Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Şerban Nicolae: Aşa cum dvs. vă ţineţi bijuteriile acasă, România îşi poate ține rezerva de aur

Senatorul PSD Şerban Nicolae, iniţiator alături de Liviu Dragnea al proiectul legislativ de modificare a Statutului BNR, a declarat, joi, că aaşa cum fiecare îşi ţine bijuteriile acasă, şi nu la vecini, şi România trebuie să îşi ţină rezerva de aur acasă.

Share

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 28.02.2019 - 14:02

„Dacă era vorba de Statutul BNR în ceea ce priveşte partea de organizare şi funcţionare a băncii centrale, da, există nişte reguli şi niciodată nu mi-am pus problema să modific ceva în organizarea şi funcţionarea BNR astfel încât să introduc incompatibilităţi sau zone de conflict cu Banca Centrală Europeană sau cu celelalte bănci centrale europene. În privinţa rezervei de aur constituită de BNR, nu există niciun fel de restricţie, nici nu ar avea cum să ne impună BCE sau băncile centrale ale altor state reguli cu privire la acest lucru”, a declarat Şerban Nicolae.

Senatorul PSD a subliniat că „ţări europene cu democraţie veche, consacrată, Germania, Italia, Belgia, chiar şi non-UE, cum este Elveţia, au luat asemenea măsuri de repatriere în ultima perioadă a rezervei de aur”.

El a precizat că, potrivit proiectului, repatrierea este integrală şi nu mai mult de 5% din rezerva de aur poate să fie depozitată în străinătate exclusiv în scopul obţinerii de venituri.

Întrebat totuşi de ce este necesară această repatriere, Şerban Nicolae a replicat: „De exemplu, aşa cum dvs. vă ţineţi bijuteriile acasă, nu le ţineţi la vecini şi nici nu plătiţi chirie ca să vi le ţină vecinii, eu cred că suntem în situaţia în care România îşi poate permite să-şi ţină rezerva de aur în propriul teritoriu, în condiţii de siguranţă, să nu mai plătească chirie pentru aşa ceva şi Banca Naţională a României să poată să utilizeze această rezervă, atunci când este cazul, pentru asigurarea acelor operaţiuni financiare specifice. Aşa cum face de altfel şi cu rezerva valutară”.

Liderul PSD Liviu Dragnea şi senatorul PSD Şerban Nicolae au depus, miercuri, la Senat, pentru dezbatere în regim de urgenţă, un proiect de modificare a Legii privind Statutul Băncii Naţionale a României, prin care stabilesc aducerea în ţară a rezervelor de aur ale BNR.

Proiectul prevede că BNR urmăreşte menţinerea rezervelor la un nivel adecvat tranzacţiilor externe ale României.

„Dacă există pericolul diminuării rezervelor, până la un nivel care ar periclita tranzacţiile internaţionale ale statului, precum şi în cazul în care diminuarea s-a produs, Banca Naţională a României prezintă Parlamentului şi Guvernului, de îndată, un raport privind situaţia rezervelor şi cauzele care au condus sau care pot conduce la o astfel de reducere. Raportul va conţine recomandările Băncii Naţionale a României privind politicile guvernamentale macroeconomice necesare pentru preîntâmpinarea sau remedierea situaţiei”, prevede proiectul legislativ.

„Din rezerva constituită, Banca Naţională a României poate depozita aur în străinătate exclusiv în scopul obţinerii de venituri prin tranzacţionare şi alte operaţiuni specifice. Depozitele de aur constituite de Banca Naţională a României în străinătate nu pot depăşi 5% din cantitatea totală de aur constituită ca rezervă”, stabileşte un alt articol al proiectului.
 
În prezent, 65% din rezerva de aur este păstrată la Banca Angliei.

Comentarii

loading...