Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Scrisoarea de adio a lui Arthur Rimbaud, vândută la licitaţie pentru 400.000 de euro

O emoţionantă scrisoare de adio a lui Arthur Rimbaud către sora sa Isabelle, datată 10 iulie 1891, a fost vândută la Sotheby's Paris pentru suma de 405.000 de euro, potrivit Le Figaro.

Share

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 11.10.2018 - 12:20

În cele trei pagini, geniul poeziei franceze îi mărturiseşte sorei sale mai mici tristeţea, că zilele îi sunt numărate. Documentul a fost trimis din spitatul din Marsilia. Poetul a murit în acelaşi an. 

"Ce nelinişte, ce oboseală, ce tristeţe când mă gândesc la toate călătoriile mele, şi cât de activ eram acum cinci luni!", scrie poetul. I-a fost amputat un picior din cauza unei tumori. Trist, Rimbaud este cuprins de nostalgie. Nu mai poate "să urce sau să coboare o singură treaptă" şi se simte "mizerabil". Scrisoarea conţine şi fraza devenită celebră: "Adio căsătorie, adio familie, adio viitor! Viaţa mea a trecut, nu sunt decât un trunchi imobil". 

Documentul a fost estimat între 80.000 şi 100.000 de euro.

Alte scrisori au fost puse în vânzare în această sesiune, între care una datată 10 septembrie 1884, în care Rimbaud îşi confesează dificila existenţă africană, atunci când a fost comerciant în Aden. Lotul a fost vândut cu 125.000 de euro. 

Legat de Rimbaud printr-o poveste de dragoste, Verlaine află în 1887 un zvon care îi anunţă moartea. Verlaine scrie atunci "Læti et errabundi", un poem de 100 de versuri. Un alt lot important, manuscrisul a fost achiziţionat pentru 43.000 de euro. 

Comentarii

loading...