Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Şeful Direcţiei Analiză din SRI: "Nu avem resurse pentru interceptarea a 6 milioane de oameni"

Adrian Părăluţă afirmă, referindu-se la informaţiile privind ascultarea a 6 milioane de români, că SRI nu are nici resurse şi nici nevoia operativă pentur o asemenea acţiune, precizând că în perioada, 2004 - 2016 SRI a solicitat şi primit 9000 de mandate pe securitate naţională.

Share

Iulian Budușan 0 comentarii

Actualizat: 30.07.2018 - 13:45

Întrebat dacă a putut asculta SRI 6.000.000 de români, conform informaţiilor din spaţiul public, Părăluţă a răspuns: “Nu avem, nici pe departe, resursele şi nici nevoia operativă de a urmări atâta lume, aşa cum se prezintă uneori în spaţiul public. În realitate, intre 2004 si 2016, SRI a solicitat şi obţinut un pic peste 9000 de mandate de securitate naţională, care au vizat interceptarea comunicaţiilor unui număr de aproximativ 16.000 de cetăţeni. Unele dintre mandate pot fi, conform legislatiei în vigoare, prelungite sau extinse. Cifra de 6 milioane de oameni urmăriţi în România, vehiculată în media, nu doresc sa o comentez. SRI a dat un comunicat de presă pe acest subiect, în care sunt prezentate situaţiile statistice exacte”.

În prezentarea cu tema “Raţiunea de a fi a serviciilor de informaţii”, din cadrul evnimentelor organizate cu ocazia Festivalului de Film şi Istorii Râşnov 2018, şeful Direcţiei Generale Analiză din SRI a precizat că “SRI nu interceptează niciun fel de comunicaţii, inclusiv comunicaţii transmise prin platformele de mesagerie din social media, fără mandat de securitate naţională".

"Vă asigurăm că ne consultăm cu Departamentul Juridic din cadrul Serviciului, pe fiecare măsură relevantă pe care o luăm”, a afirmat el.

Preşedintele Comisiei de control parlamentar al activităţii SRI, Claudiu Manda, a anunţat, la sfârşitul lunii mai, că numărul de mandate de interceptare pe siguranţă naţională în perioada 2005-2016 este de peste 300.000, afirmând că, dacă la un mandat se face o medie de 20 de persoane, numărul celor interceptaţi trece de şase milioane, iar cifra ar putea să fie mai mare.

“Totalul acestor acte de autorizare şi supraveghere în perioada 2005 - 2016 înseamnă peste 311.000 de mandate. În contextul în care pe un mandat de supraveghere putem să ne gândim că vorbim de o medie de 20 de persoane sau de posturi interceptate, putem să gândim că au fost mai mult de 6 milioane de persoane interceptate în această perioadă. Cifra ar putea să fie şi mai mare de atât. După 2016 şi în 2017, dacă ne uităm la media anilor precedenţi, putem să vorbim de încă 50.000, plus 50.000 de astfel de mandate sau de autorizaţii”, a mai explicat Manda.

Comentarii

loading...