13.7 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăȘtirile zileiSibiu: Primarii care se fac că plouă când sunt inundatii riscă amenzi

Sibiu: Primarii care se fac că plouă când sunt inundatii riscă amenzi

Primul primar care riscă să fie amendat pentru că nu a fost prezent la datorie când i-a fost inundată comuna este cel al localităţii Alţîna.

Potrivit lui Balcu, primarul din Alţîna nu a fost găsit pe timpul inundaţiilor şi nu a răspuns la telefon nici prefectului judeţului Sibiu, Adela Muntean, şi nici şefului ISU, care au fost prezenţi alături de săteni pentru a-i ajuta.

“În localitatea Alţîna eram la cetăţeni în gospodării, oameni necăjiţi, cu apă în case, în pivniţe, în grădini. Comitetul Judeţean s-a deplasat la faţa locului, iar domnul primar nu a răspuns la telefon şi nici nu a venit la faţa locului. L-am căutat şi zilele următoare, nu a putut fi contactat, nu a răspuns nici la SMS-uri. O să dispun un control la faţa locului. (…) O să aplicăm legea, o să aplicăm sancţiuni. Avem posibilitatea să dăm amendă şi pe persoană fizică şi pe instituţie”, a declarat Balcu, joi, într-o conferinţă de presă.

El a afirmat că nu este singurul primar care nu a fost alături de cetăţenii săi când aceştia au avut casele inundate şi au fost ajutaţi de pompieri.

“În realitate ne ducem la intervenţie şi nu găsim primarii în localitate sau spun că nu au ce să facă până nu am ajuns noi acolo. Nu în toate cazurile. Sunt şi primari şi viceprimari implicaţi”, a mai spus şeful ISU Sibiu.

Colonelul Cosmin Balcu a reclamat şi faptul că primarii nu sunt interesaţi să fie instruiţi cum să facă faţă situaţiilor de urgenţă, cum sunt, spre exemplu, inundaţiile. La cursurile organizate de cei de la ISU pe tema situaţiilor de urgenţă nu au participat până acum nici preşedintele sau vicepreşedinţii Consiliului Judeţean Sibiu şi niciun primar de municipiul din judeţ. Doar 11% din primarii de oraşe şi 22% din primarii de comune din judeţ ştiu ce să facă în cazul unei situaţii de urgenţă, urmând cursul de specialitate, potrivit şefului ISU.

“Este cred o boală naţională să nu avem timp de nimic. Nu avem timp să iubim, nu avem timp să visăm, nu avem timp să stăm de vorbă, în permanenţă există activitatea care urmează şi ne gândim la telefon, la tot felul de alte lucruri decât la ceea ce facem în prezent”, a mai spus Cosmin Balcu.

Cele mai citite

Trafic de droguri la Brașov. DIICOT a reținut doi inculpați

La data de 25 martie 2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Brașov au dispus reținerea...

Cresc importurile de electricitate din Ucraina după atacurile rusești

Importurile zilnice de electricitate din Ucraina vor atinge cel mai ridicat nivel din acest an, după ce o serie de atacuri cu rachete rusești...

Florida: Ron de Santis a semnat un proiect de lege care va interzice minorilor sub 14 ani să aibă conturi de rețele sociale

Guvernatorul republican al statului Florida, Ron de Santis, a semnat, luni, un proiect de lege care va interzice minorilor de sub 14 ani sa...
Ultima oră
Pe aceeași temă