5.5 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăȘtirile zileiScrisoarea Băncii Centrale Europene|Teodorovici: Voi avea şi eu un răspuns

Scrisoarea Băncii Centrale Europene|Teodorovici: Voi avea şi eu un răspuns

„Scrisoarea există. Voi avea şi eu un răspuns la această scrisoare (cea trimisă de BCE la data de 5 februarie – n.red.). Ieri la Bruxelles (marţi, la reuniunea ECOFIN – n.red.) sau alaltărieri, nu au fost discuţii vizavi de această problematică a băncilor din România, de niciun ministru de Finanţe”, a afirmat Eugen Teodorovici, miercuri seara, la o emisiune la Digi24, recunoscând că acest subiect nu a fost pe agendă.

Ministrul Finanţelor a completat că la întâlnirea ECOFIN de marţi a participat unul dintre vicepreşedinţii BCE, iar acesta din urmă nu a menţionat acea scrisoare. Ministrul român al Finanţelor deţine în prezent preşedinţia ECOFIN, deoarece România deţine Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene.

„Lucrurile nu stau în felul în care unii încearcă să le spună. Noi am avut această abordare cu 114, nu renunţăm la aceste principii pe care Guvernul le-a adoptat odată cu Ordonanţa, dar discuţiile se vor purta plecând de la interesul românului nu al băncilor. În schimb, nimeni nu vrea să piardă o bancă din profit. Banca reprezintă un instrument esenţial în orice piaţă normală şi încurajăm o astfel de abordare, dar, totuşi, dacă o analiză, o să vedeţi că astăzi mecanismul nu este cel mai corect faţă de român”, a mai spus Teodorovici.

BCE le-a reamintit autorităţilor române, printr-o scrisoare datată 5 februarie, că trebuia să fie consultată înainte să fie introdusă taxa pe activele financiare ale băncilor, prin OUG nr. 114/2018, de la începutul acestui an. Scrisoarea îi este trimisă ministrului Finanţelor Publice, atât pe adresa de la Ministerul Finanţelor Publice (MFP), cât şi pe cea de la Guvern.

Instituţia europeană a subliniat că, potrivit Tratatului de Funcţionare al Uniunii Europene (TFUE) şi Deciziei Consiliului UE 98/415 / CE din 29 iunie 1998, autorităţile naţionale sunt obligate să consulte BCE cu privire la orice proiect legislativ din domeniile de competenţă ale BCE, inclusiv şi în principal, legile aplicabile instituţiilor financiare, în măsura în care acestea influenţează semnificativ stabilitatea instituţiilor financiare şi a pieţelor.

„În conformitate cu articolul 4 din Decizia 98/415 / CE a Consiliului, BCE ar trebui să fie consultată într-o etapă adecvată, care să permită autorităţii care iniţiază proiectul să ia în considerare opiniile BCE, înainte de a lua o decizie pe fond. BCE nu a fost consultată de Guvernul României, înainte de adoptarea şi de introducerea de urgenţă de OUG nr. 114/2018”, menţionează scrisoarea BCE.

Instituţia bancară europeană remarcă faptul că Executivul nu a prezentat niciun studiu de impact asupra sectorului bancar, în momentul adoptării OUG nr. 114/2018, iar în absenţa unui astfel de studiu, riscul ca taxa să aibă un impact semnificativ asupra stabilităţii sistemului bancar nu poate fi exclus.

„În acest context, BCE consideră că această neconsultare este un caz de nerespectare de către autorităţile române a obligaţiei de a consulta BCE cu privire la proiectul de legislaţie naţională, contrar articolului 127 alineatul (4) şi articolului 282 alineatul (5) din TFUE şi articolului 2 alineatul (1) din Decizia 98/415 / CE a Consiliului. Pe viitor, dacă este cazul, BCE ar aprecia dacă Guvernul român va acorda atenţie observaţiilor de mai sus, îndeplinindu-şi obligaţia de a consulta BCE cu privire la proiectele legislative”, concluzionează scrisoarea BCE.

Scrisoarea citată include o referire la un ghid privind modul în care ECB este consultată de autorităţile naţionale în proceesul legislativ.

Reprezentanţii Băncii Naţionale a României (BNR) au confirmat, miercuri, că instituţia a fost înştiinţată cu privire la scrisoarea BCE trimisă către Finanţe. Mai exact, BCE a înştiinţat BNR, la data de 5 februarie, că a trimis către MFP şi Guvernul României o scrisoare privind taxa pe activele financiare ale băncilor şi adoptarea OUG nr. 114/2018, reproşând că nu a fost informată, deşi ar fi trebuit. De asemenea, BCE l-a înştiinţat de această scrisoare şi pe Romero Requena, directorul general al Serviciului Juridic al Comisiei Europene (CE). Cu toate acestea, Banca centrală a României nu este obligată să răspundă BCE, deoarece scrisoarea nu îi este adresată, au confirmat sursele citate.

La data de 1 februarie, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi International Finance Corporation (IFC) s-au plâns, în mod oficial, Guvernului român cu privire la noile impozite impuse sectorului bancar. BERD şi IFC, care face parte din Banca Mondială, au trimis o scrisoare comună către oficialii de la Bucureşti, la data de 1 februarie, în care şi-au subliniat îngrijorarea faţă de noile planuri privind sistemul bancar.

Cele mai citite

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...
Ultima oră
Pe aceeași temă