2.2 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăȘtirile zileiScandalul Listeria. Produsele Greenyard, scoase de la vânzare în România

Scandalul Listeria. Produsele Greenyard, scoase de la vânzare în România

„În seara zilei de 5 iulie, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a primit notificări din partea a două firme care comercializează produse ale companiei Greenyard, despre decizia companiei producătoare de a retrage toate produsele aflate la comercializare pe piaţa europeană, inclusiv de pe piaţa României, iar în ţara noastră produsele congelate aparţinând companiei au fost retrase de la raft”, anunţă ANSVSA.

„Retragerea produselor s-a făcut preventiv, pe baza principiului precauţiei. Precizăm că până în acest moment, ANSVSA nu a fost notificată oficial, prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje, de modificări ale situaţiei comunicate ieri de ANSVSA, care să implice şi România”, precizează ANSVASA.

Potrivit Autorităţii, „nu s-au primit informaţii oficiale şi nici buletine de analiză care să indice prezenţa bacteriei Listeria Monocytogenes în produsele congelate de pe piaţa din ţara noastră, însă, cu toate acestea, ANSVSA a dispus prelevarea de probe din produsele firmei respective, produse retrase de la comercializare şi reţinute oficial.

În conformitate cu legislaţia în vigoare şi cu procedurile ANSVSA, operatorii vor transmite Autorităţii anunţul privind rechemarea produselor cu detalii despre produse şi recomandări pentru consumatori, care se postează pe site-ul ANSVSA, la modulul Siguranţa Alimentelor şi Sănătate Publică, secţiunea Rechemare/Retragere produse alimentare. ANSVSA monitorizează permanent situaţia”, precizează sursa citată.

Potrivit Regulamentului (CE) nr. 178/2002al Parlamentului European şi al Consiliului, din 28 ianuarie 2002 de stabilire a principiilor şi a cerinţelor generale ale legislaţiei alimentare, de instituire a Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentară şi de stabilire a procedurilor în domeniul siguranţei produselor alimentare, principiul precauţiei presupune ca:

– (1) în împrejurări specifice în care, în urma unei evaluări a informaţiilor disponibile, se identifică posibilitatea unor efecte dăunătoare asupra sănătăţii, dar persistă incertitudinea ştiinţifică, pot fi adoptate măsuri provizorii de gestiune a riscului, necesare pentru asigurarea nivelului ridicat de protecţie a sănătăţii stabilit în Comunitate, până la apariţia unor noi informaţii ştiinţifice pentru o evaluare mai cuprinzătoare a riscului.

– măsurile adoptate pe baza alineatului (1) trebuie să fie proporţionale şi să nu impună restricţii comerciale mai mari decât este necesar pentru realizarea nivelului ridicat de protecţie a sănătăţii stabilit în Comunitate, acordându-se atenţie fezabilităţii tehnice şi economice, precum şi altor factori consideraţi legitimi pentru problema respectivă.

– măsurile se revizuiesc într-o perioadă de timp rezonabilă, în funcţie de natura riscului identificat la adresa vieţii sau sănătăţii şi de tipul de informaţii ştiinţifice necesare pentru clarificarea incertitudinii ştiinţifice şi realizarea unei evaluări mai cuprinzătoare a riscului.

Toată Europa este în alertă după ce nouă persoane au murit infectate cu listeria. Cel mai probabil, bacteria provenea de la legumele congelate într-o fabrică din Ungaria. Iată ce este bacteria listeria și care sunt persoanele cele mai expuse riscului îmbolnăvirii.
Listerioza este o infecție severă, provocată de consumul alimentelor contaminate cu bacteria Listeria monocytogenes. Deși oricine se poate infecta, în cazul anumitor persoane riscul este mai mare. Listerioza poate reprezenta un pericol mare pentru femeile însărcinate și pentru făt, provocând, în numeroase cazuri, nașterea prematură, avortul sau nașterea unui copil mort.
Persoanele cu un sistem imunitar slăbit au, de asemenea, un risc crescut de a face o formă severă a bolii. Printre aceste cazuri se numără persoanele care sufera de cancer sau SIDA, dar și bătrânii.

Ce este bacteria listeria

Bacteria listeria se transmite de obicei la oameni prin produse alimentare contaminate, lapte insuficient pasteurizat sau brânză (însă cel mai adesea germenele se găsește în carnea gătită insuficient și în produsele lactate). În unele cazuri germenul a fost transmis prin contact direct cu alte persoane infectate sau animale.

Care sunt simptomele bolii listerioza

Unele persoane fac o formă a bolii asemănătoare gripei, prezentând simptome precum febră, dureri musculare, greață și vomă și dureri gastrice.
Totuși, dacă bacteria reușește să pătrundă la nivelul sistemului nervos, simptomatologia poate fi mult mai severă. În acest caz, printre simptome se numără cefaleea și rigiditatea cervicală, convulsii, pierderea echilibrului și o stare confuzională.

Exista alimente contaminate cu listeria în România?

Conform unui comunicat publicat Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) și citat de Agerpres, în acest moment, contaminarea cu bacteria Listeria Monocytogenes afectează Austria, Danemarca, Finlanda, Suedia şi Marea Britanie. Până în data de 8 iunie 2018 au fost raportate 47 de cazuri, inclusiv nouă decese.

Autoritățile din țara noastră ne asigură că astfel de produse nu sunt vândute în țara noastră și că nu a apărut nici un caz suspect de îmbolnăvire.

Informaţiile disponibile confirmă contaminarea de la fabrica din Ungaria. Totuşi, sunt necesare investigaţii amănunţite pentru a identifica punctele exacte ale contaminării la fabrica din Ungaria, precizează Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară.
În 29 iunie 2018, Oficiul pentru siguranţa alimentară din Ungaria a interzis comercializarea tuturor legumelor congelate şi a produselor congelate mixte produse de fabrica afectată în perioada august 2016 – iunie 2018, solicitând retragerea lor imediată şi aducerea produselor în fabrică, pentru a se reduce riscul infectării.

Cum să eviți alimentele congelate contaminate

Totuși, pentru reducerea riscului infecţiei, consumatorii trebuie să gătească complet legumele congelate, chiar dacă acestea sunt consumate în mod obişnuit fără a fi gătite (de exemplu în salate sau smoothies).

Cele mai citite

Florida: Ron de Santis a semnat un proiect de lege care va interzice minorilor sub 14 ani să aibă conturi de rețele sociale

Guvernatorul republican al statului Florida, Ron de Santis, a semnat, luni, un proiect de lege care va interzice minorilor de sub 14 ani sa...

Cluburile participante în noul format al Champions League vor primi și mai mulți bani. Anunțul UEFA

UEFA le-a transmis federaţiilor membre şi cluburilor modul detaliat în care vor fi repartizaţi banii în viitoarea ediţie a Ligii Campionilor, care se va...

Securizează fiecare încăpere cu priza cu întrerupător aplicată, de la sercomelectric.ro

Nu doar sistemele de securitate sporesc siguranța unei clădiri, ci și sistemul electric este cel care face diferența. Este bine ca acesta să fie...
Ultima oră
Pe aceeași temă