriale şi cu 33% mai mare decât în secolul XX, au descoperit oamenii de ştiinţă din universităţile americane şi olandeze care au efectuat studiul.

Stratul are în unele locuri o grosime de 1,6 km şi conţine suficientă gheaţă pentru a creşte nivelul global al mării cu 7 metri.

“Gheaţa Groenlandei se topeşte mai rapid în ultimele decenii decât în oricare moment din ultimii 350 de ani şi, probabil, mai rapid decât în oricare din ultimii 7.000-8.000 de ani”, a indicat Luke Trusel, de la Universitatea din Rowan, autorul principal al studiului.

“Groenlanda este mai sensibilă la schimbările de temperatură azi decât în urmă cu câteva decenii. Încălzirea contează mai mult ca niciodată”, a adăugat Trusel.

Cercetătorii au reconstruit modele de topire a gheţii din ultimii 300 de ani prin utilizarea de date privind calotele de gheaţă, creând astfel cel mai cuprinzător studiu dedicat acestui fenomen.

“Prin eşantionarea gheţii, am reuşit (…) să obţinem o imagine mai clară a cât de extrem de neobişnuit este acest fenomen de topire a gheţii din ultimele decenii prin comparaţie cu trecutul”, a indicat Trusel.

În luna iunie, un alt studiu publicat în revista Nature informa că Antarctica a pierdut aproximativ trei trilioane de tone de gheaţă din 1992, iar rata de topire s-a accelerat de trei ori în ultimii cinci ani.

Cele mai citite

Tinerii nu mai aleg armata. Perioada de înscriere a fost prelungită anul acesta cu două săptămâni în colegiile militare

Colegiile militare din țară duc lipsă de "viitor". Mai exact, se pare că majoritatea tinerilor nu-și mai doresc să îmbrace uniforma militară. În ultimii...

Pui vopsit, pentru a părea proaspăt. Avertismentul șefului ANPC. FOTO

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, avertizează, în această dimineaţă, că unele firme vopsesc carnea de pui, pentru a o face să...

“Suntem alături de David Popovici”, susține preşedinta Federaţiei Române de Nataţie şi Pentatlon Modern

Camelia Potec, preşedinta Federaţiei Române de Nataţie şi Pentatlon Modern, a transmis că David Popovici a pus ochii pe o medalia la Jocurile Olimpice...
Ultima oră
Pe aceeași temă