6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiSecţia pentru procurori a CSM, despre cazul Caracal: Cei vinovaţi vor răspunde

Secţia pentru procurori a CSM, despre cazul Caracal: Cei vinovaţi vor răspunde

“Secţia pentru procurori asigură opinia publică că cei vinovaţi vor răspunde însă, ca în orice investigaţie aflată în curs, adevărul juridic şi responsabilităţile trebuie dovedite şi stabilite în baza probelor şi în niciun caz sub imperiul emoţiei publice sau presiunii mediatice”, arată Secţia pentru procurori.

“Secţia pentru procurori regretă profund tragicele evenimente petrecute pe raza municipiului Caracal şi este alături de familiile greu încercate ale victimelor. În contextul luărilor de poziţie publice din ultima perioadă, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii invită toţi reprezentaţii instituţiilor implicate, în special din sistemul judiciar, la decenţă şi rezervă cu privire la evenimentele petrecute”, se arată într-un comunicat de presă transmis de CSM.

Secţia îşi exprimă dezacordul faţă de “politizarea subiectului şi încercările mediatice de influenţare a opiniei publice pentru stabilirea cu orice preţ de încadrări şi vinovăţii juridice în sarcina unor magistraţi bazându-se pe speculaţii în condiţiile în care elementele factuale nu au fost stabilite complet”.

“Secţia pentru procurori asigură opinia publică că cei vinovaţi vor răspunde însă, ca în orice investigaţie aflată în curs, adevărul juridic şi responsabilităţile trebuie dovedite şi stabilite în baza probelor şi în niciun caz sub imperiul emoţiei publice sau presiunii mediatice, în acest scop fiind necesar a fi luate toate măsurile legale pentru ca activitatea organelor judiciare să se desfăşoare cu celeritate. Secţia nu poate totuşi să nu observe faptul că, pentru a putea să îşi ducă la îndeplinire atribuţiile, organele judiciare trebuie să beneficieze atât de un cadru legal adecvat, cât şi de logistica şi resursele umane necesare”, mai scrie în comunicat.

De asemenea, Secţia pentru procurori arată că a tras de multe ori semnale de alarmă privind deficienţele procesului legislativ în materia procesual penală, precum şi preocupările pentru modificarea legislaţiei privind organizarea sistemului judiciar, care slăbesc capacitatea de reacţie şi lipsesc de instrumente organele de anchetă.

Mai mult decât atât, aceleaşi aspecte au fost sesizate şi de către experţii Comisiei Europene, experţii Comisiei de la Veneţia şi experţii GRECO, arată sursa citată.

“În final, Secţia pentru procurori asigură opinia publică şi toate instituţiile statului că va întreprinde toate demersurile necesare şi care sunt în competenţa sa, în vederea eficientizării activităţii de urmărire penală şi pentru buna înfăptuire a justiţiei, aşteptând totodată, în cel mai scurt timp, concluziile verificărilor efectuate de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Inspecţia Judiciară în legătură cu evenimentele petrecute”, mai scrie în comunicat.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă