15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăȘtirile zileiStare de Urgență în Coreea de Nord după primul focar de coronavirus...

Stare de Urgență în Coreea de Nord după primul focar de coronavirus recunoscut oficial

Autoritățile nord coreene au emis o alertă de urgență după ce un cetățean care a reușit să treacă fraudulos frontiera în Coreea de Sud, în urmă cu trei ani, și a revenit apoi, în secret, în orașul Kaesong din Nord duminica trecută, a fost considerat suspect că ar fi fost ”infectat cu virusul periculos”, a declarat ieri agenția oficială coreeană de știri.
Totuși, după efectuarea mai multor teste, autoritățile medicale au pus în carantină atât persoana suspectă cât și pe toți cei care au intrat cu aceasta în contact, în orașul Kaesong, în ultimele cinci zile, a mai precizat agenția de știri din Coreea de Nord, încetând să mai numească acest caz drept ”prima infectare cu coronavirus din țară”, pe motiv că rezultatul testului ar fi fost „incert”.

Kim Jong-un a decretat carantinarea totală a orașului Kaesong

În ciuda reacțiilor mediei de stat, subiectul pare să fie, totuși, unul destul de serios de vreme ce liderul nord coreean Kim Jong-un a convocat, sâmbătă, o ședință de urgență a Biroului Politic al Partidului Muncitorilor, partidul unic aflat la guvernare, ocazie cu care a recunoscut oficial că țara sa ar putea avea primul focar din Covid-19.
„Suntem puși în fața unei situații critice, care ne determină să putem afirma fără tăgadă că virusul vicios a intrat în țară”, ar fi declarat dictatorul nord coreean, în timp ce declara „stare de urgență” în jurul orașului Kaesong, ordonând autorităților statatel să treacă la un sistem urgent de monitorizare a situației și de avertizare a întregii populații. În același timp, Kim a luat măsura preventivă de ”blocare totală a orașului Kaesong și de izolare a fiecărui district din regiune de cele învecinate”, la scurt timp după ce a primit un raport asupra situației, a declarat agenția de știri nord-coreeană.

Coreea de Nord, mobilizare anti-pandemică încă de la începutul crizei

Până în prezent, Coreea de Nord, una dintre cele mai izolate țări din lume, a spus în repetate rânduri că nu se confruntă la nivel național cu niciun caz de Covid-19, deși experții externi au pus sub semnul întrebării varianta oficialilor. Specialiștii opinează asupra faptului că un focar de Covid-19 ar putea provoca extrem de serios sistemul de sănătate publică, nepregătit și neechipat al Coreei de Nord, dar și economia sa extrem de încorsetată deja de multitudinea sancțiunilor internaționale. Agențiile umanitare internaționale au trimis în Coreea de Nord kituri de testare și alte materiale de intervenție și asistență pentru a ajuta țara să combată orice răspândire potențială a focarelor de Covid-19.
Coreea de Nord a întreprins, mai devreme decât majoritatea celorlalte națiuni, unele dintre cele mai drastice acțiuni împotriva coronavirusului, sigilându-și frontierele la sfârșitul lunii ianuarie și închizând schimburile cu China învecinată, fapt care a dus la prăbușirea unui procent de 90% din comerțul său extern și a dusn la înflorirea contrabandei ce asigură funcționarea piețelor neoficiale. De asemenea, Coreea de Nord a pus sub carantină toți diplomații din Pyongyang, timp de o lună, în condițiile în care, oricum, capacitatea cunoscută a guvernului de a controla mișcările populației sporea practic eforturile de combatere a pandemiei.

Frontul anti imperialist intră în stand-by, toate forțele se mută pe frontul anti Covid

Totuși, zeci de ani de izolare și de sancțiuni internaționale au ridicat îngrijorarea că statului nord coreean îi lipsesc resursele medicale de specialitate pentru a lupta împotriva unor focare naționale de coronavirus. Fapt pentru care, în cadrul ședinței Biroului Politic, au fost convocați de urgență toți oficialii sistemului de control al bolilor din Coreea de Nord, în timp ce alți oficiali ai guvernului și ai partidului din toată țara au urmărit prin videoconferință, conform relatărilor presei de stat, informarea în cadrul căreia liderul autoritar Kim Jong-un le-a ordonat tuturor să lupte împotriva răspândirii virusului „cu un sentiment de responsabilitate, loialitate și devotament nelimitat”.

Mister total în privința identității ”agentului Covid-19”

Coreea de Nord nu a dezvăluit identitatea persoanei care a fugit în urmă cu trei ani din Coreea de Nord, revenind zilele acestea în țară, după ce se presupune că ar fi contactat virusul în învecinata Coree de Sud. Nordul a declarat că investighează o unitate militară pentru că nu a prins transfugul în momentul în care acesta ”a defectat” în urmă cu trei ani, urmând să „administreze o pedeapsă severă“ celor pe care îi va găsi vinovați. Peste 30.000 de nord-coreeni au fugit în Coreea de Sud încă de la începutul anilor ’90, unii nu au reușit să se adapteze la viața din sistemul capitalist și s-au întors, la fel de fraudulos, în Nord.

Cele mai citite

Luis Rubiales, fostul președinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, ar putea ajunge la închisoare

Luis Rubiales, fostul preşedinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, riscă să ajungă la închisoare din cauza problemelor ce continuă după finala Cupei Mondiale de...

Pentagonul va aloca 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD

Forţele Aeriene ale SUA alocă aproape 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD (Next Generation Air Dominance), înlocuitorul pentru...

Se dezumflă balonul Green Deal!

În România, nu se vorbește deloc despre eșecul reuniunii miniștrilor de mediu din UE, cu privire la adoptarea Legii pentru Refacerea Naturii. Deși grupul...
Ultima oră
Pe aceeași temă