Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Sfânta Maria: Mii de pelerini asistă la Liturghia de la Basilica Minor de la Cacica

Mii de pelerini participă, miercuri, sanctuarul naţional marian de la Cacica, judeţul Suceava, la Sfânta Liturghie prilejuită de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, slujba fiind oficiată de episcopi şi 100 de preoţi din ţară şi străinătate, transmite Mediafax.

Share

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 15.08.2018 - 10:06

Potrivit Episcopiei Romano-Catolică de Iaşi, la sanctuarul de la Cacica va participa şi ÎPS Ioan Robu, arhiepiscop mitropolit de Bucureşti, care îşi serbează jubileul de aur (50 de ani) al slujirii preoţeşti, la sanctuarul de la Cacica.

La Cacica sunt aşteptaţi, miercuri, la liturgie, mii de pelerini din ţară şi din străinătate, slujbele urmând să fie oficiate în limbile română, maghiară, polonă şi germană.

La finalul liturghiei, icoana Sfintei Fecioare Maria, copie a icoanei Maicii Domnului de la Czestochowa, aflată în Sanctuarul de la Cacica va fi purtată în procesiune în jurul bisericii.

„În afara pelerinilor din România, vor fi prezenţi credincioşi din Polonia, Germania, Ungaria - credincioşii vor fi însoţiţi de PS János Székely, episcop de Szobathelyi, Austria, Italia, preoţi, autorităţi civile. Printre pelerini vor fi: PS Petru Gherghel, episcop de Iaşi, PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iaşi, şi Mons. Ionuţ-Paul Strejac, care lucrează în diplomaţia Sfântului Scaun. În centrul sărbătorii Adormirea Maicii Domnului este Liturghia de hram celebrată la ora 11.00, de ÎPS Ioan Robu, care va avea un mesaj special adresat pelerinilor. La Liturghie vor concelebra episcopi şi aproape 100 de preoţi din ţară şi din străinătate. La final icoana va fi purtată în procesiune în jurul bisericii şi vor fi binecuvântate florile şi obiectele religioase aduse de pelerini”, se arată într-un comunicat al Episcopiei Romano-Catolică de Iaşi.

Sanctuarul de la Cacica este un loc de rugăciune şi meditaţie, sfinţit în prezenţa icoanei miraculoase a Fecioarei Maria, copie a icoanei „Madona Neagră" de la Częstochowa (Polonia), care a fost adusă la Cacica în anul 1809 de catolicii polonezi pentru a-şi aminti de pelerinajele la Czestochowa. Icoana, care are dimensiunile de 86x60 centimetri, este o pictură pe pânză reprezentând-o pe Fecioara Maria ţinându-l în braţe pe pruncul Iisus.

Biserica în care se află icoana a fost construită între anii 1903 şi 1904, în stil neogotic, în crucieră, din piatră cioplită şi cărămidă roşie presată, urmând un proiect din Polonia şi are hramul Adormirii Maicii Domnului.

În 15 august 1996, biserica a fost declarată sanctuar diecezan, în anul 1997 a fost declarată sanctuar naţional, iar în anul 2000 Papa Ioan Paul al II-lea a acordat bisericii titlul de „basilica minor"

Comentarii

loading...