19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăȘtirile zileiSebastian Ghiţă rămâne cu mandatul de arest preventiv

Sebastian Ghiţă rămâne cu mandatul de arest preventiv

Decizia Curţii de Apel Ploieşti este definitivă.

Săptămîna trecută, magistraţii Tribunalului Prahova au respins ca neîntemeiată cererea fostului deputat Sebastian Ghiţă de revocare a măsurii arestului preventiv, însă decizia instanţei a putut fi contestată în 48 de ore de la comunicarea minutei.

„Prin încheierea pronunţată de Secţia Penală a Tribunalului Prahova, la data de 28.08.2018, în dosarul nr. 3913/105/2018, instanţa a respins, în baza dispoziţiilor art. 242 Cod procedură penală, cererea de revocare a măsurii arestării preventive, formulată de inculpatul Ghiţă Sebastian Aurelian, ca fiind neîntemeiată. Împotriva încheierii de mai sus-menţionate, pronunţate în camera de consiliu, se poate face contestaţie în termen de 48 de ore de la comunicare”, se arăta în decizia instanţei Tribunalului Prahova.

Magistraţii Tribunalului Prahova au emis, în 2017, un mandat de arestare preventivă, în dosarul în care Sebastian Ghiţă este acuzat de trafic de influenţă, spălare de bani şi constituire grup infracţional organizat, cauza fiind instrumentată de DNA Ploieşti.

Dosarul în care Ghiţă ceruse revocarea măsurii arestării preventive a fost înregistrat la Tribunalul Prahova ca instanţă de fond în 14 august, cu o săptămână înainte ca judecătorii Curţii de Apel din Belgrad să respingă definitiv cererea autorităţilor române de extrădare a omului de afaceri, pe numele căruia există, în România, cinci dosare de corupţie aflate în diverse stadii, de la instrumentare până la judecare.

Fostul deputat PSD Sebastian Ghiţă declara, în 22 august, după ce Curtea de Apel din Belgrad a respins definitiv cererea autorităţilor române privind extrădarea sa, că nu are planuri de a reveni în România şi nici de a activa în politică.

În 27 iulie, Curtea Supremă a Serbiei a respins solicitarea Ministerului român al Justiţiei privind extrădarea lui Sebastian Ghiţă, însă preciza că decizia finală va fi a Curţii de Apel. Curtea Supremă preciza, într-o declaraţie, că Ministerul de Interne sârb i-a acordat lui Ghiţă azil, considerând că acesta este persecutat din raţiuni politice. Din aceste considerente, instanţa nu a putut decât să respingă cererea de extrădare. În august, Curtea de Apel de la Belgrad a respins definitiv cererea de extrădare a fostului deputat PSD, menţinând decizia din luna iulie pronunţată de Curtea Supremă.

Sebastian Ghiţă a plecat din ţară în noaptea de 19 spre 20 decembrie 2016 şi a fost prins la Belgrad în 14 aprilie 2017. Ghiţă avea permis de conducere şi buletin de Slovenia şi era împreună cu fratele său în momentul capturării.

Fostul deputat PSD a fost arestat de autorităţile sârbe timp de două luni pentru posesie de documente falsificate şi a fost eliberat pe cauţiune.

În 7 iunie, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, declara că statul român se află în procedură de extrădare în cazurile Sebastian Ghiţă şi Elena Udrea, în cazul lui Ghiţă fiind făcută cererea de extrădare transmise completările solicitate de Serbia.

În 27 august, Tudorel Toader declara, referitor la respingerea definitivă a cererii de extrădare a fostului parlamentar PSD Sebastian Ghiţă, că Ministerul face cererea de extrădare, dar instanţele de judecată decid dacă admit sau nu această cerere în funcţie de elementele cuprinse în dosarul de urmărire penală.

Cele mai citite

Luis Rubiales, fostul președinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, ar putea ajunge la închisoare

Luis Rubiales, fostul preşedinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, riscă să ajungă la închisoare din cauza problemelor ce continuă după finala Cupei Mondiale de...

Tarifele polițelor de asigurare obligatorie rămân plafonate până la 30 iunie 2024

Executivul a aprobat actul normativ promovat de Ministerul Finanțelor și elaborat de Autoritatea de Supraveghere Financiară prin care prelungește cu trei luni perioada de...

Copilul tău și-a pierdut pofta de mâncare? Iată ce trebuie să faci!

Lipsa de apetit la copii reprezintă o problemă comună, care adesea îngrijorează părinții. Este esențială o abordare atentă și informată pentru a identifica cauzele...
Ultima oră
Pe aceeași temă