Simona Halep, în optimi la Cincinnati

Simona Halep a învins-o pe australianca Ajla Tomljanovic, locul 58 WTA, venită din calificări, în turul al doilea al turneului de categorie Premier, în care a fost direct acceptată.

Share

Iulian Budușan 0 comentarii

16.08.2018 - 22:42

Simona Halep, locul I WTA, a învins-o, joi, cu scorul de 4-6, 6-3, 6-3, pe australianca Ajla Tomljanovic, locul 58 WTA, venită din calificări, în turul al doilea al turneului de categorie Premier, în care a fost direct acceptată. Meciul a fost întrerupt miercuri, în decisiv, la scorul de 4-3, iar joi Halep a stat numai patru minute în joc.

Ploaia a afectat programul şi la Cincinnati, aşa cum s-a întâmplat la Montreal. Miercuri, intrată pe teren cu mai bine de o oră şi jumătate după ora anunţată, Halep a început meciul cu Tomljanovic grăbită, iar lipsa de răbdare a făcut-o să greşească mingi din poziţii favorabile. Australianca nu a făcut lucruri deosebite, însă a jucat cu agresivitate, a servit bine şi a acoperit eficient terenul. Halep a avut momente în care şi-a mişcat mult adversara, dar aceasta a rezistat în raliuri, cu răbdare şi risipă de energie. Lovitura de rever, punct forte al româncei, a fost catastrofală, nici dreapta nu a făcut diferenţa, iar serviciul a scârţâit. 

În aceste condiţii, Tomljanovic s-a desprins la 5-2, după un break, obţinut la 2-1. La rândul ei, Halep a avut mingi de break la 0-0, de rebreak la 1-3, cinci în total, dar australianca a ieşit cu bine de fiecare de dată. La 3-5, Halep a reuşit break-ul, dar nu l-a consolidat cu serviciul şi Tomljanovic şi-a trecut setul pe tabelă, cu 6-4, după 48 de minute de joc.

Darren Cahill a intervenit în pauza dintre seturi şi i-a cerut să se reseteze şi reducă numărul erorilor. Halep a părut că respectă sfatul antrenorului şi a început setul secund cu break. Trei oportunităţi de 2-0 a avut românca în următorul ghem, dar cu patru duble greşeli, două la rând, ea i-a oferit pe tavă rebreak-ul rivalei. Jucătoarele şi-au fructificat serviciul până la 2-2, când Halep a obţinut un nou break şi l-a chemat iar pe Cahill, care a sfătuit-o să servească mai bine cu primul şi să fie mai incisivă la începutul ghemurilor

Tomljanovic a contribuit la revenirea liderului WTA. Halep a jucat săptămâna trecută cinci meciuri în patru zile, la Rogers Cup, turneu pe care l-a câştigat, dar a avut ceva mai mult de două zile pauză. Australianca a disputat şi ea trei meciuri, începând de sâmbătă, şi doar o zi liberă. Astfel propspeţimea ei s-a diminuat treptat şi, odată cu ea, precizia şi forţa loviturilor a scăzut. Numărul 58 mondial nu a mai reuşit decât un ghem până la finalul setului, la 2-4, pe propriul serviciu, iar Halep a egalat la seturi, cu 6-3, după o oră şi 25 de minute de la start.

Ajla Tomljanovic a cerut apoi time-out medical, care a durat aproximativ zece minute, prilej pentru Halep de a discuta a treia oară cu antrenorul ei, căruia i s-a plâns că are şi ea probleme de sănătate, la spate.

În mod neaşteptat, ţinând cont de accidentarea adversarei, Simona Halep a început foarte slab decisivul şi a luat două puncte în trei ghemuri, două dintre acestea fiind pe propriul serviciu. Ea a chemat fizioterapeutul, apoi a mers la vestiare. Meciul s-a reluat după o pauză de peste cinci minute şi a fost rândul ei să câştige două ghemuri, fără să cedeze vreun punct. A urmat al treilea, mai disputat, şi al patrulea, iar scorul a devenit 4-3 de la 0-3.

La 15-30, pe serviciul australiencei, meciul a fost din nou oprit, pentru că ploaia a udat terenul, iar arbitrul Marija Cicak a trimis jucătoarele la vestiare.

Ele au revenit pe teren, joi, dar nu la ora locală 13.00, cum era stabilit iniţial, ci la 15.00 (22.00, ora României), tot din cauza ploii. Doar de patru minute a avut nevoie Halep pentru a închide meciul, cu 6-3, două ore şi zece minute în total de joc.

În optimi, jucătoarea română va evolua, tot joi, cu o altă australiancă, Ashleigh Barty, locul 16 WTA.

Prezenţa în turul al treilea este recompensată la competiţia americană cu un premiu de 29.530 de dolari şi cu 105 puncte WTA.

Anul trecut, Halep a jucat finala, fiind învinsă de spaniola Garbine Muguruza, cu 6-0, 6-1.

Comentarii