8.2 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiStatul român ar putea fi condamnat să plătească patru miliarde de dolari

Statul român ar putea fi condamnat să plătească patru miliarde de dolari

Intervenția a fost depusă la data de 2 noiembrie, în numele locuitorilor din Roșia Montană și al organizațiilor care se opun acestui proiect minier.

Intervenția va fi luată în calcul în procesul de arbitraj deschis la Centrul Internațional pentru Soluționarea Disputelor legate de Investiții (International Center for the Settlement of Investment Disputes, ICSID), din cadrul Băncii Mondiale. Solicitarea depusă la 2 noiembrie este de tip „amicus curiae“ – termen care definește situația unei persoane care nu este parte în dosar, dar oferă informații legate de caz.

Documentul depus relevă prejudiciile suferite de cetățenii români care s-au opus proiectului de construire, în Transilvania, a celei mai mari exploatări aurifere în carieră deschisă din Europa. De asemenea, sunt prezentate efectele devastatoare pe care le-ar fi avut aplicarea proiectului companiei canadiano-britanice Gabriel Resources.

Pentru că nu a reușit să deschidă exploatarea minieră, compania Gabriel Resources cere acum suma de patru miliarde USD, pe baza ISDS – mecanismul de soluționare a disputelor dintre investitor și stat, prevăzut în tratatele de investiții semnate de România cu Canada și Marea Britanie.

Adversarii proiectului minier afirmă însă că firma străină a încălcat legislația din România și din UE și că, din acest motiv, nu ar trebui să fie protejată de dreptul investițiilor internaţionale. Astfel, încercarea firmei străine de a reloca populația de la Roșia Montană a încălcat drepturile omului. Pe de altă parte, dacă ar fi fost realizată, exploatarea minieră ar fi nivelat patru munți, ar fi distrus vestigii arheologice și ar fi folosit mii de tone de cianură.

„Când Tribunalul va dezbate acest dosar, va trebui să cântărească și perspectivele unice și vitale ale celor care se află în centrul acestei dispute: localnicii din Roşia Montană. Solicitarea noastră amicus curiae afirmă fără echivoc că Gabriel Resources n-a avut niciodată dreptul de exploatare minieră în Roşia Montană și astfel nu a avut niciodată așteptări legitime de a începe exploatarea. Compania nu ar trebui să se folosească de arbitrajul de investiții pentru a se sustrage aplicării legitime a legislației naționale“, consideră avocata Erika Lennon.

La rândul lui, consilierul juridic Cristinel Buzatu consideră că „dosarul Roşia Montană este un exemplu de manual în legătură cu complicitatea dintre stat și corporație: este un caz de corupţie, lăcomie și totală nepăsare față de mediu. În același timp este și o poveste despre rezistență și puterea oamenilor și sperăm că este o lecție în sensul că nicio corporație și niciun politician nu pot acționa în detrimentul oamenilor și al naturii“.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Serviciile germane de informații suspectează Rusia de finanțarea partidelor regionale de extremă dreapta

Agenția germană de informații interne a cerut luni autorităților de la Berlin să îi acorde mai multe puteri pentru a putea monitoriza fluxurile financiare,...

Deficitul bugetar al României, conform Eurostat, a fost 6,6 la sută din PIB, avertizează Drulă

Deficitul bugetar real al României în anul 2023 a fost 6,6 la sută din PIB, avertizează deputatul Cătălin Drulă, președintele USR. Liderul USR precizează că...

De ce nu se creează efectul de campanie electorală?

Campania electorală s-a declanșat neoficial în România. Criza desemnării candidatului comun al coaliției PSD-PNL are efecte profunde. În această perioadă, se fac calibrări de...
Ultima oră
Pe aceeași temă