14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăȘtirile zileiSpecialiştii de la Apele Române intervin în judeţul Dolj

Specialiştii de la Apele Române intervin în judeţul Dolj

Potrivit unui comunicat transmis, marţi, de ANAR, după incidentul de duminică în care a fost implicat un tren de marfă care transporta biodiesel pe magistrala Bucureşti – Craiova, în zona podului CF din localitatea Cârcea, judeţul Dolj, pe sensul de deplasare spre Craiova, s-au constatat scurgeri de substanţe.

Ca urmare, echipele de intervenţie ale ANAR, prin Administraţia Bazinală de Apă Jiu, lucrează, de luni, la golirea cu vidanje a amestecului de apă şi biodiesel a gropilor realizate în aval de viaductul de cale ferată din localitatea Cârcea şi din amonte de barajul de la Preajba. Tot luni, s-a golit cu ajutorul unei cisterne vidanje care a făcut mai multe curse conţinutul de biodiesel din trei cisterne vagon prăbuşite în râpă, biodieselul recuperat fiind înmagazinat în cisternele vagon din incinta RELOC, pentru eliminarea posibilităţii infiltrării de biodiesel în râpă şi implicit în apă.

ANAR anunţă că marţi dimineaţă s-a verificat întregul sector din aval de viaductul CF Cârcea până la acumularea de la Preajba, observându-se diminuarea clară a cantităţii de biodiesel care pluteşte la suprafaţa apei.

“Echipe complexe din cadrul Administraţiei Bazinale de Apă Jiu sub supravegherea directă a conducerii ABA Jiu au săpat aval de barajul de la Preajba o groapă de dimensiuni considerabile care a fost impermeabilizată cu geotextil. Rolul acesteia este de a prelua apa clară, curată din acumularea din amonte prin pompare. În paralel s-a săpat o altă groapă din care o cisternă vidanjă preia numai biodieselul dirijat în aceasta”, se arată în comunicatul instituţiei, unde se precizează că echipele de specialişti vor acţiona până la neutralizarea agentului poluator.

Duminică, locomotiva unui tren de marfă care transporta produse petroliere a deraiat, pe magistrala Caracal – Craiova, iar şase vagoane s-au răsturnat de pe viaductul Cârcea din judeţul Dolj, traficul feroviar fiind blocat în zonă.

Accidentul, în urma căruia nu s-au înregistrat victime, s-a produs după ce viaductul s-a rupt, iar prefectul de Dolj susţinea că acesta era în reparaţii, iar circulaţia feroviară pe acel fir trebuia să fie închisă.

Compania Naţională de Căi Ferate CFR SA informa că, urmare a evenimentului produs de operatorul de marfă – Grup Feroviar Român (GFR), prin depăşirea de către mecanicul de locomotivă a semnalului de circulaţie aflat pe culoarea roşie, viaductul Cârcea este afectat pe firul I de circulaţie, pe care s-a produs deraierea. CFR menţiona că firul II de circulaţie, respectiv structura viaducutului pe firul II nu este afectată.

Potrivit companiei, s-a decis ca circulaţia trenurilor să fie deviată pe ruta ocolitoare Caracal – Piatra Olt – Craiova, până la stabilirea variantelor definitive de reluare a circulaţiei pe Magistrala CF 900 pe distanţa Craiova – Caracal.

Conform reprezentaţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Dolj, podul este rupt pe o porţiune, iar cinci vagoane au căzut în râpa de sub pod, la 20 de metri adâncime, alte trei vagoane fiind în pericol să cadă.

Vagoanele sunt încărcate cu biodiesel şi nu există pericol de incendiu sau de explozie, mai spuneau reprezentanţii ISU. 

De asemenea, se înregistrează scurgeri din vagoane şi au apărut urme de poluare pe pârâul Fântâniţa care trece pe sub podul respectiv. Din acest motiv, în zonă, pe o distanţă de doi kilometri, se acţiona.

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Explozie la Rafinăria Petromidia! Autoritățile au activat Planul Roșu de Intervenție

O explozie s-a produs, vineri, la Rafinăria Petromidia, iar autorităţile au activat Planul Roşu de Intervenţie. Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Dobrogea”, explozia...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă