6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiStatele Unite oferă gratuit Ucrainei cinci nave militare

Statele Unite oferă gratuit Ucrainei cinci nave militare

România este membru cu drepturi depline al Alianței Atlantice, iar în această calitate, țara noastră a acceptat cererea Statelor Unite, adresată tuturor statelor din NATO, de a-și majora cheltuielile pentru Apărare până la nivelul de 2 la sută din PIB.

Cu acești bani, România derulează programe de instruire și de înzestrare a Armatei, cel mai scump dintre ele urmând a asigura cumpărarea, de către Ministerul Apărării Naționale, a patru nave de tip corvetă multifuncțională, care vor costa în total circa 1,6 miliarde de euro.

Iată însă că alte țări est-europene găsesc mijloace de a-și spori securitatea națională cu costuri mai reduse decât România. De exemplu, Ucraina, care este doar stat partener cu NATO (nu membru deplin, cum este România) a primit, în mod gratuit, două nave militare din partea Statelor Unite și va mai primi încă trei. Această informație este difuzată de Comandamentul Forțelor Navale americane din Europa și Africa (US Naval Forces Europe – Africa) precum și de autoritățile de la Kiev.

Potrivit părții americane, Flota a 6-a a Statelor Unite, care operează în Marea Mediterană și în Marea Neagră, a „transferat” două vase de patrulare din clasa Island către Forțele Navale ale Ucrainei.

„Adăugarea acestor ambarcațiuni la flota Ucrainei va crește capacitatea operațională a Forțelor Navale ale Ucrainei și potențialul lor de răspuns, în vederea apărării suveranității naționale și a integrității teritoriale”, a precizat Joseph Pennington, însărcinat cu afaceri al Ambasadei SUA în Ucraina, într-o ceremonie care a avut loc, potrivit Ambasadei SUA, în portul Odesa de la Marea Neagră, la data de 13 noiembrie 2019.

Potrivit reprezentantului Ambasadei, “aceste două nave sunt doar o mică parte din ajutorul de peste 1,6 miliarde de dolari pe care Statele Unite l-au oferit Ucrainei, sub formă de asistență de securitate, începând cu anul 2014”.

La ceremonia de la Odesa a participat și contraamiralul Matthew A. Zirkle, șeful de stat major al Flotei a 6-a a SUA.

Potrivit unor surse neoficiale, cele două nave au purtat, în SUA, numele de “Cushing” și “Nantucket”. În Ucraina, ele au fost rebotezate “Starobilsk” și “Sloviansk”, după numele a două orașe din estul Ucrainei, afectate de conflictul cu separatiștii sprijiniți de la Mosocova.

Cele două nave “reprezintă un dar din partea poporului american, prin intermediul programului de articole militare devenite excedentare, dar ele vor fi recondiționate cu fonduri din bugetul de apărare al Ucrainei”, a precizat diplomatul Joseph Pennington.

34 de militari din Forțele Navale ucrainene au parcurs deja, în SUA, un program de instruire de zece săptămâni, pentru a fi integrați în echipajele noilor ambarcațiuni.

Pe de altă parte, potrivit unui comunicat al Ministerului Apărării de la Kiev, Ucraina a primit din partea SUA, în aceeași zi de 13 noiembrie, și o navă de căutare și salvare (SAR), care a primit numele “Oleksandr Okhrimenko”. Iar reprezentantul Ambasadei SUA, Joseph Pennington, a mai anunțat că alte trei ambarcațiuni de patrulare, similare celor două deja livrate, urmează a fi cedate Ucrainei de către Garda de Coastă a Statelor Unite. Navele care urmează să sosească poartă, în SUA, numele de Ocracoke, Washington și Kiska.

Anunțarea unui asemenea sprijin militar, oferit Ucrainei de către SUA, vine să contracareze speculațiile conform cărora președintele Trump ar intenționa să reducă nivelul asistenței de securitate alocate Ucrainei, care a fost aprobată de Administrația SUA după ce Rusia a ocupat peninsula Crimeea, în anul 2014.

Navele de patrulare oferite acum Ucrainei sunt ambarcațiuni de 34 de metri lungime, cu un deplasament de 168 de tone. Navele au o autonomie de 3300 de mile marine și ating o viteză maximă de 30 de noduri. Deși nu sunt noi, aceste ambarcațiuni au avantajul că Ucraina le primește gratis, urmând să aloce bani doar pentru modernizarea lor.

Amintim că, în perioada anilor 2004 – 2005, Forțele Navale ale României au primit și ele în dotare două fregate second-hand, provenite din Marea Britanie, dar România a plătit pentru ele suma de 180 de milioane de euro. În acest moment, România ar urma să înceapă un program de cumpărare a patru nave noi, de tip corvetă multifuncțională, program care va costa circa 1,6 miliarde de euro. În cadrul viitoarelor obligații de offset, firma care va construi cele patru corvete va realiza și modernizarea celor două fregate pe care România le-a cumpărat din Marea Britanie.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă