EXCLUSIV Se pregătește reținerea preventivă a doi comandanți din Jandarmerie

Doi ofițeri cu funcții foarte importante din Jandarmerie ar urma să fie reținuți preventiv prin decizii ale Parchetului Militar, afirmă surse neoficiale.

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 26.09.2018 - 14:21

Cei doi ofițeri care ar urma să fie reținuți sunt Sebastian Cucoș, prim-adjunct al șefului Jandarmeriei Române, și Laurențiu Cazan, șeful Direcției de Jandarmi a Municipiului București. Reținerea lor s-ar produce în cadrul anchetei desfășurate asupra intervenției jandarmilor la mitingul din 10 august din Piața Victoriei.

Reținerea celor doi ofițeri ar fi imediat urmată de suspendarea lor de la comandă sau de punerea lor sub control judiciar, ceea ce ar face să nu-și mai poată exercita atribuțiile.

Această nouă problemă în funcționarea Jandarmeriei Române ar putea să fie discutată chiar la Bruxelles, la întâlnirea care va avea loc între oficiali ai Comisiei Europene și premierul Viorica Dăncilă.

Parchetul Militar a primit câteva sute de plângeri de la persoane civile care afirmă că au fost agresate de jandarmi la 10 august, la mitingul neautorizat din Piața Victoriei. Pe de altă parte, Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 a primit circa 200 de plângeri de la jandarmi care afirmă că au fost agresați de către demonstranți. Procurorii militari au lucrat foarte repede la acest dosar, venind la serviciu chiar și în zilele libere. În schimb, Parchetul Sectorului 1 a acționat mult mai lent, până la acest moment nefiind desemnat, se pare, nici măcar un procuror de caz.

"Nu poate exista vid la comandă"

Surse din cadrul Jandarmeriei ne-au precizat însă că, în nicio structură militară, deci nici în Jandarmerie, "nu poate exista vid la comandă, întrucât, dacă un comandant nu-și mai poate îndeplini atribuțiile, în locul său vine automat locțiitorul”.

La Jandarmeria Capitalei, locțiitorul lui Cazan este locotenent-colonelul Alin Mastan. La Inspectoratul General al Jandarmeriei, atribuțiile lui Cucoș ar putea fi preluate temporar chiar de șeful lui direct, Cătălin Sindile, care anterior a fost prim-adjunct.

Comentarii