11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăȘtirile zileiȘtefan Maier despre confratele său: Era greu să-l cunoști pe Mihai Creangă...

Ștefan Maier despre confratele său: Era greu să-l cunoști pe Mihai Creangă și să nu-l iubești!

Aventura, deși planificată în detaliu, le-a atras ziariștilor arestarea și domiciliul forțat, după ce au fost trădați chiar de un membru al rețelei de distribuție a publicației.

După ce au încercat mai multe variante tehnice, Petre Mihai Băcanu, Anton Uncu, Mihai Creangă şi Ştefan Niculescu Maier, împreună cu tipograful Alexandru Chivoiu, au recurs la metoda culegerii manuale, cu litere de plumb sustrase din Combinatul „Casa Scânteii”.

Ștefan Niculescu Maier, scrisoarea duioasă către confratele său:

,,Mi-l amintesc pe Mihai ca pe unul dintre cei mai pasionați jurnaliști pe care i-am cunoscut vreodată.

Omul acesta credea în puterea cuvântului și știa să facă din cuvinte construcții nemaivăzute, convingătoare.

Este interesant cum am ajuns să lucrăm împreuna pentru ziarul “România”, realizat pe o tiparniță cu litere culese manual, sustrase de Alexandru Chivoiu din Tipografia “Scânteia”, în locuința conspirativă pusă la dispoziție de Elena Gheorghe.

Petre Mihai Băcanu a avut Viziunea, și mi-a transmis-o și mie, într-o conversație din parcarea blocului în care locuiam, în Drumul Taberei. Anton Uncu era omul detaliului, al preciziei, al demonstrației Adevărului pănă în cele mai mici amănunte. Mihai Creangă aducea grupului o imensă Pasiune.

Nici unul dintre noi nu am realizat pe deplin însă, cine era de partea cealaltă a ringului. A fost o luptă inegală atunci, a urmat o luptă inegala dupa schimbarea de regim.

Ii multumesc, asa cum i-am multumit si in trecut lui Mihai Creanga pentru tot ce a facut pentru Romania, pentru tot ce a incercat cu buna credinta. Un gand de prietenie si sincere condoleante celor care l-au cunoscut si l-au iubit.

Era greu sa-l cunosti pe Mihai Creanga si sa nu-l iubesti!

Stefan Niculescu Maier

PS. Draga Marius, am vorbit cu Petrica si a sugerat sa-ti scriu direct, avand in minte ca ar putea sa apara alaturi de alte cuvinte despre Mihai.”

Salutari amicale din SUA,
Stefan

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă