Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Ștefan Niculescu Maier, ziarist Romania Liberă, unul dintre cei patru jurnalisti anti comuniști

Ștefan Maier despre confratele său: Era greu să-l cunoști pe Mihai Creangă și să nu-l iubești!

Ștefan Maier, unul dintre cei 4 ziariști anti-comuniști, își amintește de zilele în care Viziunea unuia dintre ei s-a materializat.

Redacția Online 0 comentarii

Actualizat: 27.12.2019 - 13:38

Aventura, deși planificată în detaliu, le-a atras ziariștilor arestarea și domiciliul forțat, după ce au fost trădați chiar de un membru al rețelei de distribuție a publicației.

După ce au încercat mai multe variante tehnice, Petre Mihai Băcanu, Anton Uncu, Mihai Creangă şi Ştefan Niculescu Maier, împreună cu tipograful Alexandru Chivoiu, au recurs la metoda culegerii manuale, cu litere de plumb sustrase din Combinatul „Casa Scânteii”.

Ștefan Niculescu Maier, scrisoarea duioasă către confratele său:

,,Mi-l amintesc pe Mihai ca pe unul dintre cei mai pasionați jurnaliști pe care i-am cunoscut vreodată.

Omul acesta credea în puterea cuvântului și știa să facă din cuvinte construcții nemaivăzute, convingătoare.

Este interesant cum am ajuns să lucrăm împreuna pentru ziarul "România", realizat pe o tiparniță cu litere culese manual, sustrase de Alexandru Chivoiu din Tipografia "Scânteia", în locuința conspirativă pusă la dispoziție de Elena Gheorghe.

Petre Mihai Băcanu a avut Viziunea, și mi-a transmis-o și mie, într-o conversație din parcarea blocului în care locuiam, în Drumul Taberei. Anton Uncu era omul detaliului, al preciziei, al demonstrației Adevărului pănă în cele mai mici amănunte. Mihai Creangă aducea grupului o imensă Pasiune.

Nici unul dintre noi nu am realizat pe deplin însă, cine era de partea cealaltă a ringului. A fost o luptă inegală atunci, a urmat o luptă inegala dupa schimbarea de regim.

Ii multumesc, asa cum i-am multumit si in trecut lui Mihai Creanga pentru tot ce a facut pentru Romania, pentru tot ce a incercat cu buna credinta. Un gand de prietenie si sincere condoleante celor care l-au cunoscut si l-au iubit.

Era greu sa-l cunosti pe Mihai Creanga si sa nu-l iubesti!

Stefan Niculescu Maier

PS. Draga Marius, am vorbit cu Petrica si a sugerat sa-ti scriu direct, avand in minte ca ar putea sa apara alaturi de alte cuvinte despre Mihai.”

Salutari amicale din SUA,
Stefan

Comentarii