19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăȘtirile zileiSilvicultorii români caută modele în Danemarca

Silvicultorii români caută modele în Danemarca

Timp de 4 zile, o delegaţie a Asociației Administratorilor de Păduri a participat la o vizită de bune practici în Danemarca, cu scopul de a documenta politici publice inovative în sectorul silvic. Președintele Adrian Crețu,  vicepreședintele Daniel Nicolaescu secretarul general Vasile Alexa şi cei doi membri ai consiliului director  Ferko Jeno și Marius Nicolaescu au discutat cu silvicultorii din Danemarca despre administrarea pădurilor de stat sau private, precum şi despre legislaţia care reglementează domeniul silvic danez.

Prima zi a fost dedicată vizitării unei păduri private din regiunea Sjælland. Gazda Michael Neergaard le-a făcut oaspeţilor o prezentare privind structura pădurii, insistând asupra valenţelor economice şi ecologice – dacă foioasele sunt mai valoroase din punct de vedere ecologic, coniferele sunt mai rentabile economic. Or, silvicultura trebuie să găsească echilibrul dintre cele două.

A doua zi, delegaţia a vizitat o pădure aflată în proprietatea statului, administrată de Agenția Naturii din sudul Jutland-ului, discutând despre atribuţiile şi istoria administrării pădurilor de stat, proiecte de împădurire sau planificarea managementului forestier.

A treia zi a fost cea mai interesantă, silvicultorii vizitând o pădure privată din centrul Danemarcei, administrată de o familie de silvicultori ajunsă la a cincea generaţie, cu rezultate deosebite în conservarea biodiversităţii fondului forestier. Delegaţia a avut ocazia să vadă şi o plantaţie de pomi de Crăciun şi o pepinieră cu arbori ornamentali.

În cea ce-a patra zi, delegația a ajuns pe insula Bornholm, unde silvicultori de la Agenției Naturii le-a dezvăluit omologilor români cum pot fi convertite plantațiile în păduri naturale, exploatate sustenabil pentru lemn. Exemplele au venit din nordul insulei, printr-o vizită de teren într-o astfel de pădure.

În ultima zi  participanții au ajuns la Copenhaga, unde au făcut o vizită la filiala daneză a organizaţiei internaţionale WWF (World Wild Fund for Nature) unde li s-a prezentat legislaţia silvică din Danemarca și certificarea forestieră în sistem FSC.

Vizita  a fost organizată în cadrul proiectului „Opțiuni strategice pentru dezvoltarea durabilă a sectorului forestier”, proiect care se desfășoară prin Programul Operațional Capacitate Administrativa (POCA) în perioada iunie 2018 – octombrie 2019.

Cele mai citite

Luis Rubiales, fostul președinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, ar putea ajunge la închisoare

Luis Rubiales, fostul preşedinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, riscă să ajungă la închisoare din cauza problemelor ce continuă după finala Cupei Mondiale de...

Se dezumflă balonul Green Deal!

În România, nu se vorbește deloc despre eșecul reuniunii miniștrilor de mediu din UE, cu privire la adoptarea Legii pentru Refacerea Naturii. Deși grupul...

Încercare disperată a avocaților lui Mario Iorgulescu de a-l scăpa de închisoare: „Suferă de leziuni cerebrale încă din copilărie”

Avocaţii lui Mario Iorgulescu încearcă să-l scape pe tânăr de condamnarea de 13 ani şi 8 luni de închisoare pentru omor, susţinând că are...
Ultima oră
Pe aceeași temă